http://www.bahai.hu/http://www.bahai.hu/ A bahá'íok világszerte ünneplik az Új Évet (Naw-Rúz), amely 2009. március 20-án, naplementekor veszi kezdetét. A bahá'í közösség idén is megszervezi Budapesten a Naw-Rúz ünnepséget büfévacsorával és zenés programmal.

http://www.bahai.hu/http://www.bahai.hu/ A bahá'íok világszerte ünneplik az Új Évet (Naw-Rúz), amely 2009. március 20-án, naplementekor veszi kezdetét. A bahá'í közösség idén is megszervezi Budapesten a Naw-Rúz ünnepséget büfévacsorával és zenés programmal.

 

  
    A bahá'íok számára a Naw-Rúz beköszönte a lelki megújulás örömteli időszakát jelenti. A március 20-át megelőző néhány hét alatt a bahá'íok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek, amely alatt figyelmüket a lelki fejlődés köti le. Ennek következtében az egyének ráhangolódnak az egyre hosszabbodó nappalokra és rövidülő éjjelekre, mely folyamat a tavaszi napéjfordulóval éri el csúcspontját, amely is a tavasz első napját jelzi Naw-Rúzkor.

Az éjjelek és nappalok közötti harmónia helyreállásával összhangban a bahá'íok a böjt megtartása során életük lelki és anyagi vonatkozásai egyensúlyának megtartására törekednek. Miközben a Naw-Rúz egy nagyszabású ünnepség, egyúttal jelzés arra is, hogy mekkora figyelmet kell fordítanunk a világ gyógyítására és harmonikus működésének kialakítására.

    A bahá'í hónapok 19 napból állnak és a bahá'í naptári év is 19 hónapból tevődik össze. Ez a kalendárium az 1800-as évek közepe óta létezik, tehát ez év Naw-Rúzán (2009) a bahá'íok a 166-ik év beköszöntét ünneplik.

    Annak érdekében, hogy a nap szerint számított kalendáriummal összehangolják a bahá'í időszámítást, az utolsó bahá'í hónap elé több napot toldanak, melyek február végére és március elejére esnek. A böjti hónapot tehát ezek a közbeékelt napok előzik meg, melyek egyben a bahá'íok által Ayyam-i-Hának nevezett ünnepet is jelzik.

    Az Ayyam-i-Há az ünneplés, látogatás és ajándékozás időszaka a bahá'í világban. Ez idő alatt a bahá'í otthonokat csokoládé és egyéb édességek lepik el, a bahá'í központban pedig csodálatos ünnepeket és összejöveteleket szerveznek mielőtt a böjt sokkal visszafogottabb és meditatívabb időszaka beköszöntene.

    A bahá'íok egy sor olyan tanítást követnek, melyek célja, hogy ebben a korban egységet és lelki békét teremtsenek a világban. A hit alapelvei közé tartoznak azok a tanítások, melyek a férfiak és nők egyenrangúságát, egy egyetemes tanító iránti szükségletet, és a vallások és tudományok harmóniáját hirdetik, illetve ide tartozik annak felismerése is, hogy habár kulturálisan különbözünk egymástól, de mindannyian egyetlen családnak vagyunk a tagjai.

 A bahá'í hit különlegessége a világ többi vallásához képest, hogy sokkal inkább elfogadásról szól, mintsem másokat kizárna: a bahá'íok elfogadják a világ minden nagyobb vallását és hisznek abban, hogy azok ugyanannak a folytatódó kinyilatkoztatásnak a különböző fokait jelenítik meg. A bahá'í hit is ennek a kinyilatkoztatásnak a folytatása, mely olyan kereteket teremt, mely által jobban megérthetjük azt, hogy minden vallás ugyanattól az Istentől származik és ugyanazt az egyetlen valóságot képviseli, melyben mindannyian osztozunk.

 http://www.bahai.org/ 

http://www.bahai.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük