2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Viták kereszttüzében az Amnesty International döntése

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/4580"><img class="image thumbnail" src="/files/images/AmnestyInternational.thumbnail.jpg" border="0" alt="Amnesty International" title="Amnesty International" width="70" height="100" /></a></span>A katolikus világból, de a civil szféra különbözõ részeibõl is folyamatos kritika éri az Amnesty International nemzetközi szervezet augusztus 17-i döntését.</p><p>

amnesty internationalA katolikus világból, de a civil szféra különbözõ részeibõl is folyamatos kritika éri az Amnesty International nemzetközi szervezet augusztus 17-i döntését.

amnesty internationalA katolikus világból, de a civil szféra különbözõ részeibõl is folyamatos kritika éri az Amnesty International nemzetközi szervezet augusztus 17-i döntését.

Az emberjogi szervezet a Mexikóban tartott 28. közgyûlésén jóváhagyta azt az álláspontot, hogy az emberi jogok közé nemi erõszak esetén vegyék fel a terhesség megszakításhoz való jogot. 

Élesen bírálta a döntést Tarcisio Bertone bíboros, hangoztatva, hogy a nõk kiszolgáltatottsága és az erõszak ellen küzdeni kell, de nem lehet az erõszakot erõszakkal megtorolni.

A döntés a humanitárius szervezeten belül is erõs vitákat váltott ki. Az új álláspont következtében Michael Charles Evans angol püspök 31 évi aktív szerepvállalás után kilépett a szervezetbõl.

A Vatikáni Rádiónak adott interjújában Evans püspök hangsúlyozta, hogy nagyon elszomorítja a mostani helyzet, mert nagy lelkesedéssel dolgozott a szervezetben, amely nagyon komoly munkát végez,  és a múltban együttmûködött a katolikus egyházzal. Állítása szerint az Amnesty International jelenleg fontos kampányt végez a nõk elleni erõszak megállítása érdekében, amelyet mindenképpen támogatni kell. A katolikusoknak többet kellene tenni azokért a nõkért, akiket megerõszakoltak vagy egyéb szexuális illetve más formájú erõszakot szenvedtek el. A katolikus közösségnek komolyan át kell gondolnia, hogy eleget tesz-e megsegítésükért – figyelmeztetett az angol fõpásztor. A segítség azonban nem lehet az, hogy újabb erõszakot követnek el a méhükben hordozott gyermek ellen. Az egyik alapvetõ emberi jog ugyanis az élethez való jog.

Az abortuszra vonatkozóan az Amnesty International tagjai között is eltérõ álláspontok vannak. Az angol püspök legnagyobb aggodalma az, hogy amennyiben a most választott utat követi a szervezet, megosztja a tagokat és aláássa munkájukat. Az Egyesült Királyságban az áprilisi közgyûlésen pl. csak a tagok egy része szavazott az abortusz támogatására nemi erõszak esetén. A nagy többség viszont a jelenlegi helyzet fenntartása mellett állt ki, szemben az abortusszal.

Arra vonatkozóan, hogy miért hozott ilyen döntést az emberjogi szervezet, amelynek számos tagja katolikus és ennek következtében elvesztheti sok tagját, az angol fõpásztor a következõket mondta: Az a gyanú merül fel, hogy a szervezeten belül – különösen Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban – egyes tagok nagyon erõsen lobbiznak annak érdekében, hogy az abortuszt nemzetközi szinten ismerjék el. Jelenleg a nemzetközi jog szerint nem létezik az abortuszhoz való jog, ez a lobbi viszont azt szeretné, ha egyetemes jogként ismernék azt el.

Végül Michael Charles Evans püspök kiemelte, hogy a katolikus szervezeteknek meg kell találniuk a módot, hogy hogyan tudnak együttmûködni olyan szervezetekkel, amelyek alapelveiben nem teljesen osztoznak. Ez a társadalomban sokszor elõfordulhat. Világossá kell tenni, hogy nem értünk egyet egyes alapelvekkel, de ugyanakkor meg kell találni az együttmunkálkodás módját.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.