2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Víg Özvegy a budapesti Fészek Művészklubban. — A Víg Özvegy Helsinborgban

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/23636"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vigoz2.thumbnail.jpg" border="0" width="72" height="100" /></a></span>A budapesti Fészek Művészklub több, mint 100 éve nemzetközi elismertségű összművészeti klub. A főváros szívében színes műsoraival, nyári kerthelységével őrzi a magyar művészvilág hagyományait. <p> 

  vigoz2.thumbnailA budapesti Fészek Művészklub több, mint 100 éve nemzetközi elismertségű összművészeti klub. A főváros szívében színes műsoraival, nyári kerthelységével őrzi a magyar művészvilág hagyományait.

 

  vigoz2.thumbnailA budapesti Fészek Művészklub több, mint 100 éve nemzetközi elismertségű összművészeti klub. A főváros szívében színes műsoraival, nyári kerthelységével őrzi a magyar művészvilág hagyományait.

 

 Bármilyen neves művész érkezik Magyarországra, bárhonnan a világból, ellátogat a budapesti Fészekbe. A New York-i Fészek Klub elnöke a világhírű operaénekes, Carelli Gábor, majd az őt követő Krencsey Marianne, az egyik legszebb magyar színésznő, számos film-és színházi előadás főszereplője -se kerülték el.

        A klub nívós programjainak irányitásában tevékeny szerepe van az igazgató- főtitkárnak Galambos Tibornak. A sokrétű szervező munka a zenei képzettségű, rádiós művészi titkárt, Lázár Esztert dícséri.A  programok meghívott vendégei, előadói ismert művészek, írók, a kultúra, az irodalom, a tudomány kiválóságai.

        Nemrég az egyik Fészek-estén "Lehár Expressz" a Víg Özvegy – Két személyre c. zenei műsort élvezhettük Darvas Ferenc zongoraművész és Oravetz Mária, énekművész előadásában. A narrátor: Lázár Eszter, a művészi titkár volt. A "Lehár Expressz" cím arra utalt, hogy ez a Fészek Klubban bemutatott darab egy rövid változat, csak 45 perc. Annyiban is különbözött a teljes nagy operettől, hogy itt minden dalt (Danilló szerelmi vallomását, Hanna-Danilló duettjét, A finálét) Oravetz Mária énekelt. Az énekművésznő férfi szerepben egy kalapot emelt a fejére. A közönség jól szórakozott. A Fészek Klub előadóterme zsúfolásig megtelt. Lelkesen ünnepelte a két művészt és Lehár szívhez szóló dallamait.

        A Víg Özvegyet 1907. október 21-én mutatták be New Yorkban és 416-szor játszották. A Vilja dal-és a Víg Özvegy-Valcer "The Merry Widow Waltz" fogalom lett Amerikában és világsiker. Darvas Ferenc és Oravetz Mária szellemes kétszemélyes előadásában, a narrátor bemutatásában is ezt éreztük, élveztük.

        A Víg Özvegy bejárta a világot, a címlapok mindenhol Lehár Ferencet hirdették, a világsikert elért operett zeneszerzőt (1870-1948).

     vigozvegy.thumbnail   Svédországban is jól ismerik Lehár Ferencet és legkimagaslóbb művét a Víg Özvegyet. Ez adta az ötletet a dél-svédországi Helsinborg kikötő városban Csóti Attilának és Csóti Mártának, hogy vendéglőjüket a Víg Özvegy Étterem -Glada Änkan Restaurang nevet adják.

-Mindketten zenerajongók vagyunk, mondja Csóti Attila az étterem tulajdonosa és egyben szakácsa. Másrészt az eredeti magyar ízek, és az eredeti magyar konyhaművészet mellett, úgy gondoltuk, hogy az operett, a nagy magyar operettkomponista és Víg Özvegye ugyancsak hungarikumok. Ezért lett Lehár Ferenc Víg Özvegye, amit a világ minden színpadán játszanak -a névadónk.

-A kis Helsinborgban majd 100 étterem működik -vette át a szót Márta aki cégtulajdonosként pincéri teendőket is ellát. Büszkék vagyunk rá, hogy sikerült bejutnunk Helsinborg első 5 étterme közé. Jellegzetes, hagyományos magyar konyhánk, speciális magyar fűszereink (ahol a paprika a király) és melodikus magyar élőzenénk, Lehár Víg Özvegy operettje is segített ebben.

        Márta és Attila elmondták, hogy egy szigorú svéd gasztronómiai zsűri tesztelte éttermüket. De szinte mindenben megfeleltek!

        Nos én is, mint gasztronómiával is foglalkozó külföldi, illetve magyar újságíró ugyancsak leosztályoztam ezt a kétszemélyes, színvonalas magyar családi vállalkozást.

Szervíz: jeles

Konyha: jeles

Hangulat és miliő: jeles

Sok a visszatérő magyar, svéd, amerikai, ausztrál sőt kenyai vendégük.Szerintem a helsinborgi étterem megfelel a Top Places in Sweden -A legjobb svédországi helyeknek.

dr. Szalontai Éva

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.