2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Balaton reneszánsza

4 perc olvasás
<p align="justify"><span class="inline left"><a href="/node/14513"><img class="image thumbnail" src="/files/images/balren.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A fenti címmel szervezett konferenciát a Magyar Turizmus Zrt. szakmai támogatásával a Heti Válasz kedden, a Művészetek Palotájában. A Balaton reneszánszára többek között az elmúlt évek fejlesztései, a szakemberek szemléletváltozása, a média pozitív hozzáállása teremtett lehetőséget - hangsúlyozta nyitó előadásában Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács (BTF) elnöke. </p><p align="justify"> 

balren.thumbnailA fenti címmel szervezett konferenciát a Magyar Turizmus Zrt. szakmai támogatásával a Heti Válasz kedden, a Művészetek Palotájában. A Balaton reneszánszára többek között az elmúlt évek fejlesztései, a szakemberek szemléletváltozása, a média pozitív hozzáállása teremtett lehetőséget – hangsúlyozta nyitó előadásában Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács (BTF) elnöke.

 

balren.thumbnailA fenti címmel szervezett konferenciát a Magyar Turizmus Zrt. szakmai támogatásával a Heti Válasz kedden, a Művészetek Palotájában. A Balaton reneszánszára többek között az elmúlt évek fejlesztései, a szakemberek szemléletváltozása, a média pozitív hozzáállása teremtett lehetőséget – hangsúlyozta nyitó előadásában Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács (BTF) elnöke.

 

Eredményként könyvelte el, hogy elkészült, s a BTF honlapján megtalálható az elkövetkező évek fejlesztéseit tartalmazó térkép. Tájékoztatása szerint a Nemzeti Fejlesztési Terv alapján 27,2 milliárd forint az önálló balatoni fejlesztési keret, s vonzerő fejlesztésre hamarosan 2,7 milliárdot osztanak ki. A negatívumok közé sorolta, hogy a Balaton nem alkot egységes statisztikai-tervezési régiót, megoldatlan a tó körüli közlekedés, s nincs a Balatonnak stílusa, megjelenési formája. A fejlesztések kapcsán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója a jogbiztonság fontosságát hangsúlyozta, elkerülendő a jogszabályoknak a beruházásokhoz való igazítását. Aggodalmát fejezte ki a golfpálya-építésekkel, valamint a kikötőfejlesztésekkel kapcsolatban – utóbbinál ellentmondva ezzel a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójának, aki szerint a tó a jelenlegi 7-8 ezer vízi jármű és a hozzájuk szükséges kikötői kapacitás dupláját is elviselné hátrányos következmények nélkül.

Fejlődik a Balaton és környéke

A 2002-ben kezdődött balatoni fejlesztések eredményeként ma 26 darab 4 csillagos és egy 5 csillagos szálloda várja a tó körül a vendégeket, megszépültek a strandok, a spa és wellness vezető termékké fejlődött, élményfürdők nyíltak – hangzott el a Balaton reneszánsza konferencián Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójának előadásában. Kiemelte, hogy tavaly az országos átlagot meghaladó növekedés volt a Balatonnál. A fejlődés motorja a belföldi turizmus, nyertesei pedig a magasabb kategóriájú szállodák. Hangsúlyozta a golfturizmus fejlesztésének (helyszínei: Balatonudvari, Balatongyörök, Alsópáhok, Zalacsány), valamint a Balatoni Légi Marketing Alap létrehozásának jelentőségét. A légi közlekedés fejlődésével kapcsolatban a BudaWest Airport Zrt. ingatlanfejlesztési vezetője bejelentette: 2010 őszén megnyitják a veszprém-szentkirályszabadjai repülőteret. A sármelléki repülőtér képviselőjének reagálása szerint azonban szakmai szempontból nem éri meg még egy repülőtér fejlesztése a régióban.

Hamarosan megjelennek a TDM pályázatok

A harmadik negyedévben megjelennek a TDM pályázatok – jelentette be a Balaton reneszánsza konferencián Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár. A támogatások várható összege a helyi szervezetek esetében 15-40 millió, a térségi szervezeteknél pedig 40-60 millió forint lesz. Előreláthatólag az év végéig a regionális TDM szervezetekkel kapcsolatos kiírások is megjelennek. A balatoni turisztikai fejlesztéseket támogató forrásokat illetően elmondta, hogy a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetre az érintett 3 régió 5 milliárd forintot különített el 2007-2008-ra, a régiók szálláshely-fejlesztési forrásai pedig meghaladják a 12 milliárdot. Előadásában kitért az országgyűlés őszi ülésszakán tárgyalandó turisztikai törvényre is, megemlítve, hogy a tervezet a helyi idegenforgalmi adó turisztikai célra történő felhasználására ösztönöz, a turisztikai fejlesztéseknél pedig kötelező lesz kikérni a Regionális Fejlesztési Tanácsok nevesített bizottságaiként működő Regionális Bizottságok véleményét.

Turizmus Panorama Bulletin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.