2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar zenekarok európai fellépése a Zene Ünnepén

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/13503"><img class="image thumbnail" src="/files/images/512__DSC0874.thumbnail.jpg" border="0" alt="A párizsi nyertes, a Goulasch Exotica zenekar" title="A párizsi nyertes, a Goulasch Exotica zenekar" width="66" height="100" /></a><span style="width: 64px" class="caption"><strong>A párizsi nyertes, a Goulasch Exotica zenekar</strong></span></span> <p>2008.május 28-án  tájékoztatta a médiát a Balassi Intézet vezetője, <em>Lauter Éva </em> a budapesti Gödör Klubban a Zene Ünnepére meghirdetett magyar zenekar-pályázat eredményéről.  </p><p>

 a párizsi nyertes, a goulasch exotica zenekarA párizsi nyertes, a Goulasch Exotica zenekar

2008.május 28-án  tájékoztatta a médiát a Balassi Intézet vezetője, Lauter Éva  a budapesti Gödör Klubban a Zene Ünnepére meghirdetett magyar zenekar-pályázat eredményéről. 

 a párizsi nyertes, a goulasch exotica zenekarA párizsi nyertes, a Goulasch Exotica zenekar

2008.május 28-án  tájékoztatta a médiát a Balassi Intézet vezetője, Lauter Éva  a budapesti Gödör Klubban a Zene Ünnepére meghirdetett magyar zenekar-pályázat eredményéről. 

A Zene Ünnepét  1982-ben rendezték meg először, Franciaországban.  Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, a meteorológiai nyár első napját köszöntsék a világon mindenütt zenével, s bárki „büntetlenül" zenélhessen a köztereken, legyen bár amatőr, vagy profi előadó.  Azóta az ünnep összeurópai, sőt világméretű megmozdulássá vált;  több mint 100 országban rendezik meg június 21-én. Ezen a napon minden évben a francia településeken legalább egy koncerttel vagy utcabállal megemlékeznek a zenéről.  A francia főváros tavalyi rendezvény-áradatában hazánkat a Napra és Zuboly zenekar, valamint a Live Act formáció képviselte.

a goulasch exotica zenekarA Goulasch Exotica zenekarA pályázatot a Balassi Intézet hálózatához tartozó Párizsi Magyar Intézet (PMI) az elmúlt évben írta ki először magyar zenekarok részére, a győztesek a francia fővárosban százezrek előtt léphetnek fel a helyi Zene Ünnepén. 

Akkor a pályázattal kitűzött cél a hazai együttesek francia nyilvánosság előtt való bemutatkozása volt, erre a kiírásra 127 együttes jelentkezett, 800 zenésszel.  A program sikert aratott, így idén a lebonyolításba bekapcsolódott a berlini, brüsszeli, londoni és pozsonyi magyar intézet is.  Közös pályázatukkal, az aktuális Zene Ünnepen való fellépésen túl, a kiutazó zenekarok lehetőséget, segítséget kapnak, hogy a hat nap alatt saját maguk szervezhessék meg következő turnéjukat.  Az intézetek vállalták a kiutaztatás költségeit, szállást biztosítanak a zenészek és menedzsereik számára, idegen nyelvű szórólapokat készíttetnek a zenekarokról, azt eljuttatják a helyi szaksajtóhoz és az adott zenekar bemutatkozó anyagát megjelentetik saját honlapjukon.

a goulasch exotica zenekarA Goulasch Exotica zenekarA pályázatra, a kiírás szerint, olyan zenekarok jelentkezését várták, amelyek a magyar népzene gyökereit felhasználják muzsikájukban, de századunk stíluselemeit is beépítik,  s szívesen együttműködnek angol, belga, francia, német, szlovák  szervezőkkel, művészekkel.

A január 21-én meghirdetett pályázatra 191 zenekar jelentkezett, közülük választották ki az intézetek válogató bizottságai a nyolc legjobbat.  Párizsba 98,  Pozsonyba 97,  Berlinbe 91,  Brüsszelbe 8 és Londonba 77 pályázat érkezett. 

A mostani tájékoztatón a magyar együttesek fellépésének színhelyét jelentő öt európai főváros magyar kulturális intézményének képviselője jelent meg; 

Takács Ildikó,  a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, 

Juhász Katalin, a Pozsonyi Magyar Kulturális Központ sajtóreferense,

Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója,

Can Togay János, a Berlini Collegicum Hungaricum igazgatója és

Petőcz György,  a Brüsszeli Magyar Kulturális Központ igazgatója.

Beszámoltak választásukról, indokolva annak főbb szempontjait.

Can Togay János, aki január 7-től vette át a berlini intézet vezetését, elmondta, a pályázattal való megismerkedés-megbarátkozás után azt a koncepciót kívánták sikerre vinni, ami az intézetet be tudja vonni az utcai forgatagba. Elsődleges szempont volt a minőség.  A Berlini Collegicum Hungaricum a „roma világzenét" játszó  Etnorom-ot, valamint a világzenét előadó Bágyi Balázs Quartet és Salamon Beáta formációt ítélte a legjobbnak.  Ők az ünnep estéjén a berlini fesztivál kiemelt helyszínén, a Pfefferberg komplexumban mutatkoznak be.

A következő évben igazi utcazenészeket akarnak szerepeltetni.

A négynapos brüsszeli Zene Ünnepen, június 22-én a Debrecenben alakult  Ninjahelikopter lép színpadra.

A hattagú, márciusban összeállt együttes improvizációkból, filmes hangulatokból, különböző népek dallamvilágából építkezik. 

A brüsszeli magyar kulturális képviselet vezetője, Petőcz György nem tartja helyesnek a magyar népzenére építkező zenék szerepeltetését,  mondván, a belgák nem vevők erre.  Az Euroastra kérdésére, hogy milyen zenét kellene oda vinni, válasza;  bármilyet, pl. rap-et…. Megerősítette, jövőre ezt a véleményt fogja képviselni a zenei irányvonal javaslatában. 

Takács Ildikó a pályázat sikereként említette a létrejött adatbázist.  Londonban külföldieket is bevontak a zsűribe, még a helyi francia intézettől is volt bíráló. Ide a szájharmonika világbajnokságot nyert Ferenczi György és a Rackajam együttes  utazhat, akik a Hyde Parkban felállított színpadokon az Exhibition Road Parade  keretében léphetnek fel.  Az együttes formációjában a népzene és a drum'n bass  keveredik a bues-zal.

A brit fővárosban a Zene Ünnepét és a Londoni Építészeti Fesztivált (London Festival of Architecture) egyidőben rendezik, így a nemzetközi zene és az építészet egy helyen, az Exhibition Road-on egyesülhet. 

Juhász Katalin is az adatbank létrejöttét emelte ki, a pozsonyi magyar intézet olyan érdekes hangzásokat keresett, amelyek az utcán sétálókat is megállítják, ezért döntött  az erdélyi, balkáni, moldáviai, ír és finn dallamvilágból merítő  Hétrét  és a népzenei hagyományokra modern hangzást építő  Úzgin Üver   (mongol kifejezés :  vízben szegény terület) zenekar mellett. A két zenekar koncertje alatt újrahasznosított anyagokból készült ruhák rendhagyó divatbemutatójával hívják fel a közönség figyelmét a takarékosságra és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

Derdák András  elmondta, a Párizsi Magyar Intézet  98 jelentkezőből  a  Folktronika  és a  Goulasch Exotica  zenekarokat várja az intézettel szemben lévő sétányra, a szabadtéri színpadra.  A Folktronikánál rockzenekari hangzásban szólalnak meg a népdalok, elektronikus hangszereken,  a másik együttesnél három magyar DJ a magyar népdalokat jól táncolható eklektikus (swing, dub, hip-hop, bootleg, balkán) hangzássá mixeli.

A mostani, anyagiakkal takarékoskodó időkben a fellépő együtteseknek olyan lehetőségeket kívánnak nyújtani, mint a párizsi fellépés, a kijutás költségtérítése, szállás, találkozások megszervezése, bemutatkozások összehozása, címlista, stb. Ebben tud segíteni a magyar intézet, de nem csak a szóbanforgó együtteseknek, hanem minden segítségre szoruló művésznek.

A kiválasztott magyar zenekarok május 30-31-én kétnapos fesztivált tartanak a Gödör Klubban, bemutatva magukat a hazai közönségnek.

A pályázó zenekarok listája: 

http://www.instituthongrois.fr/  >  Fête de la Musique   >  „tableau á télécharger" .

http://www.hetret.hu/

http://www.uzginuver.hu/

http://www.folktronika.hu/

www.myspace.com/goulaschexotica

http://balazsbagyi.com/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.