2013. március 3-án Európa több nagyvárosban felhívták a figyelmet a munkamentes vasárnap tiszteletben tartására.

2013. március 3-án Európa több nagyvárosban felhívták a figyelmet a munkamentes vasárnap tiszteletben tartására.

A júniusban Brüsszelben alapított „Európai Vasárnapi Szövetség"  március 3-án Európa több nagyvárosában tartott valamilyen formában figyelemfelkeltető akciót, az embereket a vasárnap munkamentes eltöltésére biztatva. A szövetség szerint sok országban, így például még a példaképnek számító Ausztriában úgy játssza ki a kereskedelem a hatályos vasárnapi kereskedelmi tilalomra vonatkozó jogszabályokat, hogy gasztronómiai egységként határozzák meg magukat, és ezzel megtörik a vasárnap nyugalmát.

Európában minden harmadik ember arra kényszerül, hogy rendszeresen dolgozzon vasárnap – mondta Ludwig Schwarz linzi püspök. A szövetség törekvése, hogy megéreztesse az emberekkel, milyen értéket jelent a vasárnapi nyugalom. Lengyelországban értek el a közelmúltban sikert, ahol 14 munkamentes napot írtak elő a kereskedelem számára.

A március eleji akcióban több mint 12 ország vesz részt. A szövetség nemzeti szinten összefogja mindazokat az egyházi, szakszervezeti, családi szervezeteket, akik hasonló célkitűzést fogalmaznak meg.

Március 3-a programja változatos. Németországban nagyvárosi tereken „Nyugalom flashmobokat tartanak. Lengyelországban a varsói egyetemen az egyház és a Solidarnosc magas rangú képviselői részvételével szerveznek konferenciát.

A szövetség szigorúbb bírságokat követel a törvényt megsértők számára, és felhívják a figyelmet a lehetséges kiskapukra.

Kathpress/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük