Mérgezõ termék!Mérgezõ termék!Az Európai Bizottság szorosan együttmûködik Kínával annak érdekében, hogy megelõzzék újabb veszélyes anyagokat tartalmazó termékek európai piacra kerülését.

  Mérgezõ termék!Mérgezõ termék!Az Európai Bizottság szorosan együttmûködik Kínával annak érdekében, hogy megelõzzék újabb veszélyes anyagokat tartalmazó termékek európai piacra kerülését.

Augusztus 14-én az amerikai Mattel cég kénytelen volt világszerte mintegy 18,2 millió kínai gyártású játékát beszedetni a boltok polcairól, miután kiderült, hogy a játékok egészségre káros mennyiségben tartalmaznak ólmot, illetve apróbb tartozékaik könnyen meglazulhatnak, melyeket a gyerekek lenyelhetnek, vagy akár beszippanthatnak. Nem ez volt az elsõ ilyen eset a hónapban: korábban 1,5 millió más típusú játékot hívott már vissza a piacokról a Mattel, míg szintén a hónapban az unió egy figyelmeztetést tett közzé bizonyos egészségre potenciálisan veszélyes, kínai eredetû fogkrémekkel, testápolókkal és hajfestékekkel kapcsolatban.

Az Európai Unió importjának több mint negyede származik kínai piacokról, de még ennél is nagyobb az aránya a kínai termékeknek a veszélyesként elkönyvelt termékek között: 2006-ban az unió piacán veszélyesnek minõsített 900 termék mintegy fele származott ebbõl az országból, ami valamelyest jobb helyzetet tükröz, mint a 2005-ös adat: ez az arány akkor még 80 százalék körül volt.

A riasztó statisztikák hatására ugyanis 2006 elején az unió aláírt egy termékbiztonsági együttmûködési megállapodást Kínával, melynek értelmében Peking hozzáférhet az EU termékbiztonsági és riasztó rendszeréhez, a RAPEX-hez. Peking így nyomon követheti a veszélyesnek minõsített és piacról visszavont termékeket, valamint értesítheti a kínai termelõket a problémáról, és intézkedéseket hozhat a veszélyesnek minõsített termékek elõállításának módosításáról.

Bár a rendszerhez már több mint másfél éve hozzáférnek a kínai hatóságok, az EU fogyasztóvédelmi biztosa mégsem elégedett az egyezmény kínai végrehajtásával. Meglena Kuneva véleménye szerint ugyanis Peking nem használja ki megfelelõen a RAPEX adottságait, mert nem követi nyomon valamennyi kínai termékekkel kapcsolatos riasztást. Ugyanakkor Kína már a múlt hónapban jelezte, negyedévente jelentés készít az unió számára a termékbiztonsági rendszer használatáról.

A folytatódó termékbiztonsági botrányok ugyanakkor igen nagy veszteséget jelentenek Kínának, mivel a ?kínai termék" az olcsóság mellett egyre inkább a silány, illetve egészségre veszélyes áru szinonimájává is válhat Európában.

EUvonal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük