A Panasonic Corporation új, keskeny profilú kijelzőpanel technológiát fejlesztett ki mind plazma (PDP), mind LCD HDTV-i számára, a képminőség és a környezetkímélés terén újabb lépéseket téve. A prototípusokat először januárban, a 2009-es International Consumer Electronics Show-n (CES) mutatták be Las Vegas-ban, majd a Panasonic Convention 2009-en mutatták be Amszterdamban.

A Panasonic Corporation új, keskeny profilú kijelzőpanel technológiát fejlesztett ki mind plazma (PDP), mind LCD HDTV-i számára, a képminőség és a környezetkímélés terén újabb lépéseket téve. A prototípusokat először januárban, a 2009-es International Consumer Electronics Show-n (CES) mutatták be Las Vegas-ban, majd a Panasonic Convention 2009-en mutatták be Amszterdamban.

Az újonnan kifejlesztett NeoPDP technológiával rendelkező egyik rendkívül jó hatásfokú, 106 cm-es képátlójú plazmatévé a 2007-es modellek*1 fogyasztásának 50%-ával megelégszik azonos fényerő mellett, ill. azokhoz képest kétszeres fényerőre is képes. Ezen túlmenően bemutatásra került egy ultravékony, 127 cm-es képátlójú plazmapanel, amely mindössze 8,8 mm vastag (kb. 1/3 hüvelyk)*2. Ez az ultravékony panel képes jelenleg a legnagyobb mozgókép-felbontásra*3 1080 sorral.

A Panasonic újonnan kifejlesztett LCD technológiáját egy kivételesen energiahatékony (90 kWh/év) 94 cm-es képátlójú LCD panelbe építették, amelynek mozgókép-felbontása*3 1000 sor, majdnem annyi, mint a plazmatelevízióé. A világon jelenleg ez a legkisebb fogyasztású LCD HDTV*4, az eddigi legalacsonyabb fogyasztást majdnem a felére csökkentve.

A digitális műsorszóró szolgáltatások térnyerésével a síkpaneles TV-k piaca is gyorsan növekedett, és a 2009. márciusában véget érő 2008-as pénzügyi évben a várakozások szerint az összes TV iránti kereslet mintegy felét fogja kitenni. A televíziópiacon további növekedést várnak, ahogy azt a digitális műsorszórás, a síkpaneles készülékek népszerűsége, a régi készülékek cseréje, és az egyre növekvő igény az üzleti, oktatási és egészségügyi alkalmazásokban indokolják. Ahogyan az emberek rádöbbennek, hogy a környezetvédelem számukra is egyre fontosabb, létfontosságú, hogy a TV-k is úgy készüljenek, hogy ezeket a szempontokat is figyelembe veszik.

A Panasonic újonnan kifejlesztett technológiái a világ legmagasabb színtű képminőségét nyújtják, továbbá kiemelkedő szintet produkálnak a környezetbarát megoldásokban az energiatakarékosságnak és a vékony panelek tervezésének köszönhetően, mind a plazmatévék, mind a LCD-k terén. A televíziógyártás függőlegesen integrált üzleti modelljének előnyeit kihasználva a Panasonic tovább gyorsítja technológiai fejlesztéseit az egyes eszközök sajátosságainak megfelelően, hogy a síkpaneles VIERA TV-k fejlődése folytatódjon, és méltó választ adhasson a világ fogyasztóinak szerteágazó igényeire.

Mivel a plazmapanel minden pixelje saját fényforrással rendelkezik – képes a fényerejét a megjelenített képtartalomnak megfelelően változtatni -, nagyon előnyös mind a képminőség, mind a környezetkímélés szempontjából. A plazma TV-k jellemzői: a nagy dinamikus kontrasztarány, a nagy mozgókép-felbontás, a színhelyes megjelenítés, a széles láthatósági tartomány és a jó energiahasznosítás. 2006-ban a Panasonic a világon elsőként kivonta az ólmot a plazmapanelekből. Az alapvető technológiák alapos átvizsgálásával a Panasonic 2008-ban kifejlesztette és bemutatta a forradalmi NeoPDP panelt, beleértve a kétszeres hatásfokú*5, a 24,7 mm-es (kevesebb, mint egy hüvelyk) szupervékony, és az ultra-nagyméretű, 150 hüvelykes plazmakijelzőt.

A Panasonic tovább finomítja alaptechnológiáit is. Újonnan kifejlesztett anyagokat használ – mint pl. a gáz és foszfor – elektrongeneráló forrásként, amelyek javítják a kisülés hatékonyságát és a cellastruktúrát. Egy új áramköri meghajtó módszer bevezetése felére csökkentette a veszteséget, és lehetővé tette az alacsony feszültség használatát. A kétszeres fényerejű technológia csökkentette a szükséges alkatrészek számát, és megvalósulhatott a magasabb fokú integráció. Eredményként ezek az új technológiák megjelentek a 106 cm-es, illetve ettől nagyobb képátlójú új Full HD plazmatévékben.

További fejlesztéseket végeztek a panelstruktúrán és az áramköri kialakításon is, ami vékonyabb profilt eredményezett. Míg egy Full HD PDP mozgókép-felbontása 900 sor felett van, az új meghajtó technológiával és anyagokkal az utóizzás lerövidíthető, és elérhetővé vált a világon legmagasabb, 1080 soros mozgókép-felbontási érték, amellyel bármilyen sebességű Full HD tartalom részletvesztés nélkül, precízen jeleníthető meg. A Panasonic új, 127 cm-es Full HD plazmapnanelje mindössze 8,8 mm mélységű, kiváló képminőséggel és vékony panelkialakítással.

A szupervékony panel egyben lehetővé teszi, hogy a felhasználó sokkal inkább kedve szerint helyezhesse el a készüléket, akár a falra szerelve, vagy a plafonról lelógatva. A WirelessHD alapú átviteli rendszerrel a rugalmasság még tovább fokozható. A széles láthatósági tartomány, a magas kontrasztarány, és az újonnan elért 1080 soros mozgókép-felbontás segítségével a plazma TV a televíziónézés  bármilyen környezetében új élményt nyújt.

Az IPS alpha LCD panelek magas fényáteresztési aránnyal és alacsony fogyasztással rendelkeznek, köszönhetően a panel struktúrájának. Ezen kívül a paneleknek nagy a mozgókép-felbontása és széles a nézési szögtartománya a valóban természetes hatású képekhez, bárhonnan is nézzük azt.

A magas fényáteresztési arányú*6, új IPS alpha panelek és az egyedi technológiával készülő LED-es háttérvilágítás bevezetése lehetővé teszi a helyi fényerőszabályozást a megjelenített képtartalomnak megfelelően. Pontos vezérléssel a panel mély fekete színe drámai mértékben képes a kontrasztot növelni. Ezen túl a panel hihetetlen mértékben energiatakarékos is: a 2008-as model*7 fogyasztásának felével beéri, mindössze 90 kWh/év értékkel, ami jelenleg a világon a legalacsonyabb.

Az egyedülálló, nagy sebességű LED háttérvilágítás, amelyet a Panasonic fejlesztett ki, 1000 soros mozgókép-felbontásnál is pontos vezérlést tesz lehetővé, a jelenlegi típusok képességeit jelentősen túlszárnyalva. Az eredmény pedig egy olyan panel, amely képes a gyorsan mozgó kép páratlan tisztasággal és magas kontraszttal való megjelenítésére, közel a plazmatévék szintjén.

A Panasonic 1935-ben kezdte el a televíziókkal kapcsolatos kutatást-fejlesztést, és az első, 17 hüvelykes, fekete-fehér készülékét 1952. novemberében készítette el. Ez az iparág legnagyobb készüléke volt akkoriban. A Panasonic 2008. októberében gyártotta le 300 milliomodik készülékét, ami egyúttal egybeesik az 56. születésnappal az 1952-es legelső készüléktől számítva, és egyben a legmagasabb szám, amit TV-gyártó valaha eddig elért.

*1: A Panasonic TH-42PZ750SK-hoz hasonlítva, (a 2009-es NEOPDP Full HD plazmatelevízió a 2007-es Full HD plazmatévéhez képest)

*2: A TV profil legvékonyabb pontján mérve

*3: A mozgókép-felbontás azt a kijelzőteljesítményt mutatja meg, amit az adott képen az emberi szem észlelni képes. (Az Advanced PDP Development Center Corporation Method szerint mérve.)

*4: 2009. január 8-i állapot szerint, a 37 hüvelykes, nagyfelbontású LCD TV-k közötti összehasonlítás.

*5: A Panasonic TH-42PZ750SK-hoz hasonlítva

*6: 1,1x jobb arány a hagyományos IPS Alpha LCD panelhez képest, 1,8x jobb más módszerrel készült LCD-khez képest

*7: A Panasonic TH-37LZ85-höz hasonlítva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük