2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Hármas évforduló

7 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/4258"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Sisi-11.thumbnail.jpg" border="0" alt="Plakát" title="Plakát" width="75" height="100" /></a></span></strong>A ?Boldog békeidõk" császár- és királynéja, Erzsébet, a mai napig õrzi népszerûségét. Az idén különösen jó okunk van emlékezni rá: 170 éve született, 150 éve, hogy magyar földre lépett és 140 évvel ezelõtt lett magyar királyné. A közkedvelt ?Sisi" hármas évfordulóját nagyszabású bállal köszöntötték.</p><p>

 

plakátA ?Boldog békeidõk" császár- és királynéja, Erzsébet, a mai napig õrzi népszerûségét. Az idén különösen jó okunk van emlékezni rá: 170 éve született, 150 éve, hogy magyar földre lépett és 140 évvel ezelõtt lett magyar királyné. A közkedvelt ?Sisi" hármas évfordulóját nagyszabású bállal köszöntötték.

 

plakátA ?Boldog békeidõk" császár- és királynéja, Erzsébet, a mai napig õrzi népszerûségét. Az idén különösen jó okunk van emlékezni rá: 170 éve született, 150 éve, hogy magyar földre lépett és 140 évvel ezelõtt lett magyar királyné. A közkedvelt ?Sisi" hármas évfordulóját nagyszabású bállal köszöntötték.

a bevonulás A Kiskunlacházi Ifjúsági Fúvószenekar pattogó katonaindulókat játszott, huszárok kivont karddal tisztelegtek a Stefánia palota kertjébe lépõ vendégeknek. Nem egyet már az utcán megszólítottak közülük: ugyan mondanák már meg, mi zajlik itt? A környéken sétálók elõször filmforgatásra gondoltak, látva a folyamatosan érkezõ, feltûnõen elegáns, estélyi ruhás embereket. Aztán gyorsan elterjedt a hír, bál van az egykori ?magyarok királynéja" Erzsébet tiszteletére. A látvány méltó is volt az ünnepelthez. Bátran elmondhatjuk: az Operabálnak versenytársa született!

rakszegi zitaA bál ötlete regényes. Életre hívójának, Rakszegi Zitának kislány kori álma volt még abból az idõbõl, amikor megnézte A Sissi címû filmet, Romy Schneiderrel a fõszerepben. Már akkor elképzelte, hogyan vehetne részt egy bálon, királyi környezetben, korhû nagyestélyiben, fenséges ételekkel és italokkal, ahol – ha csak egyetlen estére is – személyesen élhetné át a múltat. Sokáig dédelgette magában ezt az álmot, míg végre eljött a pillanat, hogy megvalósíthassa. Figyelme minden részletre kiterjedt. Egy apróság például, hogy – ellentétben a film címével – Sisi egy s-sel írta a nevét. Ezért szerepel így a bál elnevezésében is.

ruhák Hogy egy kicsit visszaforgathassuk az idõ kerekét, elõször is a ruhákat kell segítségül hívni. Itt is így történt. A bál háziasszonya Magony Szilvia, a Miss World Tourism 2006 gyõztese volt. Õ és még három meghívott modell Sisi egy-egy híressé vált, történelmi ruháját viselte. Közülük az egyik, Bíró Ica, mindjárt kettõs feladatot is vállalt. Erzsébet felülmúlhatatlanul elegáns, fekete ruháját mutatta be és egyben a zsûri egyik tagja is volt. A rendezõk ugyanis meghirdették: most a megszokottól eltérõ szépségversenyt tartanak. Nem a hölgyek, hanem a ruhák fognak versenyezni egymással. Az nyer, aki a legjobban közelíti meg a császári udvar divatját!

a palotás Ám az eredményhirdetésig még történt egy és más. A rövid köszöntõ után az este – a hagyományoknak megfelelõen – a Palotással kezdõdött. A Budapest Balett táncosai hangsúlyozottan magyaros öltözékben, a lányok pártával, a fiúk kuruc sapkával a fejükön mutattak be igen csak lendületes talpbizsergetõt. Csatlakozni ekkor még nem lehetett hozzájuk. A mûsorvezetõ – házigazda, Hartmann Zoltán jó étvágyat kívánt és a vacsoraasztalhoz invitálta az elõadásban gyönyörködõ vendégeket.

juhfark A báli menü összeállítását több hónapos kutatómunka elõzte meg. Olyan ételsort kívántak megtervezni, ami a lehetõ legjobban hasonlít a királyi udvar étkezési szokásaihoz. Természetesen Sisi kedvenc ételeibõl és a koronázási menübõl válogattak, ezekbõl a fogásokból kaptak ízelítõt a vendégek. A szárnyas kocsonya orosz salátával a koronázási menüsorban is szerepelt. Erzsébet királyné kedvenc levese a finom tyúkhúsleves volt. Tálaltak nyárson sült fiatal jércét zöldsaláta ágyon, borjúcombból készült Császárcombot rizzsel, zöldborsóval, karfiollal, leveles spenóttal. Az italok között a ma már hungaricumnak elismert Juhfark volt a királyné elsõszámú kedvence, de nagyon szerette a Jeges narancspuncsot is. Ha tehette ezt kortyolta az étkezések között.

keringõKeringõ Lassan tíz óra lett, amikor a Monarchia Szimfonikus Zenekar az eddigi halk aláfestõ zenérõl a Kék Duna Keringõre váltott és visszatértek a Budapest Balett táncosai. Talán ez volt az egyetlen mozzanat az estében, amikor a korhûség némi csorbát szenvedett. No nem a csodálatos Strauss muzsika miatt. A lányok ruhájának színe, anyaga jelentett némi eltérést az eddig töretlen stílusjegyektõl. A nyitótánc viszont kifogástalanul megfelelt rendeltetésének. Az ifjú mûvészek saját elõadásuk befejeztével egymás után kérték fel a közönség parkett körül sorakozó tagjait és hamarosan már zajlott is az ?Alles Walzer".

hollander együttes A téli idõszak nagyszabású báljaihoz hasonlóan, a rendezõk itt sem elégedtek meg egyetlen zenekarral. A Stefánia palota emeleti nagytermében a szimfonikusok játszottak, a földszintet pedig a Holländer Együttes vette birtokába. Könnyedén válogathatott tehát bárki, milyen zene is a leginkább kedvére való. Aki elfáradt a keringõzésben, megpihenhetett a rumba vagy a csa-csa-csa ritmusában. Vagy éppen fordítva. Ha már elég volt a rock and rollból odalