Az idei karnevál más lesz mint, amit eddig megszokhatott a debreceni és a városba látogató közönség.  Jubileumi évet ünnepel, hiszen negyvenedik alkalommal rendezi meg Debrecen város ezt a ma már országos és nemzetközi érdeklődésre is számot tartó rendezvényt. Erről számoltak be a szervezők Budapesten 2009 július 9-én Budapesten, a Parlament Café-ban. A helyszín érthető, hiszen idén kimozdul a virágkarnevál Debrecenből, és két kocsit – a Szent Koronát és a Ludas Matyit bemutatják sok sok egyéb program kíséretében Budapesten is.

 

Az idei karnevál más lesz mint, amit eddig megszokhatott a debreceni és a városba látogató közönség.  Jubileumi évet ünnepel, hiszen negyvenedik alkalommal rendezi meg Debrecen város ezt a ma már országos és nemzetközi érdeklődésre is számot tartó rendezvényt. Erről számoltak be a szervezők Budapesten 2009 július 9-én Budapesten, a Parlament Café-ban. A helyszín érthető, hiszen idén kimozdul a virágkarnevál Debrecenből, és két kocsit – a Szent Koronát és a Ludas Matyit bemutatják sok sok egyéb program kíséretében Budapesten is.

Szent István Ünnepéhez és a kerek évforduló ünnepéhez igazodva az idei augusztus 20. felejthetetlen élmény lesz mindenki számára. Felejthetetlen lesz a szervezőknek, hiszen rengeteg ötlet, munka, kreativitás és hihetetlen csapat munka jellemzi az előkészületeket. Felejthetetlen lesz a közönség számára is, hiszen olyan produkciók és művészek láthatók majd, akik garantáltan a karneváli hangulatot fogják biztosítani.

Jubileumot ünnepel a Debreceni Virágkarnevál

Már maga a virágkarnevál szó is szokatlan, ismeretlenül csengő, és valami izgalmas élményt, látnivalót sugall. Való igaz, Közép-Kelet-Európában Debrecen az egyetlen város, ahol ilyen fesztivált tartanak. Nyugat-Európában is csak Nizzában és néhány holland kisvárosban vannak hasonló rendezvények. De a világ más tájain sem ismeretlen a karnevál. Például rengeteg vidám és színes fesztivál várja a látogatókat Thaiföldön. Chiang Mai ad otthont a látványos felvonulásnak, amikor is a területre jellemző virágok színpompájukban virágzanak. A csodálatosan feldíszített kocsik,  a városban képeznek menetet, és mindegyik virágköltemény elején ott ül a későbbi szépségverseny résztvevője, akik közül egyet az esemény szépségkirálynőjévé választanak. És ott van a karneválok „non plus ultrája", a riói. A Rio de Janeiro-i „cariocano"-k háromnapos frenetikus tobzódásán a híres szambaiskolák mintegy 60 ezer dobosa és táncosa szórakoztatja a nagyérdeműt úgy. De térjünk vissza Debrecenbe, 1966-ban adott hírt a sajtó arról, hogy  augusztus 20-án rendezik meg Debrecenben az első Virágkarnevált — az „alkotmány ünnepének tiszteletére". A magas költségek miatt azonban nem volt lehetőség arra, hogy minden évben virágba boruljon a város. Ám a kilencvenes évektől minden évben újra örvendezhetünk a színpompás kocsiknak. 2009-ben 40. alkalommal rendezi meg Debrecen városa a Virágkarnevált, amely méltón a kerek évfordulóhoz az egész várost ünnepelni hívja Szent István ünnepén.

Karneváli kalendárium

Vajon hogyan kezdődött? – egy majd százéves hagyománynál izgalmas kérdés. Mi szül olyat, ami sok embernek megtetszik, fantázia van benne, és olyannyira egyedülálló, hogy egy város meghatározója lesz? Béber László Debreceni érdekességek című könyvében egy 1905-ös virágkorzót emleget, mint az első Debreceni Virágkarnevált. De ha kutakodik az ember, olvashat egy 1900-ban készült fényképről is, amelyen egy kackiás bajszú ifjú áll bokrétával díszített biciklije mellett, amely állítólag a „kerékpár virágcorso és csata" emlékére készült.

Béber László könyvében megtalálta az első Debreceni Virágkarnevál szervezésének indítóokát. A polgári betegszállítás a (múlt) századfordulón olyan siralmas állapotban volt, hogy többen hangoztatták: tarthatatlan a helyzet, be kell szerezni egy mentő- és betegszállító kocsit, hullaszállító kocsit, felszereléseket. S mivel az ügy nem haladt előre, a beszéd, a bizottságok szintjén maradt, a lelkes kezdeményezők 1905. június 14-én délután „a mentőkocsi beszerzésére megrendezték a már régebben előkészített virágkocsikorzót, tehát az első virágkarnevált Debrecenben, ezelőtt 104 esztendővel.

A karnevál útvonala a Simonyi út hossza volt mindössze, s mivel a rendezvény még nem volt a városé, végig sorban a patrícius nagypolgárság nyaralóit, a kerítéseket maguk a tulajdonosok díszítették fel. Az utat a két végén lezárták, s csak jeggyel lehetett bejutni. A kettős „akácfasornak a kocsiburkolat felőli oldalain kötelet húztak ki, azon kívül állhatott vagy sétálhatott a publikum tetszése szerint".

Az első kocsi akkor is a városé volt, egy ötös fogat, a bakon a város színeit viselő hajtóval és hajdúval, a díszítés kék búzavirág és sárga akác volt. A látványos kocsisort – amely 23 fogatból állt, köztük mindenfajta, a hintótól a kétkerekű, egyfogatú kocsiig – a nézők virágesővel üdvözölték. Végül a szinte kivétel nélkül katonatisztekből álló zsűri az első díjat Debrecen város fogatának, a másodikat a Lawn-Tennis Társaság fehér virágos kocsijának adta. Mivel ezen előbbiek lemondtak a díjról, Fisch Ernő margarétás és Szunyog Sándor vadrózsás fogatát díjazták. „De a legnagyobb tapsot mégis csak a mentőkocsi kapta, aminek beszerzéséért történt az egész, ami szintén felvonult – természetesen versenyen kívül és komolyságához illően virágdísz nélkül."

1966. augusztus 20-án elindult az első karneváli menet. A Napló aznapi száma is beszámolt az eseményről: „már megérkezett Debrecenbe a 270 centiméter magas, nyolc méter hosszú Erzsébet-híd is Budapestről. Két pótkocsit kellett összeépíteni, hogy kényelmesen elférjen és zökkenőmentes legyen az útja. A pótkocsik nyomában jött három hűtőkocsi virág is, melyet a híd feldíszítésére szántak."

„A színpompás menet reggel 9 órakor indult a Kálvin téri Csokonai szobortól, és végighaladt a Péterfia utcán és a Simonyi úton, végül a nagyerdei stadionban vonult el a zsűri előtt. A felvonulást egész úton az érdeklődők sorfala vette közre és minden várakozást felülmúló közönség várta a stadionban."

Az első virágkarneváli felvonulásokon azonban még nem voltak külföldiek. A vállalatok kocsijait hazai fellépők és középiskolák csoportjai kísérték. A kocsik terveit előbb jóvá kellett hagyatni az illetékesekkel. Néhány év múlva megjelentek a külföldi csoportok is, s a karnevállá nőtt forgatag hatalmas tömegeket vonzott. Tizenhárom év után döntött úgy a városi tanács, hogy a magas költségek miatt nem rendez minden évben karnevált. Az 1978-as felvonulást 3 év szünet követte, majd 1981-ben újra fergeteges fesztivállal örvendeztették meg a közönséget. Az örömöt ismét két év „üröm" követte. Azóta hazai és talán kicsit nemzetközi nyomásra is újra minden évben megrendezték a szépséget és harmóniát tükröző virágok színpompás bemutatóját.  Ez a program a város legnépszerűbb turisztikai eseménye. Ilyenkor szinte duplájára duzzad a lakosság száma, akik most is ott állnak az utcán, várják a virágkocsikat, a felvonuló művészeti csoportokat, akik a világ minden tájáról érkeznek. A virágokkal feldíszített hazai és külföldi kocsik most is végigvonulnak a város főutcáján, a Piac utcán, majd eljutnak a Nagyerdei Stadionba. A zsűri most is itt adja át a virágkarnevál végén a díjakat a legötletesebb kompozícióknak. A virágkarnevált – amely mára karneváli hétté bővült –  tűzijáték és utcabál zárja Debrecenben.

2009-es év újításai

 „Útra kel" a karnevál

2009. július 10. – Debrecen, Kossuth tér

2009. július 11. – Budapest, Szent István tér

2009. július 24-26. – Balatonfüred, Tagore sétány, a híres Anna-bálon a virágkarneváli kocsi

A Debreceni Virágkarnevál történetében most először fordul elő, hogy „átlépi a város kapuját" és más hazai nagyvárosban is bemutatkozik egy virágkocsi, amely Debrecen várost szimbolizálja.  Az utazás első állomása Budapest, az ország fővárosa. A Szent István téren mutatkozik be a virágkocsi. Művészeti együttesek, előadóművészek, népi kirakódóvásár is szolgálja majd Debrecen kulturális értékeinek bemutatását. 

A kulturális  turizmus évének keretén belül 2009-ben Balatonfüred és Debrecen szorosabbra fűzi kapcsolatát és kölcsönösen bemutatja kulturális értékeit. Teszi ezt a két város azért, mert Magyarország második legnagyobb városának, és a 13 ezer fős állandó lakosú Balatonfürednek egyaránt kiemelten fontos a kultúra. A virágkocsi második állomása tehát Balatonfüred az állandóan nyüzsgő, csodálatos Balaton-parti város. Júliusban a 184. Anna-bált fővédnökként Kósa Lajos Debrecen polgármestere nyitja meg. Az Anna -bál estjén, július 25-én, több mint tíz éve, így idén is a debreceni Valcer Táncstúdió keringője és palotása repíti vissza a reformkor hangulatába a füredi Vitorlás tér több ezres közönségét., olyan sztárok közreműködésével, mint Schell Judit – aki debreceni születésű – és Debreczeni Csaba. A páros egy virtuóz, tüze, érzéki latin tácot mutat be Felicita címmel. Az Anna-bál királynője és udvarhölgyei augusztus 20-án a Debreceni Virágkarnevált is megtisztelik, a nyitó kocsin foglalnak majd helyet.

Az utazások során a virágkocsi állandó kísérője a virágkarnevál kabalája, aki ezentúl folyamatos szereplője is lesz a virágkarneváloknak.

Virágóra avatás – visszaszámlálás

2009. július 10. – Baltazár Dezső tér

„Már csak 40 nap és kezdődik a karnevál"!

A Baltazár téren felállított virágóra szimbolizálja azt az időt, amely jelzi, hogy mikor kezdődik el Debrecenben a pompás karnevál, az eddigieknél nagyobb meglepetést kínáló jubileumi ünnepség. A virágóra avatásával egyben elkezdődik a visszaszámlálás is. Ám addig mindennap tartogat valami kellemes meglepetést.

Virágok harca

2009. augusztus 14.  – 18.00 Kölcsey Központ

I. Debreceni Országos Virágkötészeti Verseny

Ha Debrecen akkor virágkarnevál, ha virágkarnevál, akkor virág, ha virág, akkor virágkötészet. Hogyan is születnek meg ezek a csodálatos kompozíciók? Mennyi idő, fáradtság, anyag, virág szükséges ahhoz, hogy egy remekmű elkészüljön? Az első Debreceni Országos Virágkötészeti versenyen mindez kiderül. Az ország legjobb virágkötői mérik össze tudásukat, hogy csodálatos kompozícióikkal elkápráztassák a karnevál látogatóit. A nyári színek alkalmazásával ágakból termésekből, gyümölcsökből, kalászosokból, tartós zöld növények felhasználásával, valamint kerámia és különböző díszítőelemek használatával.

Karneváli hét programja

Augusztus 14. péntek

20.00 Kölcsey Központ

Violettától Carmenig…

Szerelmes virágok a muzsika kertjében

Horgas Eszter és barátai

A debreceni virágkarnevál nyitó estéjén Horgas Eszter fuvolaművész és muzsikus társai Meskó Ilona (zongora), Tabányi Antal (hegedű) és Kurucz Krisztián (gordonka) adnak az alkalomhoz illően egy szenvedélyesen virtuóz, de finomságokkal és igazi virágos szépségekkel is fűszerezett estét.

A koncerteken a muzsikálás mellett Horgas Eszter nemcsak eljátssza, de mesél is a darabokról, személyes élményeiről, sajátos útjáról, és a zenetörténet izgalmas történeteiről.

21.30 Baltazár Dezső tér

Magma Tűzszínház – Tűz-show

Látványszínház, amelyben egyedi animáció, jelmez-és díszletkreációk, zsonglőrtechnikák, mozgásszínházi elemek találkoznak. Fő látványeleme a tűz, amely önmagában is olyan jelenség, aminek sajátos hangulata, ereje, megrendítő és vonzó jelenléte magával ragadja a nézőt.

Augusztus 15. szombat

Baltazár téri Esték

17.00 Gyermekműsorok

18.00 Virágkötészeti bemutató

19.00 „Köszönet a zenéért" retro könnyűzenei koncert

20.00 Film/zenék a téren

20.30  Kossuth tér

      Bánk bán – a nemzeti opera legszebb dalai

    

 A Csokonai Színházban színre került Erkel-opera felfogható úgy is, mint Katona József drámájának nagyszabású zenés újragondolása egy következetesen építkező rendező kézjegyeivel. Mégis többnek ígérkezik ez a mostani vállalkozás, mint csak egy újabb szellemi kalandnak, hiszen műfajtörténeti jelentőségű lehet az a tény, hogy a darab alkotói visszanyúlnak az eredeti, Egressy-féle librettóhoz, és a többször átdolgozott zenei anyag kezelésében is visszatérnek Erkel partitúrájához.

Rendezte: Vidnyánszky Attila

Augusztus 16. vasárnap

Baltazár téri Esték

16.00 Kézműves játszóház

17.00 Gyermekműsorok

18.00 Virágkötészeti bemutató

19.00 Acustic Gallery együttes koncertje

20.00 Film/zenék a téren

20.30 Kossuth tér

   Örömtánc

Játék a tánc, a zene jegyében. Öröm, jókedv, vállalkozó szellem jellemzi ezt az        önfeledt, ám kulturális értékekben gazdag játékot. Öt tájegység  öt várost képvisel.  A tájegységek a népzenei és néptánc hagyományok megjelenése és alakulásának megfelelően átlépik az országhatárokat, így az adott városok a vonzáskörzetek nemzetiségi kultúrájából is merítenek.  Ez a verseny alapvetően a zeneművek versenye, az énekes sztárok előadásmódjával kiegészítve valamint látvány szempontjából tánckoreográfiákkal kibővítve.  

Közreműködik: Rúzsa Magdi, Sasvári Sándor, Hirtling István és az Állami Népi Együttes tagjai

Augusztus 17. hétfő

Baltazár téri Esték

16.00 Kézműves játszóház

17.00 Gyermekműsorok

18.00 Virágkötészeti bemutató

19.00 „Táncolj még" retro könnyűzenei koncert

20.00 Film/zenék a téren

20.30 Kossuth tér

Fenyő Miklós koncert

Fenyő Miklós a hatvanas évek vége óta része a magyar könnyűzenei életnek.  az elmúlt 40 évben 28 albumot készített, valamint 3 pártfogoltjának összesen 7 albumán vállalt menedzseri feladatot.  ezalatt 27 albumot készített, és számtalan sláger fűződik a nevéhez. Sikerét bizonyítja, hogy sorra jelentek meg az albumok, amelyek töretlen sikerrel hódítanak ma is.  A régi nagy slágerek mellett Hotel Mentol, Isztambul, Csavard fel a szőnyeget, Csók király…újabb dalokra is lehet majd rokizni.

Augusztus 18. kedd

Baltazár téri Esték

16.00 Kézműves játszóház

17.00 Gyermekműsorok

18.00 Virágkötészeti bemutató

19.00 „Amikor én még kissrác voltam" retro könnyűzenei koncert

20.00 Film/zenék a téren

19.00 Kossuth tér

ABBA Show

20.30 Kossuth tér

Első Emelet koncert

 A zenekart 1982 augusztus végén a csillaghegyi strandon alakította a Solarisból átigazolt Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, Rausch Feri, Tereh Öcsi. A bemutatkozó album 1984 őszén jelent meg. A dupla teltházas lemezbemutató koncert az Almássy téri Szabadidőközpontban volt, ahol a csapat  gyakran lépett fel. 1986. februárjában egy nagy sikerű Petőfi Csarnok beli koncert után a Pop-Meccs gálán már három első helyet gyűjtött be az Emelet. 1992 nyarán volt zenésztársuk, Oláh Ali emlékkoncertjén játszottak  utoljára együtt élőben. A tagok azért nem szakadtak el teljesen egymástól. Kisszabó Gábor szólólemezén Berkes Gabival és Bogdán Csabival dolgozott együtt. Kiki szólóalbumát Bogdán Csabival készítette. Berkes Gabi pedig Geszti Péterrel és Michel-el megalakította Rapülők-et. Öt év szünet után, 1997-ben a megalakulás 15. évfordulóján egy nagysikerű, teltházas Budapest Sportcsarnokbeli koncerttel tért vissza a csapat.  2007 őszén DVD-n jelentették meg a legsikeresebb Emelet dalok videóit, a Turnéfilmet és Drakula Táncol klip verkfilmjét. A 25 éves évfordulót 2008 februárjában a SYMA csarnokban ünnepelte egy koncerttel az Emelet.

Augusztus 19. szerda

Baltazár téri Esték

16.00 Kézműves játszóház

17.00 Gyermekműsorok

18.00 Virágkötészeti bemutató

19.00 „Tranzisztori" retro könnyűzenei koncert

20.00 Film/zenék a téren

20.30 Kossuth tér

SARAGOSSA BAND koncert

A Saragossa Band német pop együttesnek  1977-ben kezdődött a karrierje, és megváltozott felállással ugyan, de az új évezredben is aktívak. Jó hangulatú, vidám dalaik a karibi szigetvilág muzsikáját ötvözik az eurodisco dallamosságával, vagyis ugyanazt a sikerreceptet követték, mint például a Boney M., a Gibson Brothers és a Goombay Dance Band. Repertoárjukon saját dalok és feldolgozások egyaránt szerepelnek. Néhány ismert slágerük: Big Bamboo (Ay Ay Ay); Zabadak; Rasta Man; Ginger Red; Agadou; Aiko, Aiko; Buona sera.

                      

Augusztus 20. csütörtök Ünnep az ünnepben

8.00                Piac utca – Nagyerdei Stadion

Karneváli futóverseny

           

  • 8.00-12.0 Petőfi tér – Nagyerdei Stadion

Karneváli menet – virágkocsik és művészeti csoportok         felvonulása  Debrecen utcáin

10.00-13.00   Nagyerdei Stadion

Élő – Kép és Élő – Zene

Karneváli látvány – show

14.00 -18.00 Nagyerdei Stadion

Virágkocsik közelről

A felvonuló virágkocsik kiállítása

15.30               Nagyerdei Stadion

Tánc! Zene! Mulatság!

                        A karneváli csoportok bemutatója

16.00               Baltazár Dezső tér

Virágkötészet – Virágköltészet

Virágkötő mesterek látványos bemutatója

                       

  • 20.0 Piac utca – Kossuth tér

Virágkarnevál esti fényben

                       

Tűzijáték – amilyen még nem volt

                       

Utcabál az Abrakazabra együttessel

           

Augusztus 21. péntek Folytassuk a karnevált!   20.00 Kossuth tér

Fellépnek: Kovács Kati, Komár László Solymos Tóni, Tóth Vera

Kísér: Abrakazabra Együttes

Amit még megnézhet…érdekességek

a Debreceni Virágkarnevál kísérőrendezvényei

                                   Augusztus 14-21. – Kölcsey Központ, kávézó

                                   Békebeli kávéház az Ibolyához

                                   Visszarepítjük a '60-as évekbe!

                                   Augusztus 15-23. – Városháza (Piac u. 20.)

                                   Tündérkert – Virágok világa

                                   Különleges virágparti a Régi Városháza udvarán

                                  

                                   Augusztus 15-19. Piac utca

                                   Virágok vására

                                   augusztus 15-19.   – Kossuth tér

Az idei karnevál kicsit visszautazik az időben, amely nemcsak a fellépő művészek zenéjén keresztül érződik majd, hanem a város hangulatán és a rendezvények berendezésének többségén is. Jelenleg 16 virágkocsi jelezte részvételi szándékát de ez várhatóan bővül, még az is előfordulhat, hogy az idei karnevál a kocsik számát tekintve is rekordot dönt. 10 magyar és 10 külföldi csoport fogja kísérni a kocsikat, a köztes időben pedig garantáljuk a fesztivál hangulatot. A  jegyeket 2009. június 17-én megkezdték árusítani, melyről bővebb információ a http://www.fonixinfo.hu/  oldalon olvasható.

A budapesti program

Elsőként 2009. július 11-én Budapesten a Szent István téren egész napos vigadalom várja majd az érdeklődőket és természetesen a „főszereplő" a virágkocsi sem hiányozhat. Szombaton reggel 10.00 órától várják az érdeklődőket, a rendezvényt 14.00 órától Rogán Antal, V. kerület polgármestere és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere nyitja meg.

A programban helyet kap kézműves vásár. A Kézműves Alapítvány közreműködésével ízelítőt láthatnak a debreceni kézművesek alkotásaiból, többek között a messze földön híres debreceni mézeskalácsot nemcsak megtekinthetik de meg is kóstolhatják, meg is vásárolhatják, akik kilátogatnak a helyszínre. Ezen kívül bepillanthatnak a kézműves tevékenységek munkafolyamataiba és kipróbálhatják maguk is az egyes tárgyak készítését.

Lesz fotókiállítás, amely a korábbi karneválok hangulatából ad ízelítőt, illetve az elmúlt negyven év legemlékezetesebb pillanatait öleli fel. A kiváló hangulatról a Debreceni Népi Együttes tehetséges táncosai gondoskodnak majd, de fellép  továbbá a debreceni Valcer Táncstudió, akik a karneválhoz méltóan egy fergeteges, tüzes karneváli show-t mutatnak be. Sétálgatás, nézelődés közben a Debreceni Sonus Ütőegyüttes lágy dallamai szólnak majd, a talpalávalót pedig a Kuttya zenekar szolgáltatja.

A debreceni Virágkarnevál egyik látványos eleme a gerundiumos verseny. Ezt a hagyományt ápolva, Budapesten sem maradhat el a legerősebbek viadala.

Bemutatkozó kézművesek:

Baji Imre vesszőfonó Népi Iparművész

Csapó Imréné csipkeverő

Hutkai László bőrműves Népi Iparművész

Konyári Sándor rézműves Népi Iparművész

Molnár Tiborné  hímző, Népi Iparművész

Radics László mézeskalácsos Népi Iparművész

Szántó Valéria a Szivárvány Foltvarró Kör vezetője és tagjai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük