2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A második generáció

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/13176"><img class="image thumbnail" src="/files/images/BoroczAndrasBudiReszlet.thumbnail.jpg" border="0" alt="Böröcz András: Budi -Részlet" title="Böröcz András: Budi -Részlet" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Böröcz András: Budi -Részlet</strong></span></span> <p><em>A második generáció</em> címmel a 2B Galéria remek kiállítással várja látogatóit. Olyan remek művészek alkotásait láthatják, mint Böröcz András, Gellér B.István, Kovács Johanna, Mózes Katalin, Révész László László, Roskó Gábor, Szabó Eszter Ágnes, Szirtes János, Valkó László, Wächter Dénes, Wechter Ákos. A kiállítást június 14.-ig tekinthetik meg.</p><p>

  böröcz andrás: budi -részletBöröcz András: Budi -Részlet

A második generáció címmel a 2B Galéria remek kiállítással várja látogatóit. Olyan remek művészek alkotásait láthatják, mint Böröcz András, Gellér B.István, Kovács Johanna, Mózes Katalin, Révész László László, Roskó Gábor, Szabó Eszter Ágnes, Szirtes János, Valkó László, Wächter Dénes, Wechter Ákos. A kiállítást június 14.-ig tekinthetik meg.

  böröcz andrás: budi -részletBöröcz András: Budi -Részlet

A második generáció címmel a 2B Galéria remek kiállítással várja látogatóit. Olyan remek művészek alkotásait láthatják, mint Böröcz András, Gellér B.István, Kovács Johanna, Mózes Katalin, Révész László László, Roskó Gábor, Szabó Eszter Ágnes, Szirtes János, Valkó László, Wächter Dénes, Wechter Ákos. A kiállítást június 14.-ig tekinthetik meg.

A holokauszt második generációjának az 1946-1966 között születetteket nevezik, azokat, akiknek nincsenek személyes élményeik, saját emlékeik az emberi méltóság megaláztatásairól, a létezés egyre szűkített lehetőségeiről, üldöztetésekről, munkaszolgálatról, haláltáborokról. Nem tapasztalták meg a számkivetettséget, a stigmatizációt, a halálra ítéltséget, a halálba vezető út stációit, ám a körülöttük létező -kevés számú, de mégiscsak életben marad- szülők, nagyszülők, unokatestvérek, a család, a rokonság -mégiscsak közvetítettek- akár hallgatással, elhallgatással, akár a történetekkel, elbeszélésekkel, emlékezéssel- a múltra vonatkozó állításokat, s így kénytelenek voltak tudomásul venni, előbb-utóbb szembenézni, önmaguknak morális választ adni….

roskó gábor: mindig jó, mindig rosszRoskó Gábor: Mindig jó, mindig rossz

…Számukra a holokauszt valóság, valódi és elfelejthetetlen történet. Ezért is kerülhetnek a képekre, szobrokra, videókra, bármilyen vizuális médiumra az elbeszélésben szereplő „eredeti" tárgyak (vonatkocsi, szögesdrótkerítés, gázkamraajtó, Ziklon-B gáz doboza, tömeg cipő, tömeg szemüveg és így tovább). S ugyanezért kerülhetők el a „valóságos" tárgyi elemek is és helyettesíthető szorongás, a dilemmák, az önreflexiók vizuális megjelenítésével.  " S.Nagy Katalin.

A galéria katalógusában nem csupán ennek az előszónak a folytatását, teljes terjedelmét olvashatják, hanem a kiállító művészek gondolataiba, életébe, életműveibe is bepillantást nyerhetnek. Vallanak gyermekkorukról, a zsidósággal való kapcsolatukról, miképpen szembesültek a zsidóssággal, és annak megpróbáltatásaival, Miképpen találkoztak a Holokausztról szóló történetekkel, és hogyan dolgozták ezt fel, ha ugyan feldolgozták. Mi az, amit gyermekkorukban, és felnőttként megértettek, megéltek ebből.

 

szirtes jános: pöttyös önarcképSzirtes János: Pöttyös önarckép szirtes jános: szégyen titok terítő - részletSzirtes János: Szégyen titok terítő – Részlet
valkó lászló: önarcképValkó László: Önarckép wacter dénes: napoleonWacter Dénes: Napoleon

Mindez persze akkor válik teljessé, megérthetővé, átérezhetővé, ha a kiállítást is megtekintjük. A második generáció című tárlat június 14.-ig látogatható a 2B Galériában, mely a IX. kerület Ráday utca 47. szám alatt található.

Németh Krisztina

www.pipacs.hu/2b

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.