Az iWiW egy vezetõ közösségi hálózat webhelye, melynek 2007. augusztusi adatok szerint 2,6 millió tagja van, akik közül sokan kamaszok.

 

Az iWiW egy vezetõ közösségi hálózat webhelye, melynek 2007. augusztusi adatok szerint 2,6 millió tagja van, akik közül sokan kamaszok.

 

 A kapcsolatok száma pedig elérte a 220 milliót. A feliratkozáskor a felhasználók nevüket, szeretem-nemszeretem dolgaikat és képüket tartalmazó, személyes profilt hoznak létre. Ez a profil a webhely összes látogatója számára nyitva áll. A felhasználók képeket és videókat is feltölthetnek, az üzenõfalon keresztül pedig a baráti listájukon szereplõkkel gondolataikat is megoszthatják.

Az iWiW a hírekben

Az iWiW-rõl számos hír jelent meg az utóbbi idõben, amelyek közül nem mindegyik hízelgõ. Felmerült az a probléma, hogy a felhasználók ismerõsei a kapcsolati hálón keresztül lenyomozhatók, bárkirõl megszerezhetõk személyes adatok, illetve kéretlen levelek, valótlanságokat állító üzenetek továbbítására is használják a weboldal szolgáltatásait. Az összes közösségi hálózat webhelye hasonló bajokat tapasztalt, de a közülük legnépszerûbb iWiW kapta a sajtótól a legnagyobb figyelmet. Bár az iWiW is küzd ezeknek a veszélyeknek a csökkentése érdekében, a gondok elkerüléséhez a felhasználóknak is óvintézkedéseket kell tenniük. Ha pedig gyermek a felhasználó, a szülõnek is ébernek kell lennie. Sok szülõ nem is tudja pontosan, hogyan is mûködik az iWiW, hogyan használják azt a gyermekei és mik a veszélyei.
Az iWiW és a többi közösségi hálózat webhelyeinek egyforma az alapvetõ kínálata: személyes profil, üzenõfal és a ?barátok" interaktív listája.

 • A személyes profil lapján a gyerek személyes információkat közölhet magáról. A profil rendszerint a gyerek nevét, képét, kedvenc tevékenységeit és érdeklõdési körét tartalmazza. A személyes profil bárki által megtekinthetõ.
 • A barátok listája azokat az embereket tartalmazza, akikben a webhely tagja megbízik, és akikkel többletinformációt is meg kíván osztani. Egyik-másik gyereknek kiterjedt netes baráti köre van.

Kik használják a közösségi hálózatok webhelyeit?

Az iWiW-profil könnyen létrehozható. Ingyenes, és az iWiW részérõl szinte lehetetlen egy felhasználó korát vagy személyazonosságát ellenõrizni. A tinik némelyike idõsebbnek mondja magát a valóságnál, egyik-másik ragadozó pedig jóval fiatalabbnak.

Magatartási és biztonsági kockázatok  

A gyerekek számos magatartási és biztonsági kockázattal találkoznak a közösségi webhelyre feliratkozás és annak használata kapcsán.

 • Internetes kötekedés – A gyerekek olyan dolgok kimondására is hajlandóak a neten, amit nem tennének meg személyesen. Akármelyik végén is van a gyerek az ilyen kötekedésnek, a netes kötekedés érzelmi töltésû konfliktusba sodorhatja.
 • Törvényellenes magatartás – Némelyik gyerek olyat állít, aminek sokkal komolyabb lehet a következménye. Cselekedetük jogi jelentõségével tisztában nem levõ tinik nemszeretem tanárokat és más felnõtteket rágalmaznak.
 • Ragadozók – Sajnálatos módon a felnõttek gyermek- vagy fiatalkorú áldozat keresésére használhatják ezeket a helyeket. A személyes profilokban a törzshelyek, címek, iskolák neve után kutakodva megtalálhatják azt az információt, amellyel becserkészhetik a gyereket.
 • Számítógépes bûnözés – A számítógépes bûnözõk rávehetik a gyanútlan felhasználót, hogy olyan személyes és pénzügyi adatait árulja el, amellyel aztán azok a bankkártya vagy a bankszámla terhére gazdagíthatják magukat.

Hogyan védhetem meg a gyermekemet?

A weben megkereshetõek a gyermek lapján közölt információk. A gyerek azonban úgy érezheti, hogy a szülõ nem bízik benne, ha letiltja profilját és túlontúl egyszerû a szülõ tudta nélkül egy újabbat nyitni. A beszélgetés, a bizalom építése és a tanítás sokkal hatásosabb.

Szabályok a gyerekeknek

Kérje meg a gyermekét, hogy megnézhesse profilját és kapcsolati hálóját! Engedtesse meg vele, hogy idõrõl idõre megnézhesse azokat, és vegye rá gyermekét, hogy az itt felsorolt, alapvetõ szabályokhoz tartsa magát!

 • Ne közöljön túl sok olyan információt, amely azonosíthatóvá teszi személyét vagy lakhelyét! Így ne adja meg a vezetéknevét, iskoláját, azt, hogy hol lakik, hol tölti szabadidejét, mi a telefonszáma vagy az e-mailcíme!
 • Használja a webhely által nyújtott titkossági lehetõségeket, hogy a személyes közlemények csak az általa ismert és megbízható emberekhez juthassanak el! Ne adjon hozzá addig valakit a kontakt listájához, amíg pontosan nem tudja, hogy ki is az illetõ! Távolítsa el azokat a ?barátokat", akik aljas vagy hazug megjegyzéseket küldenek, vagy a biztonságát veszélyeztetõ információt közölnek!
 • Ne találkozzon olyasvalakivel, akit nem ismer! Ha nem tudja egészen pontosan, hogy ki is az illetõ, sohase egyezzen bele abba, hogy a netes barátokkal személyesen is találkozik! Még ha ellenõrizni is tudja, ki az illetõ, akkor is óvatosságból nyilvános helyen, többek társaságában találkozzon vele!
 • Ne tegyen fel olyan képeket, amelyekbõl idegenek következtethetnek személyére vagy tartózkodási helyére! Ezek a képek veszélyeztetik a biztonságát, és hatással lehetnek arra, hogy a rokonok, a jövõbeni munkáltatók, vagy akár a felvételi tanácsadók hogyan ítélik meg.
 • Figyelje a kontaktjai profilját, hogy barátai nem tettek-e fel kompromittáló információt! Töröljön mindent, amirõl nem akarja, hogy mások lássák, és fontolja meg a sértõ információt közlõ eltávolítását a barátok listájából!
 • Ne hazudjon az életkoráról! Ha idõsebbnek mutatja magát, azzal veszélyes helyzetekbe keveredhet!
 • Még a legtörvényesebbnek tûnõ webhelyeken se közöljön soha semmilyen pénzügyi információt anélkül, hogy elõtte nem ellenõriztette azt a szüleivel! Lehet, hogy hamisított, vagy adatahalászó webhelyen jár, és csak az információ ellopására szolgál.
 • Amit egy közösségi hálózat webhelyén közöl, az nyilvánosságra kerülhet még akkor is, ha a magánterületen teszi azt. Ne használja a fiókját szóbeszéd terjesztésére vagy mások személyes információinak kiteregetésére! Az ilyen cselekedeteknek komoly következményei lehetnek rá és szüleire nézve.

Gyermeke biztonsága önnél kezdõdik

A netes társas élet új és érdekes lehetõséget biztosít a gyerekeknek a világgal való kapcsolathoz, ugyanakkor újrafogalmazta a titkosságról és a magatartásról alkotott hagyományos képet is. Gyermekeit a csapdák felismerésére kell nevelnie, hogy netes élményük biztonságossága és zavartalansága mellett társadalmi tapasztalataik is gazdagodjanak.

….. és amirõl senki sem beszél, avagy mi fenyegeti a felnõtteket is… 

RendõrségA netes társas élet e színtere kedvenc célpontjai a titkosszolgálatoknak, rendõrségnek és az adóhivataloknak. Magyarországon sok esetben a közösségi portálon lévõ adatlap alapján indultak valaki elfogására, vagy éppen itt szerzett információk alapján indultak emberek ellen vizsgálatok. De ezeken a portálokon bukott ki, hogy egyes rendõrök hogyan viszonyulnak az állampolgárokhoz, vagy közösségek egymáshoz. (Utána pánikszerûen törölték adatlapjaikat, de késõn.) Ezek a hostok – persze amennyiben valós adatokat ad meg valaki – sokkal jobban térképezik fel a kapcsolatokat, mint egy csapatnyi civil detektiv.

Szóval bármennyire is csábító óvatosan bánjunk az információk megadásával és a kapott információkat pedig úgy kezeljük, hogy az az amit annak feladója közölni AKAR velünk. (Lehet a valóság, de lehet akár egészen más.)

De ne gondoljuk, hogy csak a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendõrség érdeklõdik a közösségi rendszerek irán. Ott vannak vizsla tekintetükkel az adóhatóságok is.(Ausztriában még az internetes árverezõ helyeket is vizslatják, bár más területen jóval emberbarátabbak mint itthon…) Egy egy büszkélkedés, egy rossz fotó, és már érkezik is a tértivevényes "kivégzõ levél", vagy éppen amikor nem várják, jönnek az ellenõrök.

Magánélet?

Nos ilyen nincsen. A NETEN minden klikkelésünk, lépésünk, lélegzetünk NYOMOT HAGY. Akkor is ha megbántuk és töröltük. Olyan nyomot amit a HATÓSÁG, a HIVATAL akár évek múlva is vissza követhet. Jelenleg ez az EU-ban öt esztendõ. A terror-pánikkeltés, a szélsõségekkel való fenyegetés mindegyike abban az irányban befolyásolja a közvéleményt, egyes, az informatikáról halovány lila segédfogalommal sem rendelkezõ politikusokat, hogy az Internet szabadság csíráját is elfojtsák a biztonság és a bûnüldözés, de valójában a totális kontroll és a cenzúra nevében. Erre kell gyerekeinket is felkészíteni! Az Internet garantálja egyelõre a szólásszabadságot, de a szólás utánit egyre kevésbé!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük