2024.május.03. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2008 árilis 18: BKV Sztrájk üzemkezdettől üzemzárásig – hogyan lehetne megoldani a válságot

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/12046"><img class="image thumbnail" src="/files/images/blkv.thumbnail.jpg" border="0" alt="2008.04. 18. BKV sztrájk üzemkezdettől üzemzárásig" title="2008.04. 18. BKV sztrájk üzemkezdettől üzemzárásig" width="100" height="61" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>2008.04. 18. BKV sztrájk üzemkezdettől üzemzárásig</strong></span></span> <p>A mai napon a budapesti BKV üzemkezdettől üzemzárásig sztrájkol. A közvélemény kutatások szerint a fővárosiak túlnyomó többsége pártolja, de ugyanakkor nem tudja pontosan milyen célok érdekében folyik.</p><p>

  2008.04. 18. bkv sztrájk üzemkezdettől üzemzárásig2008.04. 18. BKV sztrájk üzemkezdettől üzemzárásig

A mai napon a budapesti BKV üzemkezdettől üzemzárásig sztrájkol. A közvélemény kutatások szerint a fővárosiak túlnyomó többsége pártolja, de ugyanakkor nem tudja pontosan milyen célok érdekében folyik.

  2008.04. 18. bkv sztrájk üzemkezdettől üzemzárásig2008.04. 18. BKV sztrájk üzemkezdettől üzemzárásig

A mai napon a budapesti BKV üzemkezdettől üzemzárásig sztrájkol. A közvélemény kutatások szerint a fővárosiak túlnyomó többsége pártolja, de ugyanakkor nem tudja pontosan milyen célok érdekében folyik.

Mint tudjuk a BKV erősen ráfizetéses üzem. Mindenütt a világon igy van, természetesen Magyarország sem kivétel ez alól. Három út all a válság megoldása előtt. A Kormány és a mőgöttük álló neoliberális körök azt a megoldást favorizalják, hogy addig kell csökkenteni a BKV teljesitményét az utasszám csökkentésén keresztül, amig az célszerűen nullára nem csökkent. Utána ami megmaradt el lehet tapsolni, buszok nagy részét eladni oda ahova való – ócsakvasnak, a járműtelepeket lakóparknak meg plázának.

Ennek érdekében az utasok szekálását kell növelni, irreális jegyárak mellett. Ezt a BKV becsülettel meg is teszi, ellenőrök siserahadát alkalmazva, feldusszasztva a jegyellenőrzéssel foglalkozó apparátust, a jegyeladás kárára. Az ellenőrök hordaizálodnak, rendszeresek a Kontroll című filemen láthatót megszégyenítő tömegjelenetek, sokszor üldözéses molesztlások, vegzálások.

A másik két megoldás, mivel valódi megoldás ezért nem is alkalmazzák. A legcélravezetőbb az ingyenes tömegközlekedés alkalmazása lenne Budapesten. Erről senki hallani sem akar, pedig közgazdaságilag – a veszteség csökkentése a szolgáltatás fenntartása mellett – a legracionalisabb megoldás lenne.

Itt a finanszírozás forrása is biztosítható, igaz, a magánzsebek kárára, nem lehetne privatizálni, de tanácsadások és egyéb jogcimeken kifizetni sem. Annak ideján Közgazdásági Egyetemi tanulmányai során a szerző is foglalkozott ezzel a problémakorrel ezért irja le vázlatosan:

  1. A budapesten lakók és bejárok semmit sem fizetnek a tömegközlekedésért. Kieső költségelemek:

a.)    nincs értékpapír – jegy és bérlet előálítás és kezelés, ennek elemei feleslegesek

b.)    nincsen jegyellenőrzés igy az ellenőr siserehad is felesleges

c.)    nincsen az ehhez kapcsodó központi apparátus, és annak egységekre lebontott elemei.

d.)    Pluszként merül fel az igazoltan mozgássérültek közlekedési támogatása: taxi, iránybusz stb. De nem egyéni közlekedési eszköz, mert akkor a jelenlegi rokkantkártya csalások ellenörizhetetlenül megszaporodnak.

        2. Miből fedezik a költségeket?

a.)    A korábbi jegyárnak megfelelő árú egész napos szigorúan őrzött P+R parkolókkal, ahol lopáskár és rongálás ellen az autók biztosítva vannak, a tolvajok ellen Nagy Tesvér elv működik.

b.)    A parkolókra ugyanolyan bérletet is lehet váltani, mint most a tömegközelekedésre.

c.)    A taxik és az áruszállítók kivételével Budapest zárt város, a behajtásért fizetni kell. Ezt csak ebben az egyetlen esetben tehetik meg, ha a kocsit örzött parkolóban lehet hagyni és a tömegközlekedés ingyenes, a tényleges rokkantak közlekedése meg biztosított.

d.)    Az iparüzési adó alkalmazottankénti hányada, + behajtási dij egésze + belterületi fizetős parkolás teljes eredménye  + küldöldiek idegenforgalmi adóhoz csapott közlekedési átalánya – amit csak azoknak nem kell megfizetniük, ahol hasonló rendszer működik ( sajnos eléggé kevés helyen de van ilyen)

e.)    eddig is kapott költségvetési támogatás

f.)      az ellenörzessel, jegykezeléssel, terjesztéssel foglalkozó személyzet megtakarított fizetése.

Egy ilyen rendszer NAGYON sérttené a klientura érdekeit, de hosszú távon finanszírozható lenne.

   A mostani sztrájk annak érdekében folyik, hogy a klientura ne sorvassza el és tapsolja el ami a BKV-ból még megmaradt, a fianszírozásra garanciát kérve. Mert Hagyó Miklós egyszer már megszegte a szavát – megígérte nem lesz leépítés – amit megszegett. Ezért sem „ért rá" az utolsó tárgyalási fordulón. Jogosan érzik a jelenlegi munkavállalók, hogy a tárgyaló parnereik nem kompetensek, főnökeik meg hiteltelenné váltak.

jh

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.