A pénz beszél 2008A pénz beszél 2008

A Magyar Nemzeti Bank most kezdte postázni a középiskolásoknak szóló, a számukra legfontosabb pénzügyi-, gazdasági ismereteket tartalmazó kiadványát. A tájékoztató füzet eljut az ország valamennyi 11. és 12. osztályos tanulójához, vagyis 243 ezer diákhoz.

 A pénz beszél 2008A pénz beszél 2008

A Magyar Nemzeti Bank most kezdte postázni a középiskolásoknak szóló, a számukra legfontosabb pénzügyi-, gazdasági ismereteket tartalmazó kiadványát. A tájékoztató füzet eljut az ország valamennyi 11. és 12. osztályos tanulójához, vagyis 243 ezer diákhoz.

A Magyar Nemzeti Bank a Diákhitel Központ, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének támogatásával – a 2007-es pozitív hazai és nemzetközi fogadtatást követően – 2008-ban is elkészítette az iskolapadot hamarosan elhagyó diákok számára fontos pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos rövid tájékoztató füzetét, amely március közepéig eljut az ország valamennyi középiskolájába.

A „Pénz beszél! Te is érted?" című kiadvány a mindennapi pénzügyek világába kalauzolja el a diákokat: számba veszi, és közérthető formában tájékoztatja a fiatalokat azokról a legfontosabb pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról, amelyekkel 17-18 éves korban szükségképpen találkoznak, akár továbbtanulnak, akár munkát vállalnak. A színes, diákok nyelvén, s előzetes véleményük kikérésével készített füzet olyan alapfogalmakat igyekszik tisztázni, mint pl.: mi a bankszámla, mit kell tudni a biztonságos bankkártya használatról, ki kaphat diákhitelt, milyen megtakarítási formák léteznek, s miért fontosak a nyugdíjpénztárak. Ebben az évben a kibővített és aktualizált tájékoztató kiadványt nemcsak a végzős középiskolások, hanem az egy évvel fiatalabbak (11. évfolyam) is megkapják, így még több idő és lehetőség marad a témával való ismerkedésre.

Ez a kezdeményezés az ismeretterjesztés mellett az iskolák számára is segítséget jelenthet, hiszen a 2007-ben módosított Nemzeti alaptanterv kibővült a „gazdasági nevelés" című fejezettel, amely új feladatok elé állítja az oktatási intézményeket. A kiadványok mellett a jegybank, valamint az oktatási és kulturális tárca közös levelét is megkapják az érintett osztályfőnökök, melyben irányított kérdések segítik az egyes témakörök feldolgozását. Ezen felül a Magyar Nemzeti Bank április elején egy tanárszeminárium szervezésével kíván további segítséget biztosítani az iskoláknak, hogy további információk és háttérismeretek közvetítésével támogassa a tanárok munkáját a füzetben szereplő témák feldolgozása során.

A Magyar Nemzeti Bank vállalt célja, hogy törvényben rögzített alapfeladatainak támogatásaként hozzájáruljon a lakosság, és különösen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. Középtávú céljai között szerepel tananyagok és oktatási segédanyagok létrejöttének támogatása, pedagógusok képzésének és továbbképzésének segítése, ismeretterjesztő, oktató programok indítása és tájékoztató anyagok készítése. A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi ismeretek oktatásának általánossá válásáig tervezi a kiadvány elkészítését és megküldését a középiskolás diákok számára.

A kiadvány az Interneten is elérhető a http://www.mnb.hu/ honlapon a Kiadványok/Egyéb kiadványok menüpont alatt. Direkt link:

http://www.mnb.hu/Resource.aspx?ResourceID=mnbfile&resourcename=a_penz_beszel_2008

illetve a cikk végéről is letölthető!

A „PÉNZ BESZÉL – TE IS ÉRTED?" KIADVÁNY ÁLTAL

FELVETETT KÉRDÉSEK, TÉMAKÖRÖK

Miért érdemes bankszámlát nyitni?

A bankszámlával kapcsolatban bemutatják, milyen előnyökkel járhat, ha pénzünket nem készpénz formában tartjuk. Sorra veszik, hogy bankszámla nyitásakor/bankválasztáskor milyen szempontokat ajánlatos figyelembe venni.

Mire jó a bankkártya?

Mivel a bankszámlán lévő pénzhez legegyszerűbben bankkártya segítségével férhetünk hozzá, áttekintjük, mire lehet és érdemes a bankkártyát használni. Röviden bemutatják a betéti és hitelkártyák közti legfontosabb különbségeket. Felsorolnak továbbá néhány hasznos tanácsot a biztonságos bankkártya használathoz. Röviden ismertetik, hogy milyen módon szerezhető információ a bankszámlánkon lévő pénzünkről.

Megtakarítások – milyen lehetőségek vannak a malacpersely helyett?

Ebben a részben a kiadvány a következő kérdésekre ad választ: érdemes-e takarékoskodni, és milyen megtakarítási lehetőségek közül választhatunk átmenetileg feleslegessé vált pénzünk elhelyezésére? Vannak-e különbségek az egyes megtakarítási típusok között? Mik azok a szempontok (időtáv és kockázat), amiket fontos figyelembe venni a választáskor?

Mikor érdemes hitelt felvenni?

Utánajártak, mit is jelent a hitel a hétköznapokban, és mikor érdemes élni vele. Ha hitel felvételében gondolkodunk, mi alapján dönthetjük el, hogy mennyit vehetünk fel, és milyen kiadásokkal kell számolnunk? Kitérnek az egyes hiteltípusok legfontosabb jellemzőire, utalva arra is, hogy ezeket milyen célra érdemes választani. Részletesen foglalkoznak a diákhitellel, különösen, hogy kik és milyen feltételek mellett vehetik igénybe.

Miért fontos már most foglalkozni a nyugdíjpénztárakkal?

Bár egy végzős középfokú iskolás számára a nyugdíj első hallásra beláthatatlanul távolinak tűnhet, röviden bemutatják, miért kell bizonyos nyugdíjjal kapcsolatos döntéseket már az első munkavállalás során meghozni. Összefoglalják azokat a legfontosabb szempontokat, amelyeket mérlegelni kell a nyugdíjpénztárak közti választáskor.

Miért lehet szükségünk biztosításra?

Röviden ismertetik a biztosítások lényegét és két olyan biztosítási formáról írnak bővebben, amelyekre a diákoknak szükségük lehet a közeljövőben. Ezek az utasbiztosítások és a gépjármű biztosítások.

Hogyan könnyíthető meg az elhelyezkedés? Mi a Start-program célja?

Bemutatják a pályakezdők foglalkoztatása esetén kedvezményt biztosító program célját és működését, valamint rövid tájékoztatást adnak a Start kártya igénylés menetéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük