Annak ellenére, hogy a magyarországi lakóingatlanok közel 70 százaléka rendelkezik valamilyen lakásbiztosítással, a szerződések közel felét több mint 3-4 éve kötötték és azóta nem vizsgálták felül. Ennek következtében a biztosítások 20-40 százaléka nem nyújt teljes, mindenre kiterjedő fedezetet a káreseményekre. Ugyanakkor a magyarok, a szomszédos országok többségéhez képest továbbra is nagyobb arányban áldoznak legféltettebb vagyontárgyuk biztonságára – derül ki a PBA Biztosítási Alkusz Kft. felmérésből.

 

Annak ellenére, hogy a magyarországi lakóingatlanok közel 70 százaléka rendelkezik valamilyen lakásbiztosítással, a szerződések közel felét több mint 3-4 éve kötötték és azóta nem vizsgálták felül. Ennek következtében a biztosítások 20-40 százaléka nem nyújt teljes, mindenre kiterjedő fedezetet a káreseményekre. Ugyanakkor a magyarok, a szomszédos országok többségéhez képest továbbra is nagyobb arányban áldoznak legféltettebb vagyontárgyuk biztonságára – derül ki a PBA Biztosítási Alkusz Kft. felmérésből.

 

A magyarok készek még a gazdaságilag nehéz időszakokban is áldozni legnagyobb vagyontárgyuk biztonságára. A környező országok többsége hozzánk képest kevesebb lakásbiztosítással rendelkezik; jelenleg Lengyelországban ötven, Olaszországban huszonöt, míg Romániában csupán tíz százalék körüli a lakásbiztosítással rendelkező ingatlanok aránya. Kivételt képez ez alól a cseh piac, ahol igen magas, 80 százalék körüli a penetráció. „A penetráció mértéke jellemzi a piac fejlettségét, a szolgáltatás színvonalában, a termék fejlettségében, mint az átlagdíjak nagyságában. Szerepet játszik az értékesítési csatornák száma és minősége, valamint a kötési lehetőségek, mindezek együttes hatása alapvetően befolyásolja a biztosított lakások számát egy adott országban." – véli dr. Vass Gábor a PBA Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója.

Bár a magyarországi lakásbiztosítási lefedettség viszonylag magas, a  szerződések 20-40 %-a  megújításra szorul, és a biztosítók kedvező díjkínálatának következtében lehetőség van személyre, ingatlanra szabott magas fedezettartalmú szerződések kötésére, illetve a meglévő szerződések átdolgozására. A PBA felmérése szerint azonban a magyar háztartások még mindig nem fektetnek kellő hangsúlyt ingatlanuk mellett ingóságaik védelmére. Ennek hátrányai csak a bekövetkezett baj esetén válnak igazán érezhetővé.

 

A lakástulajdonosok közel 80%-a egyetért abban, hogy ingatlanvagyonuk a legnagyobb értékkel bíró tulajdonuk, amelynek védelmére áldozni kell. Ez különösen akkor fontos, amikor országszerte hatalmas károkat okoz a szélsőséges időjárás. Az elmúlt két évben a PBA-nál és az alkusz partnereknél jelzett, biztosítókhoz továbbított leggyakoribb káresetek (a vezetékes vízkár, üvegtörés, repedés) mellett nagymértékben megnövekedtek a rendkívüli időjárás okozta károkból származó káresetek bejelentése. Nem véletlen, hogy a válaszadók nagy része a betöréséken kívül a viharok okozta károktól fél  a legjobban.

A megkérdezettek változatlanul az árat tekintik elsődlegesnek, amikor biztosítót választanak, és kifejezetten fontos számukra, ha megbízható ismerősöknek már voltak jó tapasztalatai egy adott biztosítóval. Meglepő módon csak ez után következik, hogy milyen kedvezményekkel kecsegtetnek a biztosítók, míg a hirdetések alig játszanak szerepet a választásnál.  A többség szerint havi 2-3000 Ft kiadás még nem okoz gondot, hogy biztosítsák értékeiket, időt azonban nem szívesen áldoznak arra, hogy a biztosítási feltételeket időről időre felülvizsgálják, és új szerződést kössenek, amely ingóságukra kiterjedő védelmet biztosít számukra.

 

 „A lakásbiztosításokat 3-4 évente célszerű felülvizsgáltatni egy szakemberrel, mert ez idő alatt az ingóságok értéke jelentősen változhat, a biztosítók pedig folyamatosan fejlesztik biztosításaikat, magasabb szintű szolgáltatással, akár kedvezőbb feltételekkel szerződhetünk. A független biztosítási alkuszok naprakész információkkal rendelkeznek az ügyfélre szabott, elérhető áron megvásárolható lakásbiztosítás csomagokról, amelyek teljes értékű védelmet nyújtanak az ingatlanra és az ingóságokra. "- mondta Vass Gábor.

 

Az ingatlan esetében figyelembe kell venni az összes beruházást, korszerűsítést, illetve az évekkel ezelőtt megvásárolt számítástechnikai vagy egyéb berendezések értéke sem azonos az újonnan megvásároltakkal. Mindezeket hozzá kell igazítani a biztosítási összeghez, hogy az valóban kiterjedjen minden lehetséges káreseményre – figyelmeztet a biztosítási szakértő.

 

A társasház biztosítások esetében fontos arra is figyelni, hogy, ugyanannál a biztosítónál kössük meg az ingóságbiztosítást ahol a tömb biztosítása van, mert így kivédhetjük az esetleges túlbiztosítást, valamint lényegesen gyorsabb a kárrendezés menete is.

 

Mit tartalmaz a lakásbiztosítás?

Alapcsomag

tűz- és elemi károk (árvíz, földrengés), vezetékes vízkárok,

betöréses lopás

rablás

üvegtörés (különleges üvegeket külön ki kell emelni)

beázás

 felelősségbiztosítás (2 – 20 millió Ft közötti biztosítási összeg)

balesetbiztosítás (jellemzően baleseti halál, baleseti rokkantság, csonttörés)

Bővített csomag

az alapkockázatokat- fagyasztott élelmiszerek megromlása

elvesztett kulcs esetén zárcsere (meghatározott limittel)

elveszett bankkártya esetén a letiltás, újra gyártás költségei (meghatározott limittel)

eb tartói felelősségbiztosítás

forrás: PBA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük