Az ING Investment Management nemzetközi sajtótájékoztatón ismertette jövő évre vonatkozó makrogazdasági előrejelzését, valamint befektetési várakozásait. Az ING Investment Management szakemberei szerint habár a világ a szakadék szélén táncol, a gazdasági válság nem fordul át globális depresszióba, sőt, az általános visszaesés ellenére jó néhány olyan iparág van, amely vonzó befektetési lehetőségeket rejt.

 

Az ING Investment Management nemzetközi sajtótájékoztatón ismertette jövő évre vonatkozó makrogazdasági előrejelzését, valamint befektetési várakozásait. Az ING Investment Management szakemberei szerint habár a világ a szakadék szélén táncol, a gazdasági válság nem fordul át globális depresszióba, sőt, az általános visszaesés ellenére jó néhány olyan iparág van, amely vonzó befektetési lehetőségeket rejt.

Az ING Csoporthoz tartozó ING Investment Management (ING IM) többnyire pozitív várakozással tekint 2009-re. A vagyonkezelő cég  szakemberei szerint a pénzpiaci döntéshozók (kormányok és jegybankok) várhatóan csillapítják a válság reálgazdaságra gyakorolt negatív hatásait – szemben az 1930-as években hozott döntésekkel. Ez a tény az ING Investment Management álláspontja szerint az egyik leghatározottabb érv amellett, hogy a jelenlegi gazdasági válság nem fog eszkalálódni: az elkövetkező időszakot leginkább a kamatvágások és az alacsonyabb inflációs várakozások jellemzik, ami hosszú távon az államkötvények hozamainak csökkenését eredményezi. Az ING IM a gazdasági depresszió megelőzésének másik kulcsfontosságú tényezőjét az alacsonyabb árutőzsdei árfolyamokban látja.

Emellett azonban a gazdasági visszaesés minden téren látványos: a vállalati bevételek átlagosan 30-40%-kal, az osztalékok átlagosan 20%-kal csökkennek. Mindezek ellenére, az osztalékhozamok a kamatlábakhoz viszonyítva jóval magasabb szintet érnek majd el.

A világgazdaságban kulcsszerepet játszó Kína növekedése előreláthatólag 6-7%-ra csökken vissza, a globális GDP növekedés pedig 2%-ra lassul. Habár a feltörekvő piacok tekintetében a növekedési várakozások vonzóbbak, összességében sebezhetőek és romló teljesítményt mutatnak hosszú távon. A fenntartható gazdasági növekedés elindulása mindaddig nem valószínű, amíg a vállalati eredmények mélyponton vannak: ebben pedig nem várható változás 2009 vége előtt. Az ING Investment Management szerint a válság időszakában is érdemes körülnézni: főként az Egyesült Államokat, Európát és Japánt preferálják befektetési szempontból, leginkább (nagy vállalatok, magas és szilárd osztalékhozamokkal) a következő iparágakban: gyógyszeripar, telekommunikációs szektor, FMCG és energiaipar.

Várakozások 2009-re

 

USA

Eurózóna

Japán

GDP növekedés

-0,6%

-0,2%

-0,3%

Inflációs ráta

1,9%

1,8%

0,8%

Jegybanki kamat

0,5%

2,0%

0%

10 éves lejáratú államkötvények

3,5%

3,5%

1,3%

Forrás: ING Investment Management

A gazdasági válság központi elemeként emlegetett hitelpiacokra az ING IM szerint jótékony hatással vannak a kormányzatok vállalati szektort érintő „mentőakciói", amelyek révén a hosszú távon gondolkodó befektetőknek ideális lehetőséget jelentenek a ma még pesszimistán árazott hitelpiacok. Az alapkezelő hosszú távon az USA dollár erősödésére számít, és mintegy 60%-os esélyét látják annak, hogy 2009-ben a részvénypiacok növekedni fognak.

Az ING Investment Management globális vagyonkezelő 2009-es makrogazdasági előrejelzése kapcsán Benczédi Balázs a magyarországi részleg vezérigazgatója hazánk vonatkozásában nem vár túl sok meglepetést: 2009-et általánosságban a negatív gazdasági környezet fogja jellemezni. Habár a válság hatásait jól csillapították a beavatkozások – ilyen az IMF-segítség és a gyors kormányzati intézkedések -, Benczédi szerint a válság reálgazdaságra gyakorolt hatását 2009 folyamán fogjuk igazán érezni; a GDP növekedés -1%-nál is kisebb lehet.

A vezérigazgató szerint ebben a helyzetben a jegybank minden eszközzel a stabil forintra fog törekedni, 2009-ben pedig szignifikáns kamatcsökkentésre számít, amennyiben ezt a forint árfolyama megengedi. Az euró árfolyamát a 250-260 közötti sávba várja.

Az ING Alapkezelő vezetője szerint a mostani intézkedések csak a rövid távú problémákat oldják meg, összességében kevesek:

„A pénzpiaci válság Magyarország számára nemcsak rossz időszakot, hanem történelmi pillanatot is jelent a változáshoz: a jövőbeni fejlődés szükségszerű és időszerű feltétele a strukturális reformok mielőbbi végrehajtása. Ebben a helyzetben a piac valamennyi szereplője támogatná azokat a nagy reformokat, amelyek olyan komplex rendszereket érintenek, mint az egészségügy-, oktatás-, önkormányzat- és nyugdíjrendszer. Bármifelé adócsökkentésnek csak ezután lenne realitása."

Benczédi Balázs hozzátette: „Nem szabad elfelejteni, hogy 2010-ben választások lesznek, ami eddig azzal járt, hogy rendszeresen fellazult a költségvetés. Bízom benne, hogy a gazdasági válság az eddigi állami költekező gyakorlatban is változtatást hoz."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük