2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Alkotmánybíróság előtt az adótörvény

3 perc olvasás
  <p><strong><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/27196"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/paragraph_0.thumbnail.jpg" border="0" width="73" height="100" /></a></span>A közelmúltban elfogadott adótörvények utólagos normakontroll vizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól Pettkó András országgyűlési képviselő, mert a családi pótlékot adóterhet nem viselő járandóságnak minősítő rendelkezés alkotmányellenesen a kihirdetését megelőző időre állapít meg kötelezettséget az adózó állampolgárok számára.</em></strong></p><p>

 

paragraph 0.thumbnailA közelmúltban elfogadott adótörvények utólagos normakontroll vizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól Pettkó András országgyűlési képviselő, mert a családi pótlékot adóterhet nem viselő járandóságnak minősítő rendelkezés alkotmányellenesen a kihirdetését megelőző időre állapít meg kötelezettséget az adózó állampolgárok számára.

 

paragraph 0.thumbnailA közelmúltban elfogadott adótörvények utólagos normakontroll vizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól Pettkó András országgyűlési képviselő, mert a családi pótlékot adóterhet nem viselő járandóságnak minősítő rendelkezés alkotmányellenesen a kihirdetését megelőző időre állapít meg kötelezettséget az adózó állampolgárok számára.

A szeptember 1-jétől hatályos szabályozás szerint a személyi jövedelemalapba beszámít a családi pótlék összege. Mivel az Szja törvény szerint adóév alapján adózunk, visszamenőleges hatállyal már ez év januárjától az összevont adóalap részét képezi a családi pótlék, aminek következtében magasabb adókulccsal adózhatnak az érintettek. A módosítás tehát visszamenőleges személyi jövedelemadó kötelezettséget jelent majd a törvény kihirdetését megelőző időre is, mivel az év első felében szerzett jövedelmet is magasabb adósávba kényszerítheti a szeptembertől kapott családi pótlék. Ez az eljárás a jogállamiság elveivel ellentétesen az alkotmányos jogbiztonságot veszélyezteti, ami ellen fel kell lépni.

Felelős ellenzékiként az ingatlanadóba bújtatott haláladó ellen

Több éves munkával sikerült elérni a legigazságtalanabb adónem, a haláladó eltörlését. Amit az MDF eltemetett a kormány most fel akarja éleszti, persze nem eredeti formájában, hanem zombiként, az ingatlanadó köntösébe bújtatva.

Az örökösödési illették, népies nevén haláladó novemberi részleges eltörlése nagy segítséget jelent az érintetteknek. Következő lépésként Pettkó András elkészítette a http://www.halalado.hu/ internetes portált, ahol az érdeklődők egy kalkulátor segítségével kiszámolhatják, hogy mennyi illetéket kell fizetniük, felvilágosítást kaphatnak az örökösödési illetékre vonatkozó hatályos jogszabályokról, illetve személyes jogi segítséget is kérhetnek elektronikus levélen keresztül.

Az MDF több éves munkával elérte a legigazságtalanabb adónem, a haláladó eltörlését. Amit az MDF eltemetett a kormány most fel akarja, éleszti, persze nem eredeti formájában, hanem zombiként, az ingatlanadó köntösébe bújtatva. Az ingatlanadó tervezett szabályozása szerint ugyanis, bár mentesülnének az adófizetési kötelezettség alól a 62. életévüket betöltöttek, a rokkant vagy rehabilitációs járadékban részesülő emberek, de a meg nem fizetett adó – kamatostul – az örökösökre száll. A képviselő ragaszkodik a haláladó végleges eltörléséhez és elfogadhatatlanak tartja, hogy a kormány végső elkeseredésében újra megsarcolja az örökösöket.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.