2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Climate Counts: Az IBM a legkörnyezettudatosabb technológiai vállalat

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/13809"><img class="image thumbnail" src="/files/images/home_graphic1_rev.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.climatecounts.org/" title="http://www.climatecounts.org/" width="80" height="100" /></a><span style="width: 78px" class="caption"><strong><a href="http://www.climatecounts.org/">http://www.climatecounts.org/</a> </strong></span></span><p><em>A Climate Counts nonprofit szervezet legújabb értékelése szerint az IBM a legkörnyezettudatosabb a technológiai nagyvállalatok között. </em></p><p> 

 http://www.climatecounts.org/http://www.climatecounts.org/

A Climate Counts nonprofit szervezet legújabb értékelése szerint az IBM a legkörnyezettudatosabb a technológiai nagyvállalatok között.

 

 http://www.climatecounts.org/http://www.climatecounts.org/

A Climate Counts nonprofit szervezet legújabb értékelése szerint az IBM a legkörnyezettudatosabb a technológiai nagyvállalatok között.

 

Az IBM nagy hangsúlyt fektet energiatakarékos termékek fejlesztésére és összetett, energia-hatékony megoldások kidolgozására. Létrehozta zöld termékportfolióját, amelyben az energiahatékonyság felmérésétől kezdve szoftvereken, hardvereken át a hűtési rendszer megtervezéséig szerepelnek termékek és szolgáltatások.

Ezen túl a cég erőfeszítései kiterjednek a saját tevékenységével kapcsolatban felszabaduló üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, az energiatakarékosság, megújuló energiák használatára, a munkatársak alternatív bejárási formáinak támogatására, valamint a logisztikai rendszer hatékonyságának javítására. Magyarországon az Infoparkban működő IBM központban például a dolgozók szelektíven  gyűjtik a PET palackokat, valamint évente több alkalommal a céghez is bevihetik elhasznált háztartási elektronikai készülékeiket, amelyeket a cégcsoport hulladék-hasznosítói partnerei vesznek át feldolgozásra, vagy szakszerű megsemmisítésre. Szintén a környezet megóvását szolgálja, hogy a nyomtatókat kétoldalas és festéktakarékos nyomtatásra állították. Az IBM váci gyáregységében, ahol a cég csúcskategóriás adattároló-rendszereit gyártja, 2002-ben bevezették az ISO 14001-es előírásainak megfelelő környezetvédelmi irányítást. Az üzemben tudatos energiagazdálkodás és környezetvédelmi munka folyik – beleértve a munkatársak képzését is. A nem veszélyes hulladékok újrahasznosítási aránya 90%, a zaj és szennyezőanyag kibocsátás alig mérhető.

Az IBM már több mint három évtizeddel ezelőtt elkötelezte magát a környezet védelme mellett. A cég első, nagyvállalati szintű, hivatalos, környezetvédelmi és energiatakarékossági irányelvei 1971-re, illetve 1974-re nyúlnak vissza, amikortól az ilyen törekvéseket támogató programok beépültek a cég globális környezetmenedzsment rendszerébe. Ezek az irányelvek alkotják az IBM energiagazdálkodási és klímavédelmi programjainak alapját. A program részeként az IBM 1999-ben Global Asset Recovery Services néven új részleget alapított, amely a lejárt bérleti idejű, visszajuttatott vagy jótállás alá tartozó termékek és alkatrészek ismételt felhasználásával, rendbehozatalával, újrahasznosításával és hulladékként történő megfelelő elhelyezésével foglalkozik. Ez a szervezet 2004-ben több mint 58.000 tonna lejárt élettartamú terméket és termékhulladékot dolgozott fel világszerte, amelynek csupán 1,7%-át küldte lerakóhelyekre.

A svájci Uitikonban az IBM egyik ügyfele nagy teljesítményű adatközpontjának hulladékhője a város uszodájának vizét fűti hamarosan. Ausztriában a kika/Leiner csoport részére készül IBM zöld adatközpont, amely az elektromos áramfogyasztást a hagyományos rendszerekhez képest 40%-kal csökkenti.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.