50 ÉVES A BUDAPESTI KUTATÓREAKTOR50 ÉVES A BUDAPESTI KUTATÓREAKTOR

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszönti a Budapesti Kutatóreaktor üzembe helyezésének 50. évfordulóját.

 50 ÉVES A BUDAPESTI KUTATÓREAKTOR50 ÉVES A BUDAPESTI KUTATÓREAKTOR

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszönti a Budapesti Kutatóreaktor üzembe helyezésének 50. évfordulóját.

Az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet (AEKI) üzemeltetésében, 1959 óta működik a Budapesti Kutatóreaktor, amely az ország kutatási nagyberendezéseként hazánk nemzetközi tudományos megítélésében is jelentős szerepet játszik.

A kutatóreaktor az alap- és alkalmazott kutatások számára nagyteljesítményű neutronforrásként szolgál, s mint ilyen valós tudományos szükségletet elégít ki. Az itt keletkező neutronok felhasználásának szervezésére és folyamatos javítására jött létre a Budapesti Kutatóreaktor Műszerközpont. Közvetítésével magyar és külföldi kutatóintézetek és egyetemek kutatói végeztek, illetve végeznek méréseket a reaktornál. Tudományos célú hasznosításának sikerességét mutatja, hogy ez az egyetlen kelet-európai berendezés, amelyet az EU nagyberendezés programja is magáénak tart, és a berendezéseken bizonyos mennyiségű mérési időt az EU kutatói számára kibérel.

A reaktor hasznosítására nemcsak tudományos, hanem szolgáltatói jelleggel is sor kerül az egészségügyben és az iparban használható radioaktív izotópok előállítását, szerkezeti anyag besugárzásokat illetően.

Az évtizedek folyamán az AEKI-ben létrejött szaktudás és biztonsági kultúra lehetővé teszi, hogy az AEKI mind a Paksi Atomerőmű tudományos bázisintézményeként, mind az Országos Atomenergia Hivatal műszaki szakértő intézményeként sikeresen vehessen részt a hazai atomenergetika legkülönbözőbb problémáinak megoldásában. Forrás: http://www.kfki.hu/brr/mmain.html

A blokk különleges nyomdatechnikai eljárással készült. Az ötszínű ofszet nyomtatás mellett a hatodik szín ún. „hőreszínváltó" festék alkalmazásával, szitanyomással került a blokkra. Az eljárásnak köszönhetően a bélyegképet körülvevő terület háttérszíne hő hatására megváltozik. A sorszámozott blokk hatszögű bélyegképén egy nukleáris fűtőelem látható. A keretrajz bal oldalán a fűtőelem szerkezeti rajza és az atommag képe látható. Az alnyomatot a reaktor szerkezeti rajza díszíti. A blokkhoz tartozó alkalmi borítékon az atommag rajzolata, illetve az első indítási alkalmon résztvevő szakemberekről készített fotó látható. Az alkalmi bélyegző a Budapesti Kutatóreaktor logoja.

www.posta.huwww.posta.hu

Megjelenési időpont: 2009. március 25.

Gyártó nyomda: Pénzjegynyomda

Tervezőművész: Nagy Péter

Nyomdai eljárás: ofszet nyomtatás és „hőreszínváltó" szitanyomtatás

A blokk vágási mérete: 108 x 70 mm, a bélyeg perforálási mérete: 49 mm magas és 28,29 mm oldalhosszúságú hatszög

Példányszám: 80.000 db blokk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük