Az Európai Bizottság ma úgy határozott, hogy Belgium ellen az Európai Bírósághoz fordul a villamos energia és a földgáz belső piacára vonatkozó irányelv[1] rendelkezéseinek a belső jogába való helytelen átültetése miatt.

 

Az Európai Bizottság ma úgy határozott, hogy Belgium ellen az Európai Bírósághoz fordul a villamos energia és a földgáz belső piacára vonatkozó irányelv[1] rendelkezéseinek a belső jogába való helytelen átültetése miatt.

 

A Bizottság Lengyelország ellen is az Európai Bírósághoz fordult a villamosenergia-irányelv helytelen átültetése miatt. E határozat egy hónappal követi a Bizottság azon határozatát, hogy Svédország és Görögország ellen a villamosenergia- és a földgáz-irányelv helytelen átültetése miatt a Bírósághoz fordul, valamint hogy Magyarországhoz indokolással ellátott véleményt intéz a villamosenergia-irányelv helytelen átültetése miatt.

A Bizottság ismét fellép, hogy a valóban versenyen alapuló energiapiac Európában való megvalósítása érdekében meggyőződjön arról, hogy a tagállamok helyesen hajtják végre a villamosenergia- és a földgázirányelvnek a nemzeti jogba való átültetését.

E 2006-ban elindított jogsértési eljárásoknak köszönhetően bizonyos szabálytalanságok számát csökkenteni lehetett, és ma már csak néhány panasz van napirenden. A fennmaradó panaszok a szóban forgó két irányelvnek való meg nem felelés különböző eseteinek, így többek között az alábbiaknak tudhatók be:

  • a földgáz- és villamosenergia-elosztóhálózatokat irányító elosztórendszer-üzemeltetők kijelölésének elmulasztása, valamint a villamosenergia-ágazatban a jogi szétválasztás hiánya,
  • az új földgáz-létesítményekre vonatkozó rendelkezések alóli mentesítés bejelentésének elmulasztása,
  • a jogorvoslati lehetőség hiánya a villamosenergia-hálózathoz való hozzáférés műszaki okokból történő elutasítása esetén,
  • a villamosenergia-hálózati tarifák meghatározásához használt módszereknek a szabályozó hatóság általi előzetes jóváhagyásának a hiánya, és
  • a villamosenergia-ágazatban az elsőbbségi és megkülönböztető hálózati hozzáférés, illetve a földgáz-ágazatban a harmadik felek tárgyalásos hálózati hozzáférése.

A Bizottság ezenkívül Bulgáriához felszólító levelet intézett a villamosenergia-ágazattal kapcsolatban.


[1] A 2003/54/EK és a 2003/55/EK irányelv

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük