2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az ígért adatroaming díjak is irreálisak

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/10130"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mobilnet.thumbnail.jpg" border="0" alt="A Mobil Internet külföldön: Aranyárban mérve" title="A Mobil Internet külföldön: Aranyárban mérve" width="100" height="60" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A Mobil Internet külföldön: Aranyárban mérve</strong></span></span>A SciamuS, a telekommunikációs tanácsadó értékeli a mobilszolgáltatók adatroaming díjainak csökkentésére irányul lépéseit. A tanácsadó szerint azonban ez nagyon kevés, hiszen a beígért díjak is közel 50-szer drágábbak, mint az indokolt lenne.</p><p>

a mobil internet külföldön: aranyárban mérveA Mobil Internet külföldön: Aranyárban mérveA SciamuS, a telekommunikációs tanácsadó értékeli a mobilszolgáltatók adatroaming díjainak csökkentésére irányul lépéseit. A tanácsadó szerint azonban ez nagyon kevés, hiszen a beígért díjak is közel 50-szer drágábbak, mint az indokolt lenne.

a mobil internet külföldön: aranyárban mérveA Mobil Internet külföldön: Aranyárban mérveA SciamuS, a telekommunikációs tanácsadó értékeli a mobilszolgáltatók adatroaming díjainak csökkentésére irányul lépéseit. A tanácsadó szerint azonban ez nagyon kevés, hiszen a beígért díjak is közel 50-szer drágábbak, mint az indokolt lenne.

A mobilszolgáltatók adatforgalmi díjai belföldi használat esetén (nem akciós árakkal számolva) nettó 0,83 és 1,00 Ft között mozognak MByte-onként, abban az esetben, ha a felhasználó kihasználja a havidíjban biztosított 5 GByte-ot. Amennyiben nem használja ki a biztosított adatforgalmat a díjak fajlagosan magasabbak lehetnek. Ha a felhasználó túllépi az 5 GByte forgalmat, ellentétben a hang esetén megszokott konstrukciókkal, nem kevesebbet, hanem többet kell fizetni. Ebben az esetben az ár nettó 5 és 10 Ft között mozog MByte-onként, amit 10 kByte-onként kell fizetni.

A SciamuS tényfeltáró sajtóközleménye és az infotársadalmi EU-biztos fellépését követően a külföldi használatért a T-Mobile ígérete alapján nettó 525 Ft-ot kell majd fizetni Mbyte-onként. A SciamuS megítélése szerint ez is irreálisan magas, hiszen 50-100-szor magasabb összeg, mint belföldi adatforgalom esetén. Rontja a helyzetet tovább, hogy a külföldi használatért nem 10 kByte-onként számláznak a szolgáltatók, hanem a Pannon és a T-Mobile 100 kByte-onként, a Vodafone 500 kByte-onként. Ez hasonlóan hátrányos, mint a hangszolgáltatás esetén a percdíj alapú elszámolás.

A Vodafone által emlegetett „elkötelezettség jeleként biztosított kedvezmény" nettó 2 500 Ft-ért 50 Mbyte forgalmat biztosít, aminek három buktatója van. Ez a csomag kizárólag preferált hálózatra vonatkozik, illetve az 50 Mbyte-ot túllépve (amit figyelemmel kísérni szinte lehetetlen) nettó 1042 Ft / Mbyte-ot fizethetünk. Ezen felül az elszámolás 500 kByte-os egységekben történik, ami szintén nagyon hátrányos a fogyasztókra nézve. De ha mindezen rejtett csapdákat figyelmen kívül hagyjuk, akkor is irreálisan magas 2 500 Ft / nap / 50 Mbyte, a belföldi 4 167 Ft / hónap / 5 GByte-hoz képest.

A Pannon ára jelenleg nettó 667 Ft / Mbyte, ez „csak" 67-szer annyi, mint a belföldi díj. Ez az ár is kizárólag preferált partnerhálózatban érvényes, melyből a Pannonnak kevesebb van, mint a másik két szolgáltatónak. Nem preferált hálózatban az ár nettó 2 000 Ft / Mbyte, ami a belföldi ár 200-szorosa!

A SciamuS szerint a szolgáltatóknak minimális adminisztrációs munkát jelent csupán a külföldi használat, így tapasztalataikra alapozva az ár nem lehetne több a belföldi árak 1,1-szerese, maximum 1,5-szerese. Emellett a külföldre utazók szokásainak megfelelően indokolt a napi csomagok alkalmazása.

A SciamuS számításai alapján a reális ár, napi csomag esetén, nettó 300 – 500 Ft, mely a tanácsadó javaslata alapján magában foglalna 100 Mbyte forgalmat (így lenne nettó 3 – 5 Ft / Mbyte az adatroaming díja), az e feletti használat esetén (alkalmazkodva a mobilszolgáltatók nem túl logikus szokásaihoz) nettó 12 Ft / Mbyte összegért internetezhetnénk külföldön, 10 kByte-os egységekben számlázva.

http://www.sciamus.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.