2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

20 éves a Magyar Mérnöki Kamara

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/24057"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/mmk.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.mmk.hu" title="www.mmk.hu" width="100" height="46" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.mmk.hu/">www.mmk.hu</a> </strong></span></span><p>A magyar műszaki értelmiség mértékadó képviseleti szerve, az MMK alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte 2009. március 9-én  a BME  dísztermében tartott ülésén. </p><p>

  www.mmk.huwww.mmk.hu

A magyar műszaki értelmiség mértékadó képviseleti szerve, az MMK alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte 2009. március 9-én  a BME  dísztermében tartott ülésén.

  www.mmk.huwww.mmk.hu

A magyar műszaki értelmiség mértékadó képviseleti szerve, az MMK alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte 2009. március 9-én  a BME  dísztermében tartott ülésén.

Az ünnepi ülés résztvevőit  dr.Scharle Péter  alelnök köszöntötte, majd átadta a szót  dr.Hajtó Ödön alapító elnöknek, aki visszatekintett az alapítás éveire, az eltelt időszakra és felvázolta a Kamara jövőjének lehetséges változatait. A szónok a jelenlegi gazdasági-társadalmi folyamatokat párhuzamba állította az 1988-89-es évek eseményeivel, hangsúlyozva, ma újból nagy gazdasági-társadalmi változások előtt áll a világ, a társadalom és benne a szakma.Az egykori feladat ma is aktuális; részt kell venni a demokratikus átalakulási folyamatokban.

Nem volt könnyű létrehozni a mérnökök hivatalos szervezetét;  az alapító visszaemlékezett a Kamara kezdeményeire; az Építéstudományi Egyesületben folyó előkészületi munkára, majd az egyes kormányok és minisztériumok alatt kifejtett erőfeszítésekre, amelyek végül 20 évvel ezelőtt sikerre vezettek,  a szakmától távol állók és a szakmabeli METESZ (kezdeti) ellentétes törekvései ellenére is…

A húsz év alatt sikerült megfelelő mérnöki érdekképviseletet teremteni, országos hálózatot építeni, egyben tartani a mérnök-társadalmat. A mai problémák, melyekkel szembesülünk, a rendszerváltás hiányosságaira vezethetők vissza, az egykorvolt kötőszónak, a „köz"-nek az értelme és érvényessége elhomályosult, ennek fényét kell ismét fellobbantani, a műszaki értelmiségnek határozottan hallatnia kell szavát ott, ahol mérnökhöz illő szakmai megalapozottságra van szükség a társadalmat érintő döntésekhez. Nem vonhatja ki magát ebből a műszaki értelmiség.  A társadalmat sújtó komoly bajok egyike a korrupció, sajnos a mérnök-szakma sem mentes teljesen ettől a kórtól, mert „mindenki szem a láncban"…

Az oktatás kérdése-helyzete már a húsz évvel ezelőtti Kamarának is témái közé tartozott, mára a helyzet nagymértékben romlott, a Kamara ezen saját oktatás-szervezésével, és a kamarai minősítés rendszerével tudja felvenni a küzdelmet, így erősíthető a mérnöki-szakmai hitelesség rangja.  Tudnivaló, hogy a beiratkozott mérnökhallgatók 60 %-a kibukik, lemorzsolódik a tanulmányok során, ezért ismét el kell érni, hogy a felvételi mércéje a jól megoldott fizika- és matematika-feladatok sora legyen.

A Kamara jövőjéről  szólva két lehetőség közül lehet választani;  tovább vinni a jelenlegi, kizárólag regisztrációs, oktatás-szervezési tevékenységet, vagy egy küzdő szellemű, új vezetőséggel a szakmaiság erejét felhasználni a társadalmi-gazdasági megújulás folyamatainak befolyásolására, ennek aktív alakítására. A Kamara szervezeti választások előtt áll, ezt a megújulási lehetőséget most megragadhatja, s társadalmilag kedvező irányba fordíthatja a tagság.

Dr.Kovács Gábor, a hivatalban lévő kamarai elnök maga is felelevenítette a kezdetek nehézségeit, s a szervezet fejlődését illusztrálta a kezdeti 300-as taglétszámnak a jelenlegi , mintegy 20 ezer főre való növekedésével is.

Ez a szám a holdudvarhoz tartozó további műszaki felsőfokú végzettségűekkel együtt ma már 50 ezernyire rúg. Az idei kamarai választásoktól maga is a műszaki értelmiség, a mérnök-társadalom szerepének további erősödését várja.

Az ünnepi ülés végén került sor a megjelent tagok között a névre szóló emléklapok kiosztására.

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.