2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A barát — Ránki Dezső, Kocsis jó barátja ül a zongorához a Pannon Filharmonikusok koncertjén

2 perc olvasás

ranki_dezso.jpgAz Ablak a világra koncertsorozat harmadik és egyben utolsó koncertje A barát címmel április 12-én lesz hallható a Kodály Központban 19.00 órától. Az est szólistája Ránki Dezső, aki nemcsak közeli jó barátja Kocsis Zoltánnak, de rendszeres közreműködője is volt az általa vezényelt zongoraversenyeknek. A Pannon Filharmonikusokat Hamar Zsolt dirigálja.

 

A hangverseny nyitó művének érdekes töltetet ad, hogy a Liszt darabból nem a szerző maga, hanem Kocsis készített átiratot, ezzel átértelmezve és új jelentéstartalommal bővítve az eredeti alkotást. Az est folyatásában Ránki Dezső ül a zongorához és Bartók Béla II. zongoraversenyét adja elő.

„(…) a II. zongoraversenyben szerencsésen nyilvánul meg a hallatlan zeneszerzői tudás. Én nem tudok egyetérteni senkivel, aki azt mondja, hogy azt rosszul hangszerelte Bartók. Együtt az általad említett vulkanikus erővel – ezek itt nagyon szerencsésen ötvöződnek. A II. zongoraverseny egyike Bartók legjobb műveinek az én érzésem szerint, talán tényleg csak a Kétzongorás szonátát, a Zenét és az V. vonósnégyest lehetne vele összemérni.” – részlet Kocsis Zoltánnal készült interjúból.

A hangverseny zárásaként Brahms utolsó szimfóniáját játssza a Pannon Filharmonikusok Hamar Zsolt vezényletével.

Az Ablak a világra sorozat három koncertje – A fiú, A mentor és A barát – az évad során arra csábította a közönséget, hogy Kocsis Zoltán képzeletbeli kezét megfogva a zenekarral együtt nyisson ablakot a zenei világra. A hangversenyek műsora a zeneművész által kiemelten fontosnak tartott és szeretett alkotóktól válogatott, melyeket meghallgatva egy meghatározó keresztmetszetet ismerhetett meg a közönség a komolyzene alapvető értékeiből, gazdagságából.

A koncertek mellett a Pannon Filharmonikusok a zenekar szakmai mentora és első állandó karmestere előtt tisztelegve Kocsis Zoltánról nevezte el zenekari próbatermét 2017. november 9-én.

A teremavatóról és a sorozat koncertjeinek közreműködőivel készített interjúkból különleges videóanyagot állít össze a zenekar, melyet várhatóan nyár végén hoz nyilvánosságra.

A sorozatot a Kodály Program keretében az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatja.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.