XII. PiuszXII. PiuszA Vatikánban két jelentős programmal emlékeznek meg az évfordulóról: a pápa tanítását vizsgáló konferencia mellett egy fotókiállítás is nyílik Eugenio Pacelli életéről.

XII. PiuszXII. PiuszA Vatikánban két jelentős programmal emlékeznek meg az évfordulóról: a pápa tanítását vizsgáló konferencia mellett egy fotókiállítás is nyílik Eugenio Pacelli életéről.

A Vatikánban június 17-én tartottak sajtótájékoztatót a megemlékező ünnepségekről. Az eseményen részt vett Salvatore Fisichella püspök, a Lateráni Egyetem rektora. A püspök kiemelte: XII. Piusz pápaságát több jelentős történelmi helyzet együttállása jellemezte: a holokauszt, számos keresztény nemzet kommunista megszállása, a hidegháború, a tudomány újabb és újabb vívmányainak megjelenése és bizonyos teológiai iskolák tevékenysége.

A sajtótájékoztatón bejelentették: a Pápai Gergely Egyetem és a Lateráni Egyetem közösen szervez kongresszust november 6-tól 8-ig. A mindkét egyetemről érkező professzorok XII. Piusz általános nézeteit vizsgálják, valamint azt a kulturális és történelmi kontextust, amelyben a pápa kifejtette tanítását. A tanácskozás témái között szerepel a bibliai kutatások fejlődése, az evangelizáció, a vallásszabadság, az Egyház és az állam közötti kapcsolat, a tömegkommunikációs eszközök használata, ekkleziológiai és liturgikus kérdések, illetve a világiak szerepe az Egyházban. A konferencia egyik kifejezett célja, hogy feltárja, milyen hatással volt a pápa a II. Vatikáni Zsinatra.

XII. Piusz: Az ember és a pápaság címmel október 21-én fotókiállítás nyílik, amely 2009. január 6-ig tekinthető meg a Szent Péter tér oszlopcsarnokának Nagy Károlyról elnevezett szárnyában. A kiállítás végigkíséri Eugenio Pacelli életét, fiatalságát, papi pályáját. Külön fejezet foglalkozik pápaságával, illetve a II. világháború időszakával, amely bemutatja a Szentszék humanitárius erőfeszítéseit a vészkorszakban. A kiállítás – történelmi és dokumentációs aspektusa mellett – művészeti értékkel is bír. Nem mindenki tudja például, hogy a Vatikáni Múzeumokban található modern művészeti gyűjtemény XII. Piusz kezdeményezésére jött létre. A festményeken, műtárgyakon kívül a tárlat a pápa által használt különböző tárgyakat, ruhákat is bemutatja – írja az ICN.

Magyar Kurir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük