2013. szeptember 26-án nyílik a World Press Photo kiállítás a Néprajzi Múzeumban.Ez az utazó kiállítás egyedülálló a maga nemében, amely egy nemzetközi sajtófotó pályázat eredménye és a Docler Holding támogatásával látható Budapesten. A kiállítás hivatalos megnyitói Takács András és Cseke Eszter, az On the Spot nemzetközileg is elismert riporterei.

 

2013. szeptember 26-án nyílik a World Press Photo kiállítás a Néprajzi Múzeumban.Ez az utazó kiállítás egyedülálló a maga nemében, amely egy nemzetközi sajtófotó pályázat eredménye és a Docler Holding támogatásával látható Budapesten. A kiállítás hivatalos megnyitói Takács András és Cseke Eszter, az On the Spot nemzetközileg is elismert riporterei.

 

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye, díjnyertes felvételei egy utazó kiállításon vesznek részt 100 helyen a világ 45 országában. A kiállításoknak több millió látogatója van. A World Press Photo budapesti kiállítása harminckét éves múltra tekint vissza.

 

A World Press Photo éves pályázatán 124 országból 5666 fotóriporter pályázott. A tizenkilenc tagú nemzetközi zsűri tizenhárom napot töltött Amszterdamban, és 32 nemzet 54 fotográfusát díjazta. A beküldött 103481 fotóból 154 válogatott képet láthatunk a kiállításon.

 

A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 167 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

 

A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo tevékenységei közé tartozik még az évente megrendezett multimédia-verseny, a különböző aktuális tematikájú kiállítások, és az évente szervezett Joop Swart Masterclass, amely az egyik legrangosabb sajtófotó oktatási program.

 

A zsűri munkájáról az alábbiakat mondta Santiago Lyon, The Associated Press, alelnök és a fotó ágazatért felelős igazgató:

„A 2013-as World Press Photo zsűrik tagjai összegyűltek Amszterdamban egy fagyos febrári napon és nekiláttak, hogy elbírálják: a 103 481 benevezett kép közül melyek lesznek majd a kilenc kategória díjazott felvételei.Az első körre specializálódott előválogató döntnökök csaknem 10 000 képet ajánlottak a végső zsűri figyelmébe. E testület elnökeként két célom volt: először is arra ügyeltem, hogy a díjazott képek tükrözzék a nevezések globális jellegét, újságírói erejüket és fotóként is legyenek erőteljesek. Röviden, három szóval: világ, sajtó, fotó. Másodsorban igyekeztem gondoskodni róla, hogy a zsűri minden tagja elmondhassa a véleményét minden fotóról, így aztán a szavazás előtt hosszú órákon át hallgattuk a legkülönbözőbb értékeléseket. Ez a hozzállás együtt azzal az alaposan átgondolt folyamattal, amelyet a World Press Photo Alapítvány több mint fél évszázada folyamatosan csiszol, végtelenül lelkiismeretes elbírálást eredményezett. Az év sajtófotója, Paul Hansen alkotása több szinten ható erőteljes és őszinte kép a Gázai övezetből. Eljut a fejünkhöz, a szívünkhöz, a zsigereinkhez – ahogyan az minden kiemelkedő sajtófotótól  elvárható."

 

A World Press Photo kísérő kiállítása, Gavin Lyons: Varázslatos tájak.
(Alpesi kanyonok – Irország tengerparti sziklacsodái – fekete fehér fotók)

„Írország híres a szépségéről, természetes tengerparti boltozatai azonban kevéssé vagy egyáltalán nem ismertek. A természet valósággal henceg és hivalkodik ezekkel a partvonal menti zugokban és búvóöblökben sorjázó kivételes képződményekkel. Titokzatos látványuk félelemmel vegyes áhítatot ébreszt. Kialakulásokhoz a szél és az óceán erejének több évezredes munkája kellett. Amikor megpillantunk egyet, esetleg éppen az utolsó óráit csípjük el, hiszen egy szempillantás alatt eltűnhetnek – akár egy heves vihar martalékaként, akár egyszerűen saját fesztávuk súlya miatt omlanak le."

 

ON THE SPOT a World Press Photo kiállításon.

A kiállítás teljes ideje alatt folyamatosan vetítik a Cseke Eszter és S. Takács András riportfilmjeiből készült válogatást, amelyek sokszor ugyanazokról az eseményekről tudósítanak, mint a kiállított fotók. A szerzőpáros anyagait olyan rangos televíziós társaságok vették át, mint a BBC vagy a CNN. Számos hazai és nemzetközi elismerés után az alkotók gázai filmje idén elnyerte a rangos Arany Nimfa-díjat a Monte-Carlói Televíziós Fesztiválon a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

 

A World Press Photo ajánl egy ingyenesen letölthető (app) kiállítási kalauzt iOS és Android rendszerű okostelefonra, amivel a képaláírások angolul is meghallgathatók.

 

A helyszínen felállított három iMac computeren a teljes World Press Photo archivumban lehet kutakodni.

 

A budapesti kiállítás főszponzora a Docler Holding, támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége, Pharma Press, Marriott. A World Press Photo Foundation támogatója a Dutch Postcode Lottery, szponzora a Canon.

 

A mellékelt kép: Az év sajtófotója, 2012, Paul Hansen, Svédország, Dagens Nyheter

Az idei évben Vezető hír kategóriában első díjat nyert fotón a kétéves Suhaib Hijazi és bátyja, a négyéves Muhammad holttestét viszik rokonaik a temetésükre Gaza Cityben. A gyerekek a november 19-i izraeli légicsapások közben haltak meg, amikor a család háza összeomlott. A bombázásban apjuk, Fouad is meghalt, anyjuk és négy további testvérük pedig súlyosan megsebesült. Izrael november 14-én indított támadást a Hamasz ellenőrzése alatt álló Gázai övezet ellen válaszként a palesztin fegyveres csoportok folyamatos rakétatüzére. A támadás első napjaiban Izrael katonai és stratégiai jelentőségű célpontokra csapott le, a művelet aztán később kiterjedt a Hamasz harcosok feltételezett lakóhelyére is. A november 21-i tűzszünet idejére már több mint 150 embert öltek meg Gázában. A halálos áldozatok közül a feltételezések szerint 103 polgári áldozat volt, köztük legalább 30 gyerek.

 

A World Press Photo rendkívüli nyitva tartási rendje:
Kedd, szerda, csütörtök, vasárnap: 10.00 – 18.00, a többi kiállítással megegyezően.
Péntek, szombat: 10.00 – 20.00, azonban a Néprajzi Múzeum többi kiállítása változatlanul 18.00 órakor bezár.

 

2013. szeptember 27 – október 27.

World Press Photo

Néprajzi Múzeum

 

 

http://neprajz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük