2013. január 26-án, a szent rendalapítók főünnepén este 18 órakor ünnepi szentmisét mutat be a Budai Ciszterci Szent Imre-templomban Dékány Sixtus zirci főapát.

2013. január 26-án, a szent rendalapítók főünnepén este 18 órakor ünnepi szentmisét mutat be a Budai Ciszterci Szent Imre-templomban Dékány Sixtus zirci főapát.

A ciszterci közösségek ünnepei közül kiemelkedik a rend alapítóinak január 26-i emléknapja, amelyet különleges tisztelettel ülnek meg országszerte.

Ezen a napon emlékeznek meg Molesmei Szent Róbertről, aki 1098-ban húsz rendtársával Citeaux-ban, Dijon vidékén telepedett le egy elhagyatott helyen, hogy itt a világtól elzárva, könnyebben követhessék mindenben Szent Benedek szabályzatát. Szent Róbertnek egy év múlva vissza kellett térnie Molesme-be.

A távozó elöljárót Szent Alberik követte az új monostor irányításának feladatában. Ő egy ideiglenes szabályzat – Instituta monachorum Cisterciensium de Molismo Venientis – összeállításával, a ruházat színének meghatározása (fehér habitus, barna, később fekete skapuláréval) és a II. Paszkál pápától 1100. április 18-án kapott védelmi okirat megszerzésével rakta le az önálló fejlődés alapjait.

A ciszterci közösség alapítójának tekintik még Harding Szent Istvánt is, aki Angliából származott. Az ő idejében, 1119-ben érte el az új rend a teljes szervezettséget az úgynevezett Charta Caritatis szabályzattal. Ennek alapgondolata: Éljünk egyazon szeretetben, egyazon Regula szerint és hasonló életvitelben ("Una caritate, una Regula, similibusque vivamus moribus") – írta Fr. József OCist.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük