www.balabit.huwww.balabit.hu

A BalaBit IT Security fennállásának legsikeresebb évét zárta, jelentette be a vezetés. A siker összetevői;  új termékek, szélesedő nemzetközi kapcsolatok,  a létszám 25%-os,  a bevétel 52%-os növekedése a  2007-es év során.  A konszolidált bevétel elérte a  465 milló Ft-ot, (2006:  305 millió). 

 www.balabit.huwww.balabit.hu

A BalaBit IT Security fennállásának legsikeresebb évét zárta, jelentette be a vezetés. A siker összetevői;  új termékek, szélesedő nemzetközi kapcsolatok,  a létszám 25%-os,  a bevétel 52%-os növekedése a  2007-es év során.  A konszolidált bevétel elérte a  465 milló Ft-ot, (2006:  305 millió). 

 

A most 40 fős létszámú vállalat egyértelműen a legnagyobb magyar biztonságtechnikai szoftverfejlesztő.

Az új termékek jelentős sikereket értek el a külföldi piacokon is,  a növekedés hajtóerejét ezek jelentették, az innen származó felfutás ebben az évben lesz lemérhető igazán. 

Györkő Zoltán üzletfejlesztési igazgató további hatalmas növekedési potenciállal számol,  a globális értékesítési hálózat ugyanis most lendül mozgásba, köszönhetően az észak-amerikai és távolkeleti partnerkapcsolat-építésnek.

1996 volt az alapítás éve,  a Zorp tűzfal sikerére alapozva (2002-ben bekerült a Debian-ba) mutatták be 2006-ban a Sun-al közös megoldást, az ugyancsak nagysikerű Shell Control Box-ot (SCB),  majd 2007-ben a BalaBit saját, syslog-ng  elnevezésű, nyílt forráskódú naplózó szerverét, amely 1999-ben vált a Debian GNU/Linux disztribúció részévé.

A külföldi megjelenés elősegítésére, a máig legerősebb érdek-területen, németföldön, Münchenben nyitott irodát a cég.  A Zorp sikeres minősíttetése után 2003-ban következett a CeBIT-bemutatkozás.

Idehaza a BalaBit  a maga 27%-os részesedésével 2004-re a hazai vállalati tűzfalpiac meghatározó szereplőjévé vált.

2007  tükre :

-378 működő Zorp rendszer a világban,

-több mint 20 ezer syslog-ng rendszer ,

-200 ezernél több Zorp-pal védett felhasználó,

-vezető pozíció Magyarországon,

-partnerek öt kontinensen, (a bevétel 30%-a külföldről); 

    RDP kontroll az SCB-ben,  (tech. partnerség a Microsofttal), 

    további partnerkapcsolatok;  Pat.Townsend, TO, SSH.com, Sawmill, GoIPNow, stb.

    SCB értékesítések : UPC,  Fiducia.

-két új termék bevezetése,

-szervezeti átalakítás,

-globális online értékesítés,

-technikai és kereskedelmi partnerség az USA-ban,

-thai disztribútor (GoIPNow),

-európai terjeszkedés,

-Sawmill globális szövetség,

-MCPP partnerség.

A csapatmunkát ápoló cég kitart a nyílt forráskód iráni elkötelezettsége mellett, mivel a nyílt szabványok csökkentik a fejlesztési költségeket.  A termékek fejlesztésekor a stabilitást, az átláthatóságot és a feladatnak való tökéletes megfeleltetést tekintik vezérelvnek. 

A BalaBit IT Security mérnökei számos jelentős nyílt forrású szoftver, köztük egyes Linux kernelt is érintő projekt felelősei.

Az IT biztonság területén tevékenykedve a BalaBitnál figyelemmel kísérik a vonatkozó trendeket, melyek szerint

megfigyelhető

-a biztonsági igények folyamatos növekedése,

-a hardverek erősödése,

-a compliance (a megfelelőség iránti igény), mint beszerzési motiváció erősödése,

-a biztonságtechnikának a szervezeten belüli koncentrációja, 

-a hálózati eszközök integrációja.

A BalaBitnál vallják,  tűzfalat nagyon sokan gyártanak, ezen belül a szoftveres megoldások száma is nagyon nagy,

ezért a BalaBit a speciális, réspiaci megoldások elismert, (globális) gyártójaként pozícionálja magát.

A BalaBit  új termékei a biztonságtechnika egy szűk, de rohamosan felértékelődő területéhez, a compliance-hoz kapcsolódnak;  a különböző törvények és szabványok által kikényszerített előírások betartásához, amelyek a vállalat által közölt gazdasági adatok hitelességét biztosítják.

Ez azt jelenti, hogy a vállalatok saját biztonságának való megfelelés kiegészül a tulajdonosok-befektetők, ügyfelek és partnerek, az állam és társadalom, az alkalmazottak érdekeinek védelmével, magával a vállalattal szemben!

Számos nemzetközi kutatás jelzi, hogy 2008-ban a nagyvállalatok informatikai beszerzéseinek fő motívuma a külső kontrolloknak való megfelelés lesz.

Scheidler Balázs,  a BalaBit ügyvezető igazgatója és fejlesztési vezetője szerint, a biztonságtechnika fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb az érdeklődés a cégek körében a BalaBitnál már évek óta fejlesztett speciális technológiák iránt.  A BalaBit teljes mértékben magyar tulajdonú vállalatként ennek az igénynek kíván megfelelni idevágó hétéves fejlesztési tapasztalatával és a világszerte elismert márkanévvel.

Az informatikai szakma utánpótlásának támogatására a BalaBit hazai campus programot is működtet.

A termékekről:

A BalaBit legelterjedtebb terméke, a syslog-ng ,  amely a Unix/Linux világban szabványszerű termékként működő megbízható, titkosított, távoli naplózórendszert jelent.  A syslog-ng  heterogén környezetben, TCP/IP protokollon keresztül, közvetlen adatbázis-eléréssel működik.  A népszerű alkalmazás kereskedelmi és nyílt forráskódú változatainak fejlesztése párhuzamosan történik,  a kereskedelmi változat a  syslog-ng Premium Edition  nevet viseli, s platform-független módon támogatja a Windows,  IBM System i  és a Unix alapú klienseket. 

A naplóüzenetek a helyi merevlemezen kerülnek tárolásra, SSL titkosító protokollal,  igény esetén gyorsan visszakereshetők, s ez a tartalom a syslog-ng újraindulásakor sem vész el.

A BalaBit Shell Controll Box a szerverüzemeltetésben jelent szemléletváltást, javítja az illető vállalat üzleti folyamatainak auditálhatóságát, megbízható információkat gyűjt üzemzavar esetére. Megfelelteti a vállalatot a SOX,  HIPAA,  Basel II,  és más felügyeleti szabályzás előírásainak, a rögzített audit bármikor visszajátszható.

A BalaBit SCB a teljes hálózaton, valamennyi rendszergazdára nézve kikényszeríti a globális szabályokat. (Adva van tehát a compliance…)

A Zorp valójában egy kiemelkedő biztonsági igényű környezetbe szánt termék, olyan különleges felépítésű hálózati átjáró, amelyet kiterjedt, erősen szegmentált hálózattal rendelkező nagyvállalatok, ill. kiemelkedően védendő intézmények használhatnak sikeresen. Nem csomagszűréssel, hanem proxy szintű kezeléssel dolgozik, húsznál is több  modullal tudja elemezni a különböző hálózati protokollok utasításait és attribútumait. 

Nagy pontossággal konfigurálható,  képes a forgalom elemeinek módosítására is az elemzett információk alapján. Ellenőrizhetők vele a titkosított csatornák, valamennyi hálózati kapcsolatot egyetlen Single Sign On autentikációba integrálja, a vírusvédelmet a hálózati határponton kínálja, a kártékony kódokat akár SSH alagútban továbbított http forgalomban is azonosítja.

http://www.balabit.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük