2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az úszó Sziget ? ötödik nap

8 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/4247"><img class="image thumbnail" src="/files/images/vizes%20satrak.thumbnail.jpg" border="0" alt="Vizes Sziget" title="Vizes Sziget" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Vizes Sziget</strong></span></span> <p>Mióta a Sziget-tudósítások monstre meteorológiai elemzéssé váltak, mi sem tehetünk kivételt. Ugyan a szervezõk minden megtettek azért, hogy használhatóvá tegyék a színpadok elõtti területeket, a természet amolyan Kõmíves Kelemen játékot játszott. </p><p>

  vizes szigetVizes Sziget

Mióta a Sziget-tudósítások monstre meteorológiai elemzéssé váltak, mi sem tehetünk kivételt. Ugyan a szervezõk minden megtettek azért, hogy használhatóvá tegyék a színpadok elõtti területeket, a természet amolyan Kõmíves Kelemen játékot játszott.

  vizes szigetVizes Sziget

Mióta a Sziget-tudósítások monstre meteorológiai elemzéssé váltak, mi sem tehetünk kivételt. Ugyan a szervezõk minden megtettek azért, hogy használhatóvá tegyék a színpadok elõtti területeket, a természet amolyan Kõmíves Kelemen játékot játszott.

Vasárnap reggel 7 szippantós autó szivattyúzta a vizet a Nagyszínpad elõtti mocsárból és földmunkagépek hordták a homokot a dagonya megszûntetésére többhelyütt. Aztán jött az esõ délután és este is, megint, hogy ha nem is tócsát, de sarat gyártson a gondosan feltöltött területekbõl.

mtv gulyásMTV gulyásEzúttal viszont a zenekarok is készültek hangulatból, a fõhelyszínt a francia Babylon Circus nyitotta, azzal a jellegzetesen francia folk-rock-kal, ami a sanzonok, a ska, a reggae, a punk keveréke. Számos ilyen produkciót láthattunk már a Sziget történetében, mint a Les Hurlements d'Léo, a Tetes Raides vagy a Louise Attack. A mûfaj nagyobb neveit csak azért nem érdemes ide citálni, mert a tegnapi fellépõ csapat pont a kisklubos, kocsmazenés verziót képviseli. A rohamosan hûlõ, esõs saras förmedvényben körülbelül 3 perce volt szükségük, hogy az egész közönséget megtáncoltassák és ez így is maradt a koncert végéig. Annyira, hogy kis idõre még az idõjárás is felderült. Még a nap is megpróbálkozott elõjönni, kissé erõtlenül. Így aztán el is indultunk, hogy a kérészéletû jóidõben felmérjük a környéket. Ugyan még mindig sok látogató van kint, a második sötét napon már érezhetõ a csüggedés és a közönség csökkenõ létszáma. Nincs mit csodálkoznunk tehát a szervezõk pesszimista nyilatkozatain. Vélhetõleg azért Sinead O' Connor és a Faithless elég idõtálló produkciók, a szó szoros értelmében, hogy ez a kép ne maradjon így estig.

 

a sziget visszavág - avagy antireklámA Sziget visszavág – avagy antireklám

A furcsa képhez tartozunk egy kis magyarázattal:

Korábban a Pannon a Sziget egyik fõ szponzora volt. Most úgy határoztak, mindent, de Szigetet nem! Erre természetesen joguk van. De mégis itt akartak lenni és szolgáltatást nyujtania Sziget polgárainak.(Miért ne, ha erre is törvényesen joguk van és megtehetik?!) Erre kitalálták, hogy bérbeveszik a Sziget területén található magánterületet, és ott állítják fel eszközeiket, sátraikat. Így nem kell szponzori díjat fizetniük, és a Sziget szervezõinek ráadásul a szabad mozgásukat is biztosítaniuk kell.

 A Sziget szervezõi ezt nem tudták lenyelni, ennek eredménye a furcsa transzparens. DE tisztességes, mert nem akadályozza a fitalok mozgását.Mivel magyarul van a magyarok értik. És jót mosolyognak rajta.

Barangolásaink eredményeként lássuk mi az, amin nem fog se ború, se esõ. A nagyszínpad háta mögötti területen például egy nagyszerû kezdeményezés sátra látható. Két nagy cég, az egyik zsebkendõt, a másik egészségügyi betéteket gyárt és forgalmaz, épített egy sátrat, melyben az ismeretterjesztõ vetélkedõk és játékok mellett még egy kiemelkedõen fontos feladatot teljesít. Vállalta, hogy a rendezvény teljes ideje alatt higiénikus körülményeket garantál a helyszínen található mellékhelyiségeknek. Belépés csak nõknek. Feltétel még az írásos regisztráció és az elõbbiért járó karszalag bemutatása. A második naptól ugrásszerûen megnõtt a sátor látogatóinak száma és tisztelet a fenntartóknak, a színvonal maradt.

Kiemelkedõen jó kezdeményezés ez és látva a sikerét több is elkelne belõle. Fõleg, hogy a látogatók között számos kismama is van, akiknek kiemelten fontos a tisztaság. A kényesebb vagy igényesebb hölgyeket nem is említve. Összefoglalva: külön köszönet az ötlet gazdáinak (bármilyen marketingcélok vezérelték is) és üzenet a szervezõknek: legközelebb több vagy nagyobb Tiszta Sátrat a Szigetre!

body wash 01 - avagy embermosóBody Wash 01 – avagy EmbermosóKözvetlenül a Tiszta Sátor és a hatalmas vizesblokk mellett van a Body Wash légvára, ami az autómosók mintájára három részre van osztva, áztatás, habfürdõ és öblítõ rész. A szárítási fázist mindenkinek magának kell megoldania. Bent medencényi hab és gumilabda várja a fürdõzõket. Kifelé pedig slag a fürdõ befejezéseként. Érdeklõdõknek figyelmeztetés, megjelenés fürdõruhában, türelemmel, mert hosszú a sor a bejutáshoz és viszonylag limitált a benntartózkodás ideje. Aki is nem jutna be, de mindenképp valami extrém vizes élményre vágyik és a kültéri pocsolyafürdõ nem elégséges, annak sem kell messzire mennie. Ugyanitt a Táncdalfesztivál sátor üzemeltetõje folytatja a csoki-birkózás tavalyi hagyományait. A ?barna kísérteteknek" pedig nem kell feltétlenül keresztülgyalogolni a rendezvényt a fürdõért. Feltéve persze, ha nem ez a céljuk. Külön fürdési és átöltözési lehetõség van a közvetlenül a ring mellett. Nevezés, a vonatkozó fotóversenyre is mindennap a helyszínen.

body wash 02. - avagy embermosóBody Wash 02. – avagy EmbermosóKicsit hátrébb, az Afro-Latin színpad környékén minden este elindul a Batucada ütõs-együttes egyórás karneváli körútjára, ami 9 óra tájékán fináléval ér végett a színpadon. Emellett hajfonás, autentikus piac afrikai, dél-amerikai, marokkói, indonéz és thai termékekkel várja a rajongókat és az érdeklõdõket. De van fotókiállítás, divatbemutatók és Mango Shake is kapható.

