3 az 1-ben és benne Botka Ildikó festőművész pécsi kiállítása, Végh András az Újlipótvárosi Klub-Galériában mutat be „Sok-világ"-ot és végül a Várban az OSzK KönyvTÁRlat-on, Léda és Ady kapcsolatában egy különleges női sors.

 

3 az 1-ben és benne Botka Ildikó festőművész pécsi kiállítása, Végh András az Újlipótvárosi Klub-Galériában mutat be „Sok-világ"-ot és végül a Várban az OSzK KönyvTÁRlat-on, Léda és Ady kapcsolatában egy különleges női sors.

 

2013. március 6-án, szerdán 18.00 órakor a pécsi Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék re:public galériában Botka Ildikó festőművész, DLA hallgató 59 című kiállítását nyitja meg Horváth Viktor, író.

Botka Ildikó festőművész a PTE Művészeti Kar 2. éves doktorandusz hallgatója. Témavezetője Dr. Habil Nyilas Márta festőművész. Diplomáját, festő szakon kitüntetéses oklevéllel szintén a Művészeti Karon szerezte 2009-ben, Lengyel András és Ádám Zoltán tanítványaként.

Rendszeres résztvevője számos hazai és külföldi csoportos és egyéni kiállításnak.

A művész doktori (DLA) képzésre 2011-ben nyert felvételt 1009 nap (avagy a DLA képzés éveinek nyomai és feljegyzései) – Festett napló/mindennapi kollázsok című programjával. Anyaghasználatára elsősorban a saját kezűleg készített fenyőfakeretre feszített enyvezett vászon, papír, akrilfesték jellemző. 

Festészeti kutatómunkájának első szakaszában Susan Rothenberg és Marek Ormandík munkásságához kapcsolódva állatokat, jellemzően majmokat, szamarakat ábrázoló munkák születtek. Az állatok antropomorfizáló lények, a napló főszereplői, a vászonra kerülve elidegenítve jelennek meg az alkotói éntől. Ebben az alkotói korszakban festményeinek fontos eleme volt az arc, önarckép problematika festészeti körüljárása. Adriena Šimotová cseh kortárs művész alkotásai tekinthetők előképnek, a belső párbeszéd artikulálása, melynek helye az üres vászon és a tiszta papírlapok, legfontosabb eszköze pedig a test. Nevezetesen a puszta kéz, mely ecset helyett a festék felhordója a vászonra.

Az 59 című kiállítás a közelmúltban született munkák válogatását mutatja be, a 2013. január 5-től március 4-ig terjedő alkotói időszakból.

A kiállításban bemutatott munkákon jól megfigyelhető a művészi és stiláris eszközök erőteljes redukciója. Szín és formavilága egyre letisztultabb, sok esetben közelít a monokróm festészethez. Képein a korábbi szín, forma, ecset illetve egyéb vegyes, dinamikus felvivő technikák kavalkádja helyett az egyszerű, lassú, megfontolt, már-már statikusnak tűnő, minimalista művészi attitűdöt figyelhetjük meg. Sajátos, egyéni formanyelvre lelt Botka Ildikó ebben az alkotói periódusban, ahol a szín, a forma egyszerűsége akár a legbonyolultabb és leghevesebb érzelmi állapotokat, naplótémákat képes lehet megmutatni.

A re:public galéria e félévi kiállítási programja az archiválás és a dokumentáció kérdéseit járja körül. Az egyes kiállítók különféle eljárásokat, gyakorlatokat mutatnak be a vizualitás igen eltérő területeiről: festmények, képregények, archív média-anyagok és technológiák, public art projektek, kritikai művészeti művek egyaránt láthatóak majd a félév eseményein.

A féléves programot Doboviczki Attila állította össze.

A kiállítás 2013. március 22-ig tekinthető meg, vasárnap kivételével naponta 10-től 18 óráig.

A kiállítás a A PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., valamint a PTE Művészeti Kar Doktori Iskola rendezvénye.

Támogató: TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012

2013. március 6. 18.00

Botka Ildikó – 59 c. kiállítás

Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék re:public galéria, Zsolnay Negyed E25.

7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

www.commonline.hu

www.zsn.hu

www.art.pte.hu

 

2013. március 7-én Végh András kiállítása nyílik Sok-világ címmel az Újlipótvárosi KlubGalériában. A kiállítást Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg.

A Munkácsy-díjas festőművész 2011-2013-as alkotásaiból rendezett tárlat az Újlipótvárosi Klub-Galéria progresszív kiállítási hagyományaihoz híven ismét egy nagyszerű alkotót vonultat fel. Végh András a természetelvűség és az absztrakció közötti senki földjére építette munkásságát. A valóságközeli elemek nála az absztrakt expresszionizmus részévé válnak, de elvont, spekulatív formákból képes színpadszerű jeleneteket komponálni.

Az elvontságot erősíti kemény koloritja, amelyben még a rózsaszínek is hideg hatást keltenek. Vízfestményei olykor sokkal oldottabbak, máskor szinte grafikaszerűen rajzosak.

A kiállítás megtekinthető2013. március 7. – április 8.

2013. március 7. 18.00 

Végh András: Sok-világ

Újlipótvárosi Klub-Galéria

1136 Budapest, Tátra utca 20/b

http://www.kult13.hu/

 

2013. március 8-án, pénteken 16.00-19.00 óra között KönyvTÁRlat – Múzsák és szentek című sorozat nőnapi programjai – Párizs, szalonok, kávéházak alcímmel Léda és Ady szenvedélyes kapcsolatát mutatják be az Országos Széchényi Könyvtár Dísztermében.

Az OSzK a márciusi KönyvTÁRlattal kapcsolódik az országos Mindenütt nő! című programsorozathoz, mely azért született, hogy három napon át nőkről szóló, a nők problémáival foglalkozó, női alkotókat bemutató programokat láthassanak az érdeklődők Budapesten és országszerte.

A KönyvTÁRlat programsorozat aktuális darabja egy különleges női sors bemutatására vállalkozik. Ady műveinek, hagyatékának tükrében kiváló irodalomtörténészek tartanak előadást Ady és Léda szenvedélyes kapcsolatáról, az igazi nagy múzsa, Léda lenyűgöző szellemiségéről Ady versein keresztül.

A program 16 órakor kezdődik E. Csorba Csilla (irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója) előadásával:

Az igazi Léda „Amivé formálsz, az leszek"

Az elmúlt években felerősödött az érdeklődés az írók és művészek múzsái, alkotótársak, elfojtott vagy megélt önmegvalósító törekvései iránt. A nők szerepét számba venni Ady mindennapjaiban nem kis feladat. A két meghatározó személyiség Léda (Brüll Adél) és Csinszka (Boncza Berta) voltak. A legenda és a valóság feltárása mind a mai napig izgatja a kutatókat és az olvasókat is. Léda alakját, személyiségét, életviszonyait férjéhez, Diósy Ödönhöz és szerelméhez, Ady Endréhez fűződő kapcsolatán keresztül vizsgálja visszaemlékezések és dokumentumok segítségével, belehelyezve őt a XX.század eleji általános nőkép, megítélés kontextusába.

16: 40-kor Hegyi Katalin előadása következik (irodalmi muzeológus, Petőfi Irodalmi Múzeum): A könnyek asszonya versekben és levelekben.

Élete lehetne nyitott könyv is, mégis tele van megfejthetetlen titokkal. A versek, melyeknek múzsája volt, mindent elmondanak róla. De kiről? Lédáról? A valóságos személyről? Vagy arról az asszonyról, akit Ady Endre felemelt a hétköznapiságból a csodált halhatatlanok közé?

17:30-tól különleges nőnapi koncerttel kedveskednek a megjelenteknek:

Myrtill és a Swinguistique jazz előadás.

Micheller Myrtill és zenekarának vadonatúj műsora, amely a múltszázad Franciaországát idézi fel, francia és angol nyelvű dalokkal, vidám gipsy swing stílusban. Myrtillt a műsorban két gitár, nagybőgő és dob felállású zenekar kíséri.

Az OSzK kamarakiállításán fotóritkaságok, kéziratok és egyéb meglepetések tekinthetők meg.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a teljes program ingyenes.

Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók. Célszerű jelezni a részvételi szándékot 2013. március 7-ig a pr@oszk.hu címen, vagy a 06 1 224-3745-ös telefonszámon. Telt ház esetén a programokon való részvételt az igények beérkezésének sorrendjében tudják biztosítani.

2013. március 8. 16.00-19.00

KönyvTÁRlat – Múzsák és szentek – Párizs, szalonok, kávéházak.
Országos Széchényi Könyvtár

Budavári Palota

http://www.oszk.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük