Révay András: Csülök, Csabán
6 perc olvasás
Kilencedik alkalommal találkozhatnak a folyékony kenyér szerelmesei Békéscsabán. Már hagyományosnak lehet tekinteni a 2001. évtől megrendezett Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, melyen számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is.
Kilencedik alkalommal találkozhatnak a folyékony kenyér szerelmesei Békéscsabán. Már hagyományosnak lehet tekinteni a 2001. évtől megrendezett Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, melyen számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is.
Az eseményről szólva dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta: Békéscsaba és Gyula az a része az országnak, ahol gyönyörű dolgok vannak. A dél-alföldi emberek híresek vendégbarátságukról. Ez a rendezvény minden évben több tízezer embert vonz és a tapasztalatok alapján biztosan kijelenthető: aki ide eljön, mindig nagyszerűen érzi magát. Színvonalas programok, kitűnő ételek és különleges italok között válogathat. Aki pedig belefáradt a hosszú evés – ivásba, azon a gyulai várfürdő gyógyvize segíthet majd.
A rendezvény hosszú idő óta népszerű már a határainkon kívül is – tette hozzá Bora Imre, az egyik főszervező. Rengeteg olyan étel kerül az asztalokra, amit mindenki bátran fogyaszthat, még a diétázók is! A program csúcspontja május 30-án a főzőverseny, melyre háromszemélyes csapatok jelentkezését várják. Az ő feladatuk lesz, hogy a helyszínen a szervezőktől átvett 3 db egész csülökből (ami kb. 4-4,5 kg) csülökpörköltet készítsenek. Tavaly 108 csapat versengett, az idén már most több a jelentkező. A bírálat csöppet sem könnyű munkájára nagyon erős, szakmai zsűrit kértek fel.
A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó, melynek tartalmát ingyen mérik ki a látogatók számára. Magyarország leglátogatottabb Sörfesztiválján a hagyományokhoz híven a sört egyliteres és pintes korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei. Igazi különlegesség az Angliából érkező négy fajta sör, ami egy igazi angliai emeletes buszban lesz kapható. Emellett újdonság lesz a Vonyarcvashegyről érkező sörkamion, amely tartalma nem kevesebb, mint 1800 liter. Itt állandóan 4 Celsius fok hőmérsékletű, kiváló minőségű házi főzésű barna és világos sört kínálnak a látogatók számára. Lesz még ezen kívül belga gyümölcs-sör, 1126 óta azonos recept szerint főzött apátsági sör – szóval aki eddig nem szerette a sört, itt az is meg fogja kedvelni.
Ambrus György, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Gyula és Környéke Régió elnöke, az erfurti Szakácsolimpia aranyérmese. Véleménye szerint a csülök és a sör verhetetlen páros. Ha sörben sütik meg, olyan ízletes kérget kap, ami semmi máshoz nem mérhető! A Fesztiválra érkező csapatok szépen felöltözve jelnek meg, az asztalaikat is díszítik. A „versenyművek" számozva, köret nélkül, de ötletesen megtálalva kerülnek a zsűri elé. Tiszta, jó pörköltet kell készíteni. Az értékelés szempontjai: a hús darabolása, a szín, az illat, no meg az összhatás. A legjobbakat másodszor is visszakóstolják, így alakul ki a végeredmény.
Vasárnap, 31-én a 2008-as erfurti Szakácsolimpia magyar csapata tart bemutatót, a csülök elkészítésének szinte minden módozatáról. Az ő „eredményüket" a közönség kóstolja és persze bírálja majd. Hétfőn 1100 literes bográcsban csülkös, káposztás „cvekedli" készül, igazán szerény mennyiségű alapanyagból. Felhasználnak hozzá két mázsa káposztát, egy mázsa tésztát és egy mázsa csülökhúst. Az így készült ételből százötven forintért márki vásárolhat egy adagot – amíg van – a pénzt jótékony célra adják a szervezők.
Az sem marad éhen, aki esetleg erről is lemaradt volna. Öt vendéglátó-vállalkozó lesz jelen a fesztiválon, ahol a közönség biztosan jóllakhat. Az árakat úgy alakítják ki, hogy a közepes szintet biztosan nem haladja meg. Ez vonatkozik a sörökre is. Egy liter sörára 450 forintnál kezdődik majd, a legdrágább, az igazi ritkaságnak számító fajtáknál hat deci kerül kilencszáz forintba. Lesz még egy külön pálinka-udvar, ahol a legkiválóbb, hungaricum-nak számító italokat lehet megkóstolni. A fesztivál területén a felszolgálók divatos egyenruhát hordanak, könnyű lesz őket felismerni. Belépődíj 17 óra előtt nem lesz, később a műsorok miatt 450 forintos jegyárat kérnek.
Az esemény másik főszervezője, Csanálosi László eddig úgy tapasztalta, hogy a rendezőknek jó a kapcsolatuk a hatóságokkal. Ezt persze az adó- és közegészségügyi jogszabályok szigorú betartásával érhetik csak el. A főzőversenyben részt vevő csapatok nem árulhatnak ételt. A rendezők a húst ellenőrzött helyről szerzik be, a csülök hűtve, vákuumcsomagolásban érkezik. A fesztiválon nem lesz műanyag tányér, pohár. A söröskorsókat ipari mosogatógépekkel tisztítják két használat között. Kihelyeznek majd elegendő mobil-WC-t is. Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója ezt még azzal egészítette ki: a hatóságok részéről is több önfegyelemre van szükség. Túlzás, hogy a VPOP fegyveres kommandói szétvernek egy sikeres gasztronómiai fesztivált, mint ahogy erre legutóbb Hajdúszoboszlón volt példa. Érthető követelmény, hogy legyen rend, kapjon mindenki számlát és legyen tisztaság. Azt viszont, hogy az emberek jól érezzék magukat, ne gátolják túlkapásokkal!
A kiváló ételek és italok kínálása mellett a rendezők a szórakoztatásról sem feledkeztek meg. A közönséget naponta élő koncertek várják. Színpadra lép a Republic, az Edda, Márió, a Magna Cum Laude, az Ismerős Arcok, Demjén Ferenc, Deák Bill Gyula, a Bon Bon, Auth Csilla, Somló Tamás, Hevesi Tamás, a Karen Caroll Mississippi Grave Diggers, Márk, illetve vasárnap este Dévényi Tibi bács retro discojában szórakozhatnak a rendezvényre kilátogatók. Nem feledkeznek meg a jótékonykodásról sem. Mivel ezen időtartam alatt szokott lenni a gyermeknap is, így a gyerekek különleges kedvezményekben részesülnek. Különböző programokat szerveznek a gyerekeknek és számukra ingyen ebédet is osztanak.