2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Népszámlálás

2 perc olvasás

 nepszamlalas.jpgGondolatkísérlet. Vegyünk szemügyre egy embertársunkat hazánk bármely településén, nevezzük N-nek. Legyen 35 éves, akit apjával egyidős édesanyja 35 évesen hozott a világra. Akkor most a szülők 70 évesek, 1948-ban születtek, a Forradalom és Szabadságharc 100. évfordulóján. N-nek ugyebár 4 nagyszülője van. Ha két nagyanyjuk 35-35 éves volt, amikor lányukat, fiukat megszülték, akkor 1913-az születésűek. Milyen szép világ volt akkor? Az utolsó boldog békeév az első világháború kitörése előtt.

   Gombolyítsuk tovább a fonalat. N. barátunknak 8 dédszülője van, 4 apai, 4 anyai ágon. Azonos feltételek mellett ők 1878-ban születtek, amikor az Osztrák Magyar Monarchia hadserege megszállta Bosznia-Hercegovinát és Molnár Ferenc, a világon legtöbbet játszott magyar drámaíró megszületett. Ugyancsak azonos paraméterek mellett N-nek 16 ükanyja és ükapja van, ők 1843-ban születtek, a reformkor kellős közepén, amikor Kossuth Lajos 41, Széchenyi István 52, Petőfi Sándor 21 éves kezdő költő volt. Egyikük sem sejtette, mi lesz 1848-ban. Menjünk tovább, de ne feledjük, gondolatkísérletről van szó.

   Szépanyából és szépapából 32 van N-nek, az ősök 1808-ban születtek, ekkor Napóleon hatalma csúcsán állt és ő sem sejtette, hogy alig 7 év múlva következik Waterloo. Végül N barátunknak 64 ómamája és ópapája van, ők a hetedik felmenő generáció és 1773-ban, a világhírű Bostoni Teadélután idején születtek. (Kéretik a Google-ban utánanézni, hogy is történt az eset.)

   Ezek szerint minden embernek a Földön 64 felmenője van. A Föld lakossága 7,5 milliárd fő, ez 480 milliárd embert jelent. A számítás azonban pontatlan, mert a testvéreknek anyjuk és apjuk azonos. Vegyünk átlagban a 245 év alatt a világban és családonként 5 testvért. Tehát nem 480, csupán ennek ötöde, 96,2 milliárd ember élt elméletileg 1773-ban, 245 évvel ezelőtt. Továbbá van, aki az első-, második-, harmadik-, stb. unokatestvérével házasodott össze, mondjuk minden tizedik családnál. Vonjunk le ebből a nagy számból 10 százalékot, marad 90 milliárd embertársunk.

   Csak az a baj, hogy a hivatalos statisztika szerint 1773-ban csupán 1 milliárd lakos élt a Földön. Ebből minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy tiszta egyeneság tulajdonképpen nem is létezhet. Gondolatkísérletem eredménye, hogy minden ma élő ember valamilyen fokon és ágon rokona egymásnak.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.