Az energiafogyasztók gyorsan reagáltak a megváltozott gazdasági körülményekre – derül ki az IBM  legfrissebb kutatásából, amely ötezer fő megkérdezésével zajlott 12 országban világszerte.

 

Az energiafogyasztók gyorsan reagáltak a megváltozott gazdasági körülményekre – derül ki az IBM  legfrissebb kutatásából, amely ötezer fő megkérdezésével zajlott 12 országban világszerte.

A vizsgálat megállapította, hogy az egyéni fogyasztók maguk akarják szabályozni és irányítani energiafelhasználásukat. Ennek oka azonban nemcsak a válságban keresendő. A tanulmány szerint az ún. „ezredfordulós generáció" nagykorúvá érésével még radikálisabb változások várhatók.

A megkérdezettek közül a 18 és 34 év közötti korosztály az, amelyik a legnyitottabb a jövőben várhatóan egyre gyakoribbá váló, egyéni igényeket kiszolgáló, intelligens közmű megoldásokra. Ők mindezért hajlandóak akár többet is fizetni, cserébe viszont jobb minőségű és rugalmasabb szolgáltatást várnak.

A felmérés egy másik új típusú fogyasztói csoportot is kiemel. Ők környezetvédelmi szempontok alapján mérlegelnek és aktívan keresik azokat a megoldásokat, amelyek nem csak kiadásaikat, de a globális felmelegedés kockázatát is csökkenthetik.

A kérdőív alapján a válaszadók 90%-a alkalmazna szívesen intelligens fogyasztásmérőt és más, az egyéni szabályozás lehetőségét növelő eszközöket. A fogyasztók 40%-a aktívan keresi a kapcsolattartás új módjait közműszolgáltatójával és közel 70%-uk mutat hajlandóságot új programok és szolgáltatások kipróbálására.

Az új típusú fogyasztók szükségleteinek kielégítéséhez a szolgáltatói oldalon komoly változások szükségesek. Olyan interaktív szolgáltatói modellre van szükség, amelyben fogyasztó és szolgáltató egyaránt felelősséget vállal és egyaránt részesül az ezzel járó előnyökből.

Néhány intelligens közműmegoldás, ami ma már nem számít utópiának:

– A közmű rendszer kihasználtságának monitorozása lehetővé teszi, hogy nagy igény esetén drágább, kisebb terheléskor olcsóbb tarifát számoljon a szolgáltató. Ezzel nemcsak költségcsökkentés érhető el, de a közműhálózatok terhelése is egyenletesebbé válik

– Távfelügyelet segítségével nem csak minimalizálódnak a veszteségek, hanem gyorsabbá válik a hibaelhárítás és kiegyenlítettebbé az ellátás.

– Egyéni fogyasztói portálok üzemeltetése, ahol a fogyasztók figyelemmel követhetik az aktuális fogyasztásukat valamint kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb kondíciókat és szerződhetnek a szolgáltatóval.

– Az átalány díjszabás helyett kizárólag valós használat alapján történő elszámolás

– Előre fizetett fix áras tarifacsomagok: lehetőség  az előre fizetett fogyasztói csomag vásárlására, mint a mobiltelefonok esetében

A tanulmány teljes terjedelmében elérhető az IBM honlapján: http://www.ibm.com/services/gbs/lightingtheway

Az IBM legutóbbi európai referencia projektje a témában: http://www.ibm.com/news/hu/hu/2009/02/09/g396751a80249k62.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük