2023.november.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Augusztus 29: A Magyar Fotográfia Napja

2 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/4656"><img class="image thumbnail" src="/files/images/daguerre1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Louis Daguerre" title="Louis Daguerre" width="77" height="100" /></a><span class="inline left"><span style="width: 75px" class="caption"><strong>Louis Daguerre</strong></span></span></span>1840. augusztus 29. az a nap, melyen elõször készült Magyarországon fénykép, akkori nevén dagerrotípia. 2003. augusztus 29. az elsõ olyan nap, amikor errõl hazánkban hivatalosan is megemlékeztek. Augusztus 29. a Magyar Fotográfia Napja.</p><p>

 

louis daguerreLouis Daguerre1840. augusztus 29. az a nap, melyen elõször készült Magyarországon fénykép, akkori nevén dagerrotípia. 2003. augusztus 29. az elsõ olyan nap, amikor errõl hazánkban hivatalosan is megemlékeztek. Augusztus 29. a Magyar Fotográfia Napja.

 

louis daguerreLouis Daguerre1840. augusztus 29. az a nap, melyen elõször készült Magyarországon fénykép, akkori nevén dagerrotípia. 2003. augusztus 29. az elsõ olyan nap, amikor errõl hazánkban hivatalosan is megemlékeztek. Augusztus 29. a Magyar Fotográfia Napja.

1839.-ben kezdtek a párizsi lapok cikkezni a francia származású és Joseph Nicéphore Niépce azon találmányáról, mely elindította a fotózást, fényképezést. Csodálattal fogadták ezt a felfedezést, mely lehetõvé tette, hogy polírozott, tisztított, ezüstözött rézlemez, fény, és elõhívõ higanygõz segítségével ezentúl megörökíthet bárki a jelenbõl egy-egy pillanatot a jövõ számára.

joseph nicéphore niépceJoseph Nicéphore NiépceAz 1839 elõtti, elsõ próbálkozások nem voltak túl sikeresek, mert az akkori 8 órás exponálási idõ használhatatlanná tette az eljárást, de ezt az évek folyamán sikerült lecsökkenteni, 1939-ben 15-30 percre, a 40-es években pedig másodpercekre.

vállas antalVállas Antal1840.-ben Vállas Antal magyar mérnök, matematikus, egyetemi tanár volt az, aki a Magyar Tudós Társaság ülésén bemutatta, miképpen lehet fényképet, dagerrotípiát készíteni. Ekkor készült Magyarországon az elsõ fotográfia. 

petõfi sándor (ezüstlemezes daugerrotipia)Petõfi Sándor (ezüstlemezes daugerrotipia)2003. óta, mikor a Magyar Fotómûvészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) kiválasztotta augusztus 29.-ét a Magyar Fotográfia Napjának, ünnepeljük ezt a fantasztikus felfedezést. Az ehhez a naphoz kapcsolódó események közt találhatunk kiállításokat Budapesten., Miskolcon, Veszprémben, Vácon, Békéscsabán, s az ország számos más részén is. A kiállítások helyét, idõpontját, s leírását megtalálhatják, a MAFOSZ oldalán.

 

1591 fényképezõgép1591 fényképezõgép az elsõ fennmaradt fényképAz elsõ fennmaradt fénykép

Németh Krisztina

http://www.mafosz.hu/

http://www.wikipedia.hu/

http://www.daguerre.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.