Innen pár lépés csak egy nagyon különleges helyszín. Külsõre egy õsöreg sárga DAF kamion, ami mellett festmények képeslap kiadását árulja pár csodabogár. Ha azonban vesszük a fáradtságot és körüljárjuk, a túlfelén rengeteg festményt látunk kiaggatva az oldalára, padokat és szavazóládát elõtte. Az autó és a képek egy holland non-profit összmûvészeti társulás tulajdona. A csoport az új évezred hajnalán elhatározta, felméri mi foglalkoztatja az egyes embereket hazájukban és világszerte. Kezdve a Hollandiába látogató vagy ott élõ külföldiekkel majd felkerekedve a világ különbözõ táján élõ emberekkel. Céljuk, hogy megmutassák különbözõ emberek vágyait, reményeit és kultúráját a rajzokon, festményeken keresztül. Majd hírét vigyék a különbözõ fontos üzeneteknek szerte az országok között. Ehhez 80 kérdést tesznek fel világszerte a vállalkozó kedvû embereknek, akik hajlandók és képesek válaszukat vásznon kifejezni. Minden egyes képnek története és magyarázata van, amibõl a legérdekesebbeket minden este, két koncert szünetében angol nyelvû elõadás keretében ismertetnek a kamion elõtt. Szavazni is lehet a legjobban tetszõ mûre. A gyerekrajztól az igazi mûvészeti alkotáson át a politikai karikatúráig minden megtalálható itt. Egyetlen feltétel, hogy fontos társadalmi vagy kulturális üzenetet közvetítsen, legalább a hozzá tartozó történettel kiegészítve. Nehéz közvetítõi feladatot vállaltak ezek az emberek, de szemlátomást megszállottként imádják azt. Erõfeszítéseik eredménye és történetük megtekinthetõ a http://www.80questions.net/ weboldalon. Kissé idõigényes, de nagyon érdekes olvasmány, mindenkinek ajánljuk, mint kötelezõ házi feladat!

body wash 03- avagy embermosóBody Wash 03- avagy EmbermosóEgyébként jellemzõ, hogy a Fesztivál minden hivatalos vendégbõl kihozza a kreativitást, így történhet meg, hogy egy zeneTV gulyáslevest fõz, egy bank profi sportolási lehetõséget biztosít, az extrémsportokat pedig egy jól ismert édesipari terméknek köszönhetjük. Ez is hozzátartozik ahhoz, amiért még mindig szerethetõ a Sziget. Biztos információnk akadt, hogy ezt külföldrõl is így látják. Egy ausztrál fotós kollega például egyenesen a dán Roskilde Festival-hoz hasonlította. Az indok pedig az volt, hogy ott van még meg leginkább ez az igazi felszabadult buli-hangulat és viszonylagos olcsóság. Tehát fanyalgók figyelem, úgytûnik van jópár üzletiesebb rock-fesztivál a világon, gondoljuk át mégegyszer.

ételosztásÉtelosztásVisszaúton már látszott, hogy nem maradtak otthon ma sem az emberek. Sõt mi több, a különleges körülmények csak fokozzák a jóhangulatot. Bizonyítékul szolgáljanak képeink. Sinead O' Connor koncertjének semmihez sem hasonlítható légkörében már megtelt a Nagyszínpad elõtti tér. A záró Faithless kezdeténél pedig már kevésnek is bizonyult. A szemeteseken is tömegek álltak. Hiába negyedik fellépés, hiába nem ígértek új mûsort vagy ritkaságokat, a népszerûségükön ez mit sem változtatott. Egy Sajnos nem tudjuk megmagyarázni az okát, mert a Hammerworld színpadán már nagyban készülõdött a norvég Satyricon, a black metal mûfaj egyik alapegyüttese. Egy azonban sajnos nyilvánvaló, hogy a Faithless munkásságában számunkra egyetlen értékelhetõ motívum, a világ fontos témáit boncolgató társadalomkritikus szövegeik biztos nem a sikereik záloga.

 

80question 01.80question 01. 80question 02.80question 02.
80question 03.80question 03.

A Satyricon viszont úgy tûnik átlépni készül a mûfaji határokat, a várhatóakkal ellentétben arcfestés nélkül, viszont szintetizátorral lép a színpadra, ami elsõre kicsit ijesztõen hat. Aztán elmúlik az ijedtség és megállapíthatjuk, hogy norvég black metál még mindig méltó jó híréhez. Úszás haza, hétfõre már kora nyarat ígérnek szakemberek, kell az erõ.

Verner Adrienn – Szvitek Péter

Fotók: Szvitek Péter

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.