2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Almássy tér

3 perc olvasás

almassy-ter_1894-ben.jpgAz Almássy-tér 1894-ben

   Budapest, Erzsébetváros, Almássy tér. Lakásunk ablakai a térre néztek. Tavasszal kinyitottuk az ablakokat és akácfa illattal telt meg a lakás. A teret 1879-ben alakította ki a Főváros és az 1848/49-es első népképviseleti országgyűlés alelnökéről, a Kiegyezés egyik előkészítőjéről, Almássy Pálról (1818-1892) nevezték el. A tér jobb oldalán Csengery Antal történésznek, a polgári iskolák rendszere kezdeményezőjének, Pest és Buda egyesítése szószólójának szobra áll.

   Játszótérnek épült, de eleinte piacként működött, a hét minden napján ott voltak az őstermelők, hogy a külső-erzsébetvárosiakat friss húsárukkal, zöldséggel, gyümölccsel  lássák el. A XX. század első évtizedében  a Lakatos-vendéglő és a Steiner-kávéház állt a téren. A teret szegélyező épületekben munkásegyletek (szakszervezetek) irodái működtek, az Almássy tér gyakran szolgált választójogot követelő munkástüntetések kiindulópontjául.

   A tér középső részén lévő téglaépületben működött 1913-1950  között a főváros első közkönyvtára, a Deák Ferenc Könyvtár. Gyerekkoromban még jártak oda szüleim könyveket kikölcsönözni. Az épület már nincs meg, lebontották. Az 1956-os forradalomban az Almássy-tér fegyveres felkelők bázisa volt.

  1960-ban Sakk-térnek hívták. Húsz betonasztalka állt a sóderbe ágyazva, az asztallap egyben a sakktábla szerepét töltötte be, gyakran az összes asztalt lefoglalták a játékosok. Körülöttük sok nézővel. 1983-ban megnyílt az Almássy-téri Szabadidőközpont, Úttörő és Ifjúsági Ház. Kiállításokat, előadásokat, koncerteket, táncházakat szerveztek, programjaik egy része a térre is kiköltözött.

   2002-ben Almássy teret újraparkosították, a burkolatot kicserélték, modernizálták a játszóteret. Szökőkút is épült és egy kutyafuttató. 2008-ban a Szabadidőközpontot Almássy Hall néven privatizálták. Színielőadásokat, partikat, klubnapokat, táncdélutánokat, koncerteket tartanak benne. Uszodája, étterme és internetkávézója is van.

falfestmeny.jpgSzlávik Ágnes grafikus terve alapján készített falfestmény

   Idén lesz 250-éves az európai cirkuszművészet. Amelynek tiszteletére az Almássy tér egyik tűzfalára 420 liter festék felhasználásával 600 négyzetméteres képet festettek önkéntesek.

    Ma rá sem ismerek a térre, ha arra visz az utam.

 Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.