2008. július 8-án adott tájékoztatást a szaksajtó számára az Antenna Hungária (AH) vezetése induló nagyfelbontású, HDTV  műsorelosztó szolgáltatásáról, melyet az Antenna Digital platformján indított június végén.  Az előadó Kápolnai András lakossági üzletágvezető és Vámos Péter lakossági szolgáltatásmenedzsment osztályvezető volt. 

 

2008. július 8-án adott tájékoztatást a szaksajtó számára az Antenna Hungária (AH) vezetése induló nagyfelbontású, HDTV  műsorelosztó szolgáltatásáról, melyet az Antenna Digital platformján indított június végén.  Az előadó Kápolnai András lakossági üzletágvezető és Vámos Péter lakossági szolgáltatásmenedzsment osztályvezető volt. 

Az üzletág-vezető kifejtette, a HDTV-vel való foglalkozást minden stúdió megkezdte, többségük HDTV gyártásra is alkalmas.  Nagy, fokozódó igény mutatkozik az új megoldásra.  Bár a stúdióeszközök rendelkezésre állnak, a HDTV műsorok gyártási költsége ma még 10-30%-al nagyobb a korábbinál.  A BBC 2010-től csak HDTV-ben készíti műsorait, a Premiere és a Sky társaság HDTV csatornái kizárólag HDTV anyagot sugároznak.  Mint ismeretes, a filmkészítést is forradalmasítja a HDTV,  a filmek elektronikus utómunkálatai HDTV-ben zajlanak, maga a forgalmazás is megoldott celluloid végtermék nélkül, HDTV csatornákon továbbítható a filmszínházakhoz is.

 

Felmérések kutatják, hogyan viszonyul a nagyközönség a HDTV-hez.  Amerikai, angol, német szondázások szerint, aki megtapasztalja a HDTV élményt sport-, vagy természetfilm nézésekor, az nem akar többé visszatérni az SDTV-hez.  Az áttérésnek azonban akadálya lehet a potenciális nézők tájékozatlansága;  Amerikában, kilenc évvel a bevezetés után

-a megkérdezettek 20%-a nem tudja, hogy a HDTV nézéséhez legalább  HD-ready  tudású készülékre van szükség,

-több mint 50%-uk nem tudja, hogy a HD-ready vevőhöz  HD STB (set-top-box) is kell, 

-ugyanennyien nem tudják, mi a különbség a digitális tv és a HDTV között.

Félő, hogy Amerikában több millió ember marad tv vétel nélkül egy végleges átálláskor.

 

1.1. 2.2.
3.3. 4.4.
5.5. 6.6.
7.7. 8.8.
9.9. 10.10.

Hasonló felmérés vélhetően Magyarországon is hasonló eredményeket mutatna, de nálunk további félreértésekre ad alkalmat a nagy árusítóhelyek „lapos képernyős" kínálata is, ebben

-vannak  480 x 852p  típusú készülékek, amelyek amerikai EDTV (Enhanced TV) kialakításukkal nem tudnak  720 fizikai sort produkálni a képernyőn, 

-előfordulnak HD-ready  768 x 1024p-s készülékek, amelyek csak un. lekonvertálással képesek  a 720 x 1280p formátum megjelenítésére.

A fenti készülékeke hazai vásárlói csalódhatnak a HDTV-ben.

A globális kilátások:

2006 végén  106 HDTV csatorna működött a világon,  48 millió háztartásban,  (58%-uk az USA-ban, 20% Japánban). 

2008-ban a pekingi olimpiát minden nagy televíziós társaság HDTV-ben kívánja közvetíteni.

2010-ig  Európában  17 ország  17 millió háztartásában lesz HDTV megjelenítésre lehetőség.

2011-ig  a HDTV-vel ellátott háztartások száma a világon eléri a 150 milliót.

Az eladott HDTV vevőkészülékek száma túllépte a kritikus tömeget, áruk így elérhető szintre csökken.

Nálunk a HD-ready készülékek ára 70 ezer Ft-tól, a full-HD készülékeké 200 ezer FT-nál kezdődik, de csökkenőben van.

Az új Antenna Hungária HDTV adást Budapesten és környékén lehet elérni, egyfajta kábel nélküli kábeltévés szolgáltatásként az Antenna Hungária korábban indított digitális szolgáltatás-platformján, az Antenna Digitalon.

Az Antenna Digital-t  az Antenna Hungária 2005 végén indította  Budapest és környéke számára lakossági (kizárólagosan) digitális műsorelosztó szolgáltatásként, s jelenleg közel 40 ezer előfizetővel rendelkezik. 

Az  Antenna Digital  továbblépett szakirányú fejlesztéseiben, s  2008. június végétől, a magyarországi kábel- és műholdas szolgáltatók az elsők között indította el HDTV-s szolgáltatását  bármely, a HD-csomagra előfizető ügyfele számára elérhetően.

 

1.1. 2.2. 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.
7.7. 8.8. 9.9.

Ezen a platformon most két új csomag választható új előfizetők számára, egy éven át garantált díjjal; 

-az első HD-csomag tartalmazza

a National Geographic HD,

az Eurosport HD és

a hamarosan induló m2 HD műsorait,  990 Ft havi áron,

-a második,  HD HBO csomagban pedig az HBO HD műsora kapott helyet, ez a szolgáltatás kizárólag HBO Pak vagy HBO MaxPak előfizetés mellé kérhető,  799 Ft havi áron.

Az  m2  HD műsorainak beindulásával az AH  HD csomag előfizetői a Pekingi Nyári Olimpiai Játékokat

HD-minőségben élvezhetik.

Mire van szüksége az ügyfélnek a HDTV vételhez?

Általánosságban:

-vizuális rálátásra a Széchenyi-hegyen, vagy a Hármashatár-hegyen lévő adóra,

-HD-ready,  vagy  full-HD  jelzéssel ellátott (LCD vagy plazma) tévékészülékre, utóbbi felbontásának legalább

1366 x 766 értékűnek kell lennie,

-HDTV kompatibilis vevődekóderre (HD set-top-boxra),

-parabola-antennára.

Az  új  Antenna Digital ügyfeleknél:

A szolgáltatás vételéhez új,  a HD-műsorok vételére alkalmas, un. HDMI csatlakozóval rendelkező dekóder

(set-top-box) szükséges, amellyel SD-csomagok és a HD-csomagok is elérhetőek. 

A dekódert a szolgáltató szállítja és annak birtokában is marad.  A HD-akció keretében az  új, ADHD100 típusú dekódernél egyszeri csere-költséget számítanak fel (9.900 Ft), ehhez adódik a dekóder kedvezményes havi bérleti díja (1.490 Ft).

Az Antenna Hungária  meglévő ügyfeleinek még kedvezőbb HD-akciót hirdet, melynek keretében az előfizetőknek 2008. szeptember 30-ig díjmentesen bocsátja rendelkezésére az új HD-dekódert. A HD-dekóder havi hozzáférési díja ebben az esetben megegyezik a korábbi SD-box havi hozzáférési díjával, ráadásul a HD-csomagok (HD-csomag és HD HBO-csomag) havi előfizetési díját is elengedi.

A szolgáltatások elérését segíti, hogy az Antenna Digital  2008. májusától új adót helyezett üzembe a Hármashatár-hegyen, amely a korábban lefedetlen budapesti, elsősorban budai területeken, a Pilisi medencében és a Dunakanyarban biztosít vételi lehetőséget.

Az előfizetők egy háztartásban akár három dekódert is igényelhetnek, kedvezményes díjazással. A két-tuneres dekóder lehetővé teszi a műsornézés mellett egy párhuzamos csatorna lemezre való rögzítését is.

A társaság folyamatosan szervez akciókat nagy gyártókkal, a labdarúgó EB ideje alatt a JVC-vel volt kedvezményes megállapodásuk, jelenleg a Panasonic tv, ill. digitális rögzítőjére van kedvezményes akciójuk.

A  12,3 – 12,5  GHz közötti sávban történő sugárzásra a társaságnak különleges engedélye van.

A telepítést, ill. az előzetes felmérést a társaság maga végzi,  a dekóderek esetleges meghibásodásakor a folyamatosan rendelkezésre álló (7×24) szerviz  (GELKA System) gondoskodik a cseréről.

Az Antenna Digital az Antenna Hungária kábel nélküli kábeltévés szolgáltatása, amely közel 100 televízió-csatornát sugároz Budapest és környékén.  A vételhez szabad rálátás szükséges a Széchenyi-hegyi adóra.

Az Antenna Digital idevágó kínálata:

-kiváló digitális kép- és hangminőség,

-közel 100 válogatott tévécsatorna, közte 50 magyar nyelvű,

-SD és HD digitális adások,

-rugalmas programcsomag választási lehetőség,

-tematikus csomagok,

-elektronikus műsorújság (EPG),

-többnyelvű sugárzás esetén hang-választási lehetőség,

-Dolby Digital hang,

-24 órás telefonos ügyfélszolgálat.

A HDTV-ről

A HDTV (High-Definition Television) olyan televíziós sugárzási norma, amely az eddigi (PAL, SECAM, NTSC) szabványoknál jelentősen nagyobb felbontású (élesebb, élethűbb) képet biztosít. 

A HDTV műsorok vételéhez szükség van:

-HD-adások megjelenítésére alkalmas tévékészülékre, valamint

-kompatibilis vevő-dekóderre (HD set-top-boxra).

Az európai kereskedelmi testület, az EICTA és az ASTRA műholdas szervezet a készülékek jelölésére bevezette a „HD-ready" logót, melyet azoknál a vevőkészülékeknél lehet feltüntetni, amelyek tökéletesen együtt tudnak működni a HDTV-s beltéri egységekkel,  azaz, a HDTV adásokat meg tudják jeleníteni és teljesítik a testület által előírt minimális műszaki követelményeket.  A műszaki előírás (specifikáció) minimum 720 soros felbontást követel meg,  16:9-es arányú képernyőformátumban.  A készüléknek kompatibilisnek kell lennie a 1080i  (váltott-soros) és a 720p (folyamatos letapogatású) jelekkel  50 Hz-es és 60 Hz-es képfrekvenciánál is, s rendelkeznie kell HDMI csatlakozóval. Fotnos tudni: azokbol a set top boxokból, amelyek felvételre képesek, a digitális felvétel NEM VEHETŐ KI a másolásvédelem miatt és nem rögzíthető hordozható adathordozora: más merevlemezre vagy cd-re, dvd-re vagy vidomagnora sem. Ahol van analog kimenet azon keresztül az analog jel kivehető és rögzithető hagyományos minőségben.

www.ahrt.hu

 

www.antennadigital.hu

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük