Az Európai Bizottság az Európai Unió határait átlépők ellenőrzését szigorító javaslatokat tett közzé, amelynek részeként elektronikus nyilvántartórendszert vezetne be.

 

Az Európai Bizottság az Európai Unió határait átlépők ellenőrzését szigorító javaslatokat tett közzé, amelynek részeként elektronikus nyilvántartórendszert vezetne be.

„A tervezett intézkedések alapjaiban változtatnák meg a határőrizeti rendszerünket" –  mondta Franco Frattini, az Európai Bizottság bel- és igazságügyi biztosa. A Bizottság elképzelései szerint a nem európai utasok határátkelését regisztrálnák, az európai határellenőrzési rendszer felállításával pedig a zöldhatáron átlépőket ellenőriznék. A brüsszeli testület javaslatai között szerepel a Frontex, azaz az Európai Unió határőrizeti szervei közötti együttműködést segítő ügynökség működésének hatékonyabbá tétele is.

Frattini kifejtette, hogy a schengeni térségbe belépőket a legmodernebb technika alkalmazásával szeretnék ellenőrizni, úgy, hogy közben a tisztességes beutazóknak minél kevesebb kényelmetlenséget okozzanak.

A tervek közül az elektronikus nyilvántartó rendszer tűnik a legambiciózusabbnak, amellyel 2015-től az uniós állampolgársággal nem rendelkezők határátlépését kívánják regisztrálni. A nyilvántartás tartalmazná a belépés helyét és idejét, valamint a jogszerű tartózkodás maximális időtartamát, melynek leteltével a rendszer automatikusan riasztaná az illetékes szerveket.

Bizottsági adatok szerint az Európai Unió a világ legnépszerűbb turisztikai célpontja, évente megközelítőleg 300 millióan lépik át a határokat, s az utasok közel fele (140 millió) nem EU-s állampolgár. A Bizottság szerint külföldiek ezrei követnek el túltartózkodást, miközben ezen személyek azonosításra az unió nem rendelkezik eszközökkel. 2006-ban közel nyolcmillió illegális bevándorló tartózkodott az EU területén, akinek hozzávetőleg a fele ugyan jogszerűen lépte át a határokat, de a jogszerű tartózkodási időszak leteltét követően is az EU területén maradt.

A belügyi biztos javaslata szerint a vízumköteles országokból érkezők biometrikus adatait már a vízum igényléskor bekérnék, míg a vízummentes országokból érkezőket a határon ellenőriznék. Ennek megfelelően a határátkelőhelyeket új, biometrikus technológiával, például íriszolvasó kamerával kellene felszerelni, amelyek pontosabb személyazonosítást tennének lehetővé.

A Bizottság javaslatai között szerepel egy olyan elektronikus rendszer létrehozása is, amely még az indulás előtt jóváhagyná valamennyi nem európai uniós állampolgár beutazását, s amely Ausztráliában már sikeresen működik. Brüsszel szerint a rendszer a vízumkötelezettség alternatívája is lehetne.

EUvonal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük