2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az interneten elérhetõ a közfeladatok listája

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span></p><p><strong>A kisebb és olcsóbb állam megvalósításában van jelentõsége annak a listának, amely az állam által ellátott közfeladatokat sorolja fel, vagyis kijelöli az állami szféra határait. Az állami feladatok aktuális listája, az ún. közfeladat-kataszter már elérhetõ az interneten, a <a href="http://www.allamreform.hu/">http://www.allamreform.hu/</a> címen.</strong></p><p>

A kisebb és olcsóbb állam megvalósításában van jelentõsége annak a listának, amely az állam által ellátott közfeladatokat sorolja fel, vagyis kijelöli az állami szféra határait. Az állami feladatok aktuális listája, az ún. közfeladat-kataszter már elérhetõ az interneten, a http://www.allamreform.hu/ címen.

A kisebb és olcsóbb állam megvalósításában van jelentõsége annak a listának, amely az állam által ellátott közfeladatokat sorolja fel, vagyis kijelöli az állami szféra határait. Az állami feladatok aktuális listája, az ún. közfeladat-kataszter már elérhetõ az interneten, a http://www.allamreform.hu/ címen.

A valóban mélyreható és tartós szerkezeti reformok végrehajtásának egyik legfontosabb feltétele, hogy tisztázódjon: hol húzódnak az állami feladatvállalás határai, azaz hol, mekkora mértékben és milyen formában vállaljon szerepet az állam.

A kormány az olcsóbb, hatékonyabb és kisebb állam megteremtése érdekében azt vizsgálja, hogy az állami intézmények és az önkormányzatok valóban csak közfeladatot látnak-e el. A vizsgálat kiterjed arra is, hogy bizonyos feladatokat akkor is az államnak kell-e ellátnia, ha olcsóbb és optimálisabb az államigazgatáson kívüli szervezeti megoldások alkalmazása.

Az állami feladatok és a közszolgáltatások terén eddig csak szórványos kísérletek történtek e kérdések megválaszolására. A rendszerváltozás óta elsõként a Gyurcsány-kormány látott hozzá, hogy a kisebb és olcsóbb állam megteremtése érdekében pontról pontra áttekintse és megvizsgálja az állam által ellátott tevékenységek hatékonyságát és indokoltságát. Az átfogó munka elvégzésében a minisztériumokon kívül az ezen a területen nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezõ szaktanácsadók is közremûködtek.

A munka elsõ lépéseként a szakemberek szisztematikusan átnézték és összegyûjtötték, hogy ma milyen feladatokat végez el az állam. Munkájuk eredménye, vagyis az aktuális állami közfeladatok listája (az ún. közfeladat-kataszter) már olvasható a http://www.allamreform.hu/ honlapon.

Az elkészült lista alapján még ebben az évben megszületnek a javaslatok az indokolt változtatásokra, amelyekrõl a végsõ döntést a kormány hozza meg, és amelyek beépülnek a költségvetési és a szakpolitikai tervezésbe is.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.