2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Bizottság a fenntartható energiaforrások szolgálatába állítja az európai szuperszámítógépeket

6 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/22393"><img class="image thumbnail" src="/files/images/DEISA-EU-01-300.thumbnail.jpg" border="0" alt="A DEISA hálózathoz tartozó rendszerek" title="A DEISA hálózathoz tartozó rendszerek" width="85" height="100" /></a><span style="width: 83px" class="caption"><strong>A DEISA hálózathoz tartozó rendszerek</strong></span></span>Az energia nagy tömegben és fenntartható módon kiaknázható, új forrásait kutatók erőfeszítéseit az európai szuperszámítógépek kapacitásával ötvözve nagyobb lendületet kaphat az a munka, mely révén bolygónk akár teljes energiaszükséglete fedezhető. </p><p> 

a deisa hálózathoz tartozó rendszerekA DEISA hálózathoz tartozó rendszerekAz energia nagy tömegben és fenntartható módon kiaknázható, új forrásait kutatók erőfeszítéseit az európai szuperszámítógépek kapacitásával ötvözve nagyobb lendületet kaphat az a munka, mely révén bolygónk akár teljes energiaszükséglete fedezhető.

 

a deisa hálózathoz tartozó rendszerekA DEISA hálózathoz tartozó rendszerekAz energia nagy tömegben és fenntartható módon kiaknázható, új forrásait kutatók erőfeszítéseit az európai szuperszámítógépek kapacitásával ötvözve nagyobb lendületet kaphat az a munka, mely révén bolygónk akár teljes energiaszükséglete fedezhető.

 

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy külön hozzáférést fog biztosítani Európa csúcsteljesítményű nemzeti számítógépeinek hálózatához (DEISA) azon kutatók számára, akik európaszerte a magfúziót vizsgálják, azaz azt a reakciót, amely – a Nap hőtermeléséhez hasonlóan – az energiatermelés szolgálatába állítható. Ennek segítségével a tudósok összetett kutatási feladatokat is el tudnak végezni, akár magfúziós reaktor működését is szimulálni tudják. Európa megosztott nagyteljesítményű számítógépes szolgálata, a DEISA, a világ legnagyobb számítógép-hálózatán, az európai GÉANT-on (MEMO/08/133) keresztül oszt meg hatalmas mennyiségű adatot és az európai szuperszámítógépek kapacitását. Működéséhez a Közösség 26 millió euróval járul hozzá a 2004-2011 közötti időszakban. A tudósok egy folyamatban levő globális kutatási projekt, az ITER (latinul: az út) keretében dolgoznak, amelynek célja a magfúziós energiában mint tiszta, biztonságos és tartós energiaforrásban rejlő lehetőségek igazolása. A magfúziós energia lehetséges forrásai széles körben elérhetőek, emellett az üzemanyag egy grammja ugyanannyi energiát tudna biztosítani, mint 11 tonna szén. Az európai szuperszámítógépes hálózatot a tudósok rendelkezésére bocsátva a Bizottság hozzájárul az ITER munkájához, amelynek keretében Franciaországban nemzetközi kísérleti magfúziós reaktor épül majd.

„Arra számítunk, hogy a DEISA szuperszámítógépes szolgáltatásai és az európai magfúziósenergia-közösség közötti új partnerség jelentős mértékben hozzájárul majd a magfúziós energiának mint lehetséges energiaforrásnak a kiaknázásához, és megerősíti Európa szerepét e küldetésben. Ez a kezdeményezés jó példa arra, hogyan biztosítja a Közösség a vezető tudósok és a legkorszerűbb infrastruktúra összefogásával, hogy az európai tudományos közösség a globális kutatások élvonalában maradjon" – nyilatkozta Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiaügyekért felelős biztos. „Az európai kutatás kulcsfontosságú területein most tőke kovácsolható a legnevesebb nemzeti szuperszámítógépes központok és a Bizottság között régóta fennálló, bizalomra épülő kapcsolatból. A magfúziós energia tanulmányozásának előmozdítása közelebb vihet minket az Európa energiaszükségleteit fedező lehetséges megoldáshoz."

„A magfúzióval foglalkozó európai tudósok számára már az elmúlt évek során is rendkívül hasznosnak bizonyultak az európai szuperszámítógépes szolgáltatások. Az alapvető szimulációkat most már a modern szuperszámítógépek teljesítményére építve tudjuk elvégezni", mondta Dr. Hermann Lederer, az RZG német szuperszámítógépes központ alkalmazástámogatási részlegének vezetője.

A csúcstechnológiát képviselő szuperszámítógépeken végzett, a magfúzióra és az anyagok tulajdonságaira vonatkozó nagy léptékű szimulációk nélkülözhetetlenek a jelenlegi és jövőbeli magfúziós kísérletek tervezése és végrehajtása szempontjából", nyilatkozta prof. Frank Jenko, a Max Planck Plazmafizikai Intézet munkatársa.

A tudósok azon munkálkodnak, hogy elérhetővé tegyék a magfúzióban mint energiaforrásban rejlő hatalmas lehetőségeket a bolygó energiaszükségleteinek fedezése érdekében. Az ITER – a magfúziós energia tudományos és technikai megvalósíthatóságát igazolni hivatott globális projekt – keretében 25 európai országból és a világ számos más országából származó tudós dolgozik együtt. A kísérleti reaktor Franciaországban épül (Cadarache, Dél-Franciaország).

A Bizottság ma bejelentette, hogy e tudósoknak hozzáférést biztosít a DEISA-hoz (Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications), az Európa vezető szuperszámítógépes központjai alkotta konzorciumhoz, amely alapvető fontosságú szuperszámítógépes szolgáltatásokat és a magfúzióval összefüggő szimulációkhoz kapcsolódó támogatást nyújt majd e tudósoknak. A szuperszámítógépes szimulációk kulcsfontosságú szerepet játszanak a magfúziós erőművek tervezésében és ezek működése során a teljesítmény optimalizálásában.

A DEISA jelenleg a világ 100 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe közül 12-t üzemeltet, amelynek köszönhetően nagy teljesítményű, egységes és egyszerűen használható szuperszámítógépes környezetet tud biztosítani Európa vezető tudósai számára.

Az Európai Bizottság kutatási programja Európa legjobb kutatási infrastruktúráinak optimalizálására, új kutatási infrastruktúrák létrehozásának támogatása céljából összeurópai kutatási érdek megteremtésére, valamint az ipar tudásbázisának és technológiai know-how-jának erősítésére irányuló erőfeszítéseket finanszíroz.

A kutatási infrastruktúrák:

http://cordis.europa.eu/fp7/ict/e-infrastructure/home_en.html

Az Európai Bizottság a 2002-2006-os és a 2007-2013-as kutatási program keretében támogatta a DEISA projektet, összesen 26 millió euróval. A DEISA a vezető európai nemzeti szuperszámítógépes központokból álló konzorcium, amelynek célja a számítástudományok előmozdítása a szuperszámítógépes alkalmazások területén. A konzorcium egész Európát átfogó nagy teljesítményű számítógépes infrastruktúrát üzemeltet. A DEISA-t több, mint 160 európai (és emellett több észak- és dél-amerikai, ázsiai és ausztráliai) kutatóközpont és egyetem használja.

Az ITER közös nemzetközi kutatási projekt, amelynek célja a magfúziós energia tudományos és technikai megvalósíthatóságának igazolása. E projektben az Európai Unió (amelyet az EURATOM képvisel), Japán, Kína, India, a Koreai Köztársaság, Oroszország és az Egyesült Államok vesz részt. Az ITER-t Franciaország déli részén fogják felépíteni (Cadarache). Európa vezető partnerként vesz részt a projektben, és mind a személyzetet, mind a finanszírozást illetően a források több, mint felét adja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.