2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Magyar Telekom hitelt vesz fel az EIB-től mobil szélessávú projektjeihez

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/6224"><img class="image thumbnail" src="/files/images/magyar_telekom.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="http://www.magyartelekom.hu/" title="http://www.magyartelekom.hu/" width="100" height="30" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.magyartelekom.hu/">http://www.magyartelekom.hu/</a> </strong></span></span>A Magyar Telekom ma Budapesten hosszú lejáratú hitelmegállapodást írt alá az Európai Befektetési Bank (EIB) által a Deutsche Telekom International Finance B.V. közvetítésével nyújtott hosszútávú, 50,6 milliárd forint összegű hitelről, amelyet mobil szélessávú projektjeinek finanszírozására használ fel.</p><p> 

http://www.magyartelekom.hu/http://www.magyartelekom.hu/ A Magyar Telekom ma Budapesten hosszú lejáratú hitelmegállapodást írt alá az Európai Befektetési Bank (EIB) által a Deutsche Telekom International Finance B.V. közvetítésével nyújtott hosszútávú, 50,6 milliárd forint összegű hitelről, amelyet mobil szélessávú projektjeinek finanszírozására használ fel.

 

http://www.magyartelekom.hu/http://www.magyartelekom.hu/ A Magyar Telekom ma Budapesten hosszú lejáratú hitelmegállapodást írt alá az Európai Befektetési Bank (EIB) által a Deutsche Telekom International Finance B.V. közvetítésével nyújtott hosszútávú, 50,6 milliárd forint összegű hitelről, amelyet mobil szélessávú projektjeinek finanszírozására használ fel.

 

 A szerződést Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató és Thilo Kusch gazdasági vezérigazgató-helyettes, illetve az EIB részéről Marta Gajecka alelnök írták alá.

A Magyar Telekom az 50,6 milliárd forint összegű hitelt a Deutsche Telekom Csoport finanszírozásért felelős leányvállalatán, a DT International Finance B.V.-n mint pénzügyi közvetítőn keresztül veszi fel az EIB-től. A hitel 2015 januárjában jár le és fix kamatozású.

A hitelfelvétel célja a Magyar Telekom magyarországi mobiltávközlési hálózatainak korszerűsítése és további fejlesztése a szélessávú szolgáltatások minőségének és elérhetőségének növelése érdekében, különösen a vidéki régiókban. A társaság a hitelből finanszírozott projektek keretében egyebek közt bővíti harmadik generációs mobilhálózatának lefedettségét és kapacitását. A korszerű, nagy sebességű mobilszélessávú szolgáltatások elérhetősége várhatóan jelentős mértékben hozzájárul a társaság stratégiai növekedési céljainak eléréséhez is.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója az esemény kapcsán elmondta: „A Magyar Telekom szélessávú kommunikációt épít ügyfelei részére minden piacon, ahol jelen van. A mobil szélessáv fontos része növekedési stratégiánknak, és a következő években a 3G/HSDPA hálózat további gyors fejlesztését tervezzük. A hazai piacon a mobil szélessávú fejlesztések terén vezető pozíciót sikerült kivívnunk szolgáltatásaink minőségével és újszerűségével. A mobil szélessávra fókuszáló stratégiánk és a korszerű szélessávú infrastruktúra kiépítése összhangban van az ország versenyképességét növelő, a digitális írástudatlanság felszámolására irányuló folyamatos erőfeszítéseinkkel és hosszú távú programjainkkal, valamint az információs társadalom fejlesztését célzó kormányprogrammal."

A szerződés közvetlen forint-finanszírozást biztosít a nemzetközi piacokról, így a Magyar Telekom számára egy újabb hosszú távú forint-finanszírozási csatorna nyílik meg. A hitelmegállapodás fontosságát növeli az a tény, hogy néhány éves szünet után az EIB – az Európai Unió luxembourgi székhelyű bankja – ismét távközlési beruházási projekteket finanszíroz Magyarországon. Az EIB – az általa 2003-ban indított „Innováció 2010 Kezdeményezéssel" összhangban – kiemelten kezeli azon finanszírozási projekteket, amelyek elősegítik a széles körű hozzáférést a nagy kapacitású és magas minőségű információs és kommunikációs technológiákat kínáló infrastruktúrákhoz és hálózatokhoz.

Marta Gajecka, az EIB magyarországi hitelezésért felelős alelnöke hangsúlyozta: "Nagyon örülök annak, hogy az EIB forrásainak segítségével erősödni fog Magyarországon főként a vidéki régiók versenyképessége, a korszerű távközlési szolgáltatások elérhetőségének és minőségének jelentős javítása révén."

Bóna Ákos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta: „A hírközlésért felelős tárca azt várja a Magyar Telekom EIB-hitel felhasználásával megvalósuló beruházásaitól, hogy 2009 végéig a mobil szélessávú internet-lefedettség az ország területének legalább 90%-ára kiterjed, ezzel az e területen élő lakosság 98%-ának az információs társadalom szolgáltatásaihoz való hozzáférése biztosított lesz. A tárca a szélessávú vezetékes és mobil technológiák közötti piaci verseny – részben e fejlesztések hatásaként bekövetkező – erősödésétől a szélessávú internet további árcsökkenését reméli."

Thilo Kusch, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese így nyilatkozott: „Az EIB-vel hosszú évek óta fennálló kapcsolatunkban egy újabb fontos mérföldkőhöz érkeztünk. Ma olyan megállapodást írtunk alá, amelynek feltételei jobbak, mint amit a Magyar Telekom ilyen összeg esetében a magyar piacon el tudott volna érni. A Magyar Telekom azáltal, hogy fix kamatozású hitelt vesz fel, továbbra is egyensúlyban tartja hitelportfoliója változó és fix kamatozású elemeit. Ezzel párhuzamosan megnő a hitelportfolió átlagos lejárati ideje."

A Magyar Telekom 2007 novemberében megállapodást írt alá a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, amelynek értelmében további 7,5 évvel meghosszabbította a 2008 novemberében lejáró, a 900 MHz-es frekvenciahasználatra vonatkozó mobilkoncessziós szerződését. A megállapodás alapján a Magyar Telekom a következő két évben az előre betervezett fejlesztések mellett 20 milliárd forintot fordít a mobil szélessáv fejlesztésére Magyarország hat régiójában (Észak-Magyarország, Észak- és Dél-Alföld, Közép-, Nyugat- és Dél-Dunántúl). A 2008 elején indult beruházásokat 2009 végéig kell befejezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.