Hora

www.osb.hu

Az igazság egyszerre követel meg egy végtelen idõt és egy olyat, amelyet megpecsételhet, vagyis egy bevégzett idõt." (Emmanuel Lévinas)

 Hora

www.osb.hu

Az igazság egyszerre követel meg egy végtelen idõt és egy olyat, amelyet megpecsételhet, vagyis egy bevégzett idõt." (Emmanuel Lévinas)

Idén augusztus 24. és 26. között negyedik alkalommal rendezi meg a Pannonhalmi Fõapátság az Arcus Temporum fesztivált. A fesztivál célja, hogy olyan alkotókat és mûvészeket hívjanak meg monostorba, akik bár a kortárs kultúra élvonalába tartoznak, mégis kevéssé ismertek Magyarországon.

A szervezõk által az apátság honlapján megfogalmazott cél, hogy ?kifeszítsék azokat az 'idõíveket', amelyek létrehozzák a régi és az új párbeszédét"; valamint az, hogy a fesztivál közönségében a zenei, színházi és képzõmûvészeti alkotások olyan egymást értelmezõ élménnyé álljanak össze, amelynek sajátos közegét és atmoszféráját egy bencés monostor adja.

Az Arcus Temporum pozitív fogadtatását nemcsak az jelzi, hogy az utóbbi két évben minden elõadás telt házzal ment, hanem az is, hogy a pannonhalmi fesztiválra meghívott zeneszerzõk (2005: Sofia Gubaidulina; 2006: Salvatore Sciarrino) mûvei érzékelhetõen bekerültek a magyar koncertéletbe. A fesztivál eddigi színházi elõadásaival pedig sikerült vagy szemléletmódjában vagy stílusában újszerût és érdekeset nyújtani.

Az idei program sok ponton és sokféle módon kapcsolódik az idõ fogalmához és élményéhez.

Valentin Silvestrovnak, a fesztivál idei meghívott zeneszerzõjének mûvei arra világítanak rá legerõsebben, hogy mivel jár az idõ, a múlt elvesztése és megõrzése. Az idõ megtisztításának témája jelenik majd meg Kicsiny Balázs, az egyidejûség terének láthatóvá tétele pedig Schmal Károly installációjában. Mindehhez kapcsolódik az a nagyszabású táncszínházi szólóelõadás, amelyet Cindy Van Acker mutat be a test idõtlen idejérõl.

Varga Mátyás OSB/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük