2024.április.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Auschwitz-rekviem: Koncert – Dokumentumfilm Fesztivál – Kiállítás

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65544"><img class="image image-preview" src="/files/images/A%20(1)_1.preview.jpg" border="0" width="238" height="184" /></a></span>Az Auschwitz-rekviem nagyszabású programsorozat, amely európai kezdeményezéssel valósul meg és amelynek társadalmi jelentősége európai és magyar vonatkozásban is kiemelkedő, hiszen a Holokauszt és a náci népirtás roma áldozataira hívja fel a figyelmet, mely utóbbit a köztudatban a mai napig hallgatás fedi.</p> <p> 

a%20(1) 1.previewAz Auschwitz-rekviem nagyszabású programsorozat, amely európai kezdeményezéssel valósul meg és amelynek társadalmi jelentősége európai és magyar vonatkozásban is kiemelkedő, hiszen a Holokauszt és a náci népirtás roma áldozataira hívja fel a figyelmet, mely utóbbit a köztudatban a mai napig hallgatás fedi.

 

a%20(1) 1.previewAz Auschwitz-rekviem nagyszabású programsorozat, amely európai kezdeményezéssel valósul meg és amelynek társadalmi jelentősége európai és magyar vonatkozásban is kiemelkedő, hiszen a Holokauszt és a náci népirtás roma áldozataira hívja fel a figyelmet, mely utóbbit a köztudatban a mai napig hallgatás fedi.

 

A huszadik századi európai történelem egyik legsötétebb epizódjával kapcsolatos tudatlanság lehetővé teszi és erősíti a romák elleni kirekesztést és üldöztetést a mai Európában. Ez ellen küzd a Romédia Alapítvány által szervezett Auschwitz-rekviem programsorozat.

A Romédia Alapítvány, a Pharrajimos egyik első magyar kutatója húsz éve dolgozik azon, hogy a mélyen gyökerező, romákkal szembeni sztereotípiákat és előítéleteket megkérdőjelezze és megváltoztassa. Az Auschwitz-rekviem programsorozat keretén belül egy koncertet, egy dokumentumfilm fesztivált és egy kiállítást láthat a közönség.

 

KONCERT
Auschwitz-rekviem

2012. november 6. 19.30 óra, Művészetek Palotája

 

A Roma és Szinti Filharmonikus Zenekar hat európai nagyvárosban (Amszterdam, Frankfurt, Krakkó, Prága, és Berlin után Budapesten) adja elő a holland szinti zeneszerző, Roger 'Moreno' Rathgeb által komponált Rekviemet.

 

Zeneszerző: Roger ‘Moreno' Rathgeb

Zenekar: Roma és Szinti Filharmonikusok
Karmester: Riccardo M Sahiti (RS)
Orgonista: Jan Raas (NL)
Rendező: Gulyás Márton (HUN)

Az Auschwitz Rekviem monumentális zenében, filmben, képzeletben és szavakban egyaránt. Része annak a pillanatnak, amely bemutatja a zsidó, a roma, a szinti és más áldozati csoportokat a jelen európai fejlődés fényében. Élő bizonyíték a kultúra hatalmára a diszkrimináció és a kirekesztés felett.

(A koncertre az alábbi linken keresztül lehet megvásárolni a jegyet, a húszezer forintos támogató jegy vásárlásával az egész programsorozat megvalósulásához járulhat hozzá az oldalra látogató.)

http://mupa.hu/program/auschwitz-rekviem-2012-11-06_19-30-bbnh

 

Rekviem Dokumentumfilm Fesztivál

Tömeggyilkos hatalmak: történelem és emlékezet a 21. században

2012. október 26-28. Uránia Nemzeti Filmszínház – ingyenes

 

A koncertet megelőző héten dokumentumfilm fesztivált rendez az Alapítvány az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A kiemelkedő alkotások a holokauszt, illetve a huszadik század népirtásainak a közvélemény által kevéssé ismert aspektusait és történeteit mutatják be.

A Rekviem Dokumentumfilm Fesztivál jóval többet ad, mint könnyes történetek dokumentálását, megfilmesítését. Valódi filmélményeket kínál a nemzetközi dokumentumfilmes mezőny legjobbjaitól és bemutatja miképp varázsolható elénk interjúkból, megrendezett szituációkból, hangfelvételekből, archív tekercsekből igazi mozi. Olyan alkotók munkáit láthatjuk, akik a legkényesebb témákat képesek korszerű filmes nyelven feldolgozni. Erőfeszítéseiket fesztiváldíjak, közönségsiker koronázza.

 

Rekviem Kiállítás
Otto Pankok és Ceija Stojka kiállítás

2012. november 15-23. Francia Intézet – Ingyenes

A német expresszionista képzőművész Otto Pankok és az Ausztriában élő holokauszt-túlélő Ceija Stojka hazai bemutatásával a koncentrációs táborokban elpusztult romák tragédiájára, a holokausztra, és a fájdalmak felidézésével a világban a mai napig sem szűnő népirtások áldozataira szeretnénk emlékezni. A két művész munkáit első ízben láthatja a magyar közönség 2012 novemberében Budapesten. A Francia Intézet kiállítótermében bemutatásra kerülő alkotások (festmények, grafikák, szobrok) számos európai múzeum és magángyűjtemény anyagából kerültek kiválasztásra.

 

Digitális kiállítás – Elfeledett népirtás

http://www.romasinti.eu/

A holland Május 4-5. Bizottság által összeállított digitális kiállítás olyan archív felvételeket mutat be, amelyek időrendben és, vagy országonkénti lebontásban adnak információkat a szintik és romák nácik általi népirtásáról.

 

 „A múlttal együtt kell élnünk, emlékeznünk kell halottainkra, megbánni közös bűneinket, és feldolgozni közös tragédiáinkat. Sajnos Magyarország közelmúltbeli történelme veszteségek és tragédiák sorozata – a mai napig nehéz ezzel a súlyos és fájdalmas múlttal élnünk, nehéz elfogadnunk azt az örökséget, amit őseink hagytak ránk, a bűnösök szégyenét és az áldozatok szenvedését. Mi, a legfiatalabb generáció is örökösei vagyunk annak az Európának és Magyarországnak, amelynek kulturális és társadalmi jelene is erősen a közelmúlt tragédiáiban gyökerezik. A cigányság sorsa kirívó esete mulasztásainknak. A ma oly erősen élő előítéletek és társadalmi különbségek és konfliktusok miatt sokan nem vesznek tudomást a cigányság múltbeli és jelenlegi szenvedéseiről. A második világháború a mai napig széles körben tárgyalt, napirenden lévő történelmi katasztrófa, a Roma Holokausztról mégis kevés szó esik. Fontos célt tűzött ki az Auschwitz Rekviem fesztivál, hiszen azon túl, hogy a történelem e tragikus és elfelejtett fejezetére fel akarja hívni a figyelmet, azon túl, hogy a tényeket meg akarja ismertetni azokkal, akik talán önhibájukon kívül soha nem is hallottak a cigányság második világháborús kálváriájáról, magát a tragédiát szeretné a mindennapi történelmi és nemzeti-identitásbeli diskurzusban a saját súlyának megfelelő, méltó helyére tenni. Remélem, ez sikerülni fog, a megemlékezés programjai széles körben érdeklődő közönségre lelnek, és sok embernek gazdagítják kulturális és történelmi ismereteit." (Gerevich András – költő, író)

 

„A romák Európa legnagyobb etnikai-nemzeti kisebbsége. Nyomoruk nemzedékről-nemzedékre öröklődik. Munkát utolsóként kapnak, de a rendőr először őket igazoltatja. Európában a társadalom nagy része közönyösen elfogadja, egy agresszív kisebbsége pedig helyesli a cigányellenes rasszizmust. Hitler Németországában és a megszállt Európában fajbiológiai kísérleteket folytattak a cigányokon, koncentrációs táborokban gyilkolták őket. A világ azonban elfeledte a náci népirtás több százezer roma áldozatát. Ez a felejtés is hozzájárult és máig is hozzájárul, hogy a cigányellenes rasszizmust elnézi a társadalom.

Ezen akar változtatni az össz-európai vállalkozás, amelynek keretében a Frankfurt am Main-i Roma és Szinti Filharmonikus Zenekar hat európai fővárosban mutatja be Roger Moreno Rathgeb holland-roma zeneszerző művét az Auschwitz-rekviemet. A budapesti bemutatóra november 6-án kerül sor a Művészetek Palotájában. A bemutatósorozat művészeti esemény. De egyúttal politikai esemény is, amelynek célja, hogy oszlassa a feledés homályát, hogy emlékeztessen a romákat is sújtó népirtásra és annak máig ható tanulságaira. A tevékeny emlékezés feladata Európának. S egyúttal létérdekünk is." (Fischer Ádám – Kossuth-díjas karmester)

 

http://www.romediafoundation.org/auschwitz-rekviem.html

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.