2022.augusztus.15. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A MAGYAR LAKOSSÁG 2008. ÉVI NYÁRI UTAZÁSI TERVEI: 2008-ban is a Balaton a magyarok legnépszerűbb úti célja

6 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/13988"><img class="image thumbnail" src="/files/images/uttervek.thumbnail.jpg" border="0" alt="A magyarok úti céljai 2008 május-szeptember" title="A magyarok úti céljai 2008 május-szeptember" width="100" height="69" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A magyarok úti céljai 2008 május-szeptember</strong></span></span> <p>A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából 2008. május elején készített felmérés eredményei <strong>szerint a magyar lakosság közel hattizede (57,5%) tervez utazást</strong> az idei év május-szeptember közötti időszakára.</p><p>

  a magyarok úti céljai 2008 május-szeptemberA magyarok úti céljai 2008 május-szeptember

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából 2008. május elején készített felmérés eredményei szerint a magyar lakosság közel hattizede (57,5%) tervez utazást az idei év május-szeptember közötti időszakára.

  a magyarok úti céljai 2008 május-szeptemberA magyarok úti céljai 2008 május-szeptember

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából 2008. május elején készített felmérés eredményei szerint a magyar lakosság közel hattizede (57,5%) tervez utazást az idei év május-szeptember közötti időszakára.

Az utazók 76,1%-a választ belföldi úti célt, 100-ból 22-en belföldi és külföldi utazást is tesznek. A becslések szerint ez várhatóan 3,4 millió, biztosan megvalósuló belföldi utazást jelent a főszezonban. A május és szeptember között ténylegesen megvalósuló utazások száma – az előző évekhez hasonlóan – várhatóan az idén is magasabb lesz, amit az egyre később meghozott, a belföldi, közelebbi úti célokat kiemelten érintő utazási döntések növekvő aránya indokol.

Az elmúlt évek tendenciái alapján elmondható, hogy a belföldi úti célok népszerűsége tovább növekszik. A belföldi utazást tervezők egy-egyötöde az 51-60, illetve a 31-40 éves korosztályba tartozik. Az utazók között többségben vannak a városokban élők, valamint az átlagos vagy átlag feletti jövedelemmel rendelkezők. A belföldi utazások 30,2%-át a Közép-Magyarország tervezési-statisztikai régióban élők tervezik, de sokan kelnek útra a Dél-Dunántúl (15,1%), az Észak-Alföld (13,5%) és Észak-Magyarország (13,4%) régiókból is.

A legnépszerűbb belföldi úti cél továbbra is a Balaton, a külföldi desztinációk közül pedig Horvátország. A „magyar tengerhez" összességében lényegesen több utazást terveznek honfitársaink, mint a legnépszerűbb külföldi desztinációba, Horvátországba: a tervezett utazások számát tekintve déli szomszédunkat megelőzi a Budapest-Közép-Dunavidék, Észak-Magyarország és az Észak-Alföld régió. A Balaton régióba a belföldi utazások 42,7%-a irányul.

A legtöbben július és augusztus hónapban utaznak, a tervezett utazások 46,4%-a 1-3 éjszakás, további 40,0%-a 4-7 éjszakás tartózkodási idővel jár. A magyarok összességében tíz utazásból öt esetében fizetős szálláshelyet vesznek igénybe, az egyes turisztikai régiókban jelentős különbségek figyelhetők meg: a fizetős szálláshelyek részesedése 60% feletti a Nyugat-Dunántúl régió és a Tisza-tó esetében, ezzel szemben a Budapest-Közép-Dunavidéket és a Közép-Dunántúlt felkeresni tervezők döntően ingyenes szálláshelyet vesznek igénybe.

A kutatás eredményei szerint a magyar lakosság várhatóan 139 milliárd forintot fog elkölteni belföldi utazásra a 2008. május-szeptember közötti időszakban. Az idei évben a tavalyinál többen rendelkeznek konkrét utazási tervvel, az év legfontosabb belföldi utazásaira összesen 108 milliárd forintot fogunk költeni.


A kutatás részletes eredményei

Egy, a Magyar Turizmus Zrt. megbízásából végzett kutatás[1] eredményei szerint a magyar háztartások 57,5%-a tervez utazást a 2008. május-szeptember közötti időszakban. Az utazási kedv az iskolai végzettséggel és a jövedelemmel párhuzamosan nő, emellett a nagyobb településeken élők, illetve a fiatalabb korosztályok is az átlagosnál szívesebben kelnek útra.

Az utazást tervezők nyolctizede belföldön utazik, ezen belül 62,2% csak belföldi, 21,5% pedig belföldi és külföldi utazást is tesz. A csak belföldre utazók átlagosan 2,07, míg a belföldre és külföldre is utazók átlagosan 3,13 utazást terveznek a május-szeptember közötti időszakban.

A belföldi utazások[2] több mint négytizede (42,7%) a Balaton turisztikai régióba irányul, amelyet a Budapest-Közép-Dunavidék (16,6%), Észak-Magyarország (11,3%) és az Észak-Alföld (8,6%) követ. Az utazások közel kétharmada július és augusztus hónapra esik, ezen belül a július hónap részesedése (35,3%) kiemelkedő. Júniusban az utazók 17,7%-a, májusban 8,2%-a, szeptemberben pedig egytizede tervezi, hogy útra kel.

Egy belföldi utazás átlagos időtartama várhatóan 5,2 éjszaka lesz, az utazások egyötödét (21,7%) egyhetesre tervezik. Az 1-3 éjszakás utazások részesedése 46,4%. Egy belföldi utazáson átlagosan 2,4 fő vesz részt. Az utazások 49,4%-ában kereskedelmi alapon működő szálláshelyet (is) igénybe vesznek az utazók.

A külföldi utazások tekintetében Horvátország (17,8%), Olaszország (15,2%), Románia (13,9%), Ausztria (6,8%) és Görögország (6,6%) lesznek az idei nyár legnépszerűbb célpontjai. Az Európán kívüli (a Mediterrán-térség észak-afrikai desztinációit is magában foglaló) utazások aránya 8,2%, a két leggyakrabban felkeresett desztináció Egyiptom és Tunézia. A külföldi utazások négytizedére júliusban, 27,7%-ára augusztusban, további 14,5%-ára pedig júniusban kerül sor. Az utószezon kevésbé jelentős: szeptember hónapra az utazások 9,4%-át tervezik.

Egy külföldi utazás átlagos időtartama várhatóan 7,7 éjszaka lesz, a legnépszerűbbek a hét- (27,2%), a hat- (14,4%), és az öt éjszakás (12,4%) utazások. Az 1-3 éjszakás utak részesedése mindössze 15,1%. Egy külföldi utazáson átlagosan 2,4 fő vesz részt. Az utazások több mint héttizedében (72,0%) kereskedelmi alapon működő szálláshelyet vesznek igénybe az utazók, az ingyenes szálláshelyek jelentősége a belföldi utazásokkal összehasonlítva lényegesen alacsonyabb.

A 2008. május-szeptember időszakra tervezett belföldi és külföldi utazások főbb jellemzői

 

Belföldi utazás

Külföldi utazás

Úti cél

  Balaton (42,7%)

  Budapest-Közép-Dunavidék (16,6%)

  Észak-Magyarország (11,3%)

  Horvátország (17,8%)

  Olaszország (15,2%)

  Románia (13,9%)

Időpont

  július (35,3%)

  augusztus (28,3%)

  július (40,1%)

  augusztus (27,7%)

Átlagos tartózkodási idő

5,2 éjszaka

7,7 éjszaka

Együtt utazók száma

2,4 fő

2,4 fő

Szálláshely

  kereskedelmi alapon működő (48,9%)

  ingyenes (50,6%)

  kereskedelmi alapon működő (72,0%)

  ingyenes (27,2%)

Forrás: Magyar Turizmus Zrt. 

Az elmúlt évek – 2005-2008 – tendenciái alapján elmondható, hogy a magyar lakosság utazási kedve 2008-ban sem csökken. Az elmúlt években jelentősen nőtt a belföldi és külföldi utazáson egyaránt résztvevők száma, ezzel szemben lényegesen kevesebben vannak, akik csak külföldre utaznak, ami a belföldi utazások presztízsének növekedését mutatja. Az úti célok között évek óta a Balaton áll a dobogó legfelső fokán, a külföldi desztinációk közül pedig déli szomszédunk, Horvátország. A nyári hónapok eredményeit a várható időjárás még jelentősen befolyásolhatja, de a legtöbben vélhetően júliusban és augusztusban kelnek útra. Az utazásra fordított kiadások az elmúlt években nem változtak jelentősebb mértékben.


[1] Telefonos megkérdezés 2008 májusában a magyar lakosság körében. Az 1000 fős minta nem, életkor, lakóhely és településszerkezet szerint a magyar lakosságra reprezentatív. A megkérdezést a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaság végezte.

[2] Utazás = olyan, a lakóhelyen kívüli településre történő helyváltoztatás, amelynek során a háztartás valamely tagja legalább egy éjszakát távol tölt otthonától és célja nem napi vagy rendszeres munkavégzés, illetve tanulás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.