2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

50 éve halt meg XII. Piusz

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/14291"><img class="image thumbnail" src="/files/images/xii.piusz.thumbnail.jpg" border="0" alt="XII. Piusz" title="XII. Piusz" width="84" height="100" /></a><span style="width: 82px" class="caption"><strong>XII. Piusz</strong></span></span>A Vatikánban két jelentős programmal emlékeznek meg az évfordulóról: a pápa tanítását vizsgáló konferencia mellett egy fotókiállítás is nyílik Eugenio Pacelli életéről.</p><p>

xii. piuszXII. PiuszA Vatikánban két jelentős programmal emlékeznek meg az évfordulóról: a pápa tanítását vizsgáló konferencia mellett egy fotókiállítás is nyílik Eugenio Pacelli életéről.

xii. piuszXII. PiuszA Vatikánban két jelentős programmal emlékeznek meg az évfordulóról: a pápa tanítását vizsgáló konferencia mellett egy fotókiállítás is nyílik Eugenio Pacelli életéről.

A Vatikánban június 17-én tartottak sajtótájékoztatót a megemlékező ünnepségekről. Az eseményen részt vett Salvatore Fisichella püspök, a Lateráni Egyetem rektora. A püspök kiemelte: XII. Piusz pápaságát több jelentős történelmi helyzet együttállása jellemezte: a holokauszt, számos keresztény nemzet kommunista megszállása, a hidegháború, a tudomány újabb és újabb vívmányainak megjelenése és bizonyos teológiai iskolák tevékenysége.

A sajtótájékoztatón bejelentették: a Pápai Gergely Egyetem és a Lateráni Egyetem közösen szervez kongresszust november 6-tól 8-ig. A mindkét egyetemről érkező professzorok XII. Piusz általános nézeteit vizsgálják, valamint azt a kulturális és történelmi kontextust, amelyben a pápa kifejtette tanítását. A tanácskozás témái között szerepel a bibliai kutatások fejlődése, az evangelizáció, a vallásszabadság, az Egyház és az állam közötti kapcsolat, a tömegkommunikációs eszközök használata, ekkleziológiai és liturgikus kérdések, illetve a világiak szerepe az Egyházban. A konferencia egyik kifejezett célja, hogy feltárja, milyen hatással volt a pápa a II. Vatikáni Zsinatra.

XII. Piusz: Az ember és a pápaság címmel október 21-én fotókiállítás nyílik, amely 2009. január 6-ig tekinthető meg a Szent Péter tér oszlopcsarnokának Nagy Károlyról elnevezett szárnyában. A kiállítás végigkíséri Eugenio Pacelli életét, fiatalságát, papi pályáját. Külön fejezet foglalkozik pápaságával, illetve a II. világháború időszakával, amely bemutatja a Szentszék humanitárius erőfeszítéseit a vészkorszakban. A kiállítás – történelmi és dokumentációs aspektusa mellett – művészeti értékkel is bír. Nem mindenki tudja például, hogy a Vatikáni Múzeumokban található modern művészeti gyűjtemény XII. Piusz kezdeményezésére jött létre. A festményeken, műtárgyakon kívül a tárlat a pápa által használt különböző tárgyakat, ruhákat is bemutatja – írja az ICN.

Magyar Kurir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.