2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

AZ EURÓPAI VIRÁGOSÍTÁSI VERSENY BÍRÁLÓ BIZOTTSÁGÁT VÁRJA EGER ÉS NOSZVAJ

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/3945"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Entente%20Floriale%20Europe.thumbnail.jpg" border="0" alt="Entente Floriale Europe" title="Entente Floriale Europe" width="100" height="100" /></a></span>Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének - Entente Florale Europe - 12 ország képviselõjébõl álló zsûrije augusztus 5-én Egerbe, augusztus 6-án pedig Noszvajba látogat, hogy egy napon keresztül szemügyre vegye a településeket és megítélje, milyen helyezést érdemelnek ki e nagy európai megmérettetésben.</p>

entente floriale europeAz Európai Virágos Városok és Falvak versenyének – Entente Florale Europe – 12 ország képviselõjébõl álló zsûrije augusztus 5-én Egerbe, augusztus 6-án pedig Noszvajba látogat, hogy egy napon keresztül szemügyre vegye a településeket és megítélje, milyen helyezést érdemelnek ki e nagy európai megmérettetésben.

entente floriale europeAz Európai Virágos Városok és Falvak versenyének – Entente Florale Europe – 12 ország képviselõjébõl álló zsûrije augusztus 5-én Egerbe, augusztus 6-án pedig Noszvajba látogat, hogy egy napon keresztül szemügyre vegye a településeket és megítélje, milyen helyezést érdemelnek ki e nagy európai megmérettetésben.

Az európai versenyre benevezett 12 ország 24 településének – egy falu és egy város országonként – zsûrizése a végéhez közeledik, a két magyarországi települést, Egert és Noszvajt a tizedikként bírálják. Magyarország után a zsûri még cseh és osztrák települések felkészültségét vizsgálja meg és ezt követõen hozza meg döntését a helyezésekrõl az ausztriai Donnersbachban.

Eger és Noszvaj nem elõször vesz részt az európai versenyen. 1992-ben az Országos Idegenforgalmi Hivatal választotta ki a két települést és kérte fel Magyarország képviseletére, amelynek eredménye két Európa-díj lett.

A nemzetközi verseny feltételei, illetve Eger és Noszvaj is sokat változott az évek során. Az elmúlt másfél évtized alatt mind az önkormányzat, mind a lakosság személete átalakult és módosultak a verseny feltételei is. Míg korábban a hangsúly a virágokon volt, a követelményrendszer ma már sokkal összetettebb. A bírálati szempontok között szerepel a település zöldfelületeinek gondozottsága, a kulturális, épített és természeti örökség megõrzése és ápolása, napjaink környezetvédelmi és ökológiai követelményeinek tiszteletben tartása, a fenntartható turizmus elvének érvényesítése, valamint az oktatási intézményekben környezettudatos nevelési programok kialakítása. A zsûri kiemelt figyelmet szentel a település tisztaságának, gondozottságának, ápoltságának vizsgálatára, ebbe beletartozik a falfirkák eltávolítása, az utcabútorok állapota, minõsége. A település fejlesztési programjai, a szennyvízgazdálkodás, az ivóvíz minõsége, a zöldhulladék kezelése ugyancsak a bírálat részét képezik. Összefoglalóan azt mondhatnánk, hogy a zsûri azt vizsgálja, hogyan dolgozik együtt az önkormányzat és a lakosság egy élhetõbb környezet, település megteremtéséért.

Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország és Szlovénia vesz részt a versenyen. Mivel az eltérõ hagyományokkal, klímával rendelkezõ települések összehasonlítása aligha lehetséges, a zsûri feladata annak megítélése, hogy az adott körülmények között egy-egy település hogyan teljesíti a bírálati szempontokat.

Magyarországot az a két település képviseli az európai versenyben, amely az elõzõ évi Virágos Magyarországért országos verseny elsõ helyezettje volt falu, illetve város kategóriában. Ezért indult Eger és Noszvaj ebben az évben. A nemzetközi zsûri érkezésének napjára – Egerben augusztus 5., Noszvajon augusztus 6. – már mindkét település több éve készül. Hogy végül milyen eredménnyel, arra az angliai Harrogate városában derül fény a szeptember 21-i díjkiosztó ünnepségen.

Magyarország 1990-ben, a közép-kelet európai térségbõl elsõként csatlakozott az Entente Florale Europe versenyhez, amely 1975-ben kezdõdött és azóta is Európa legsikeresebb, mintegy 25 ezer települést, több mint 55 millió embert mozgósító versenye. Az elmúlt 17 év alatt Magyarország három aranyérmet nyert város kategóriában: Siófok ( 1997), Kaposvár (2004), Nagyatád ( 2006). Egy aranyérmet falu kategóriában: Géderlak ( 2002). Ezenkívül 12 ezüst és 7 bronz helyezést ért el.

A Virágos Magyarországért verseny 1994-ben kezdõdött és népszerûsége mára már mozgalommá változtatta. Ebben az évben 398 település nevezett a versenyre, amelyek zsûrizése jelenleg is folyik. A várhatóan október közepén megrendezendõ díjkiosztó ünnepségen derül ki, hogy melyik lesz az a két település, amelyik a 2008. évi európai versenyben Magyarországot képviselheti.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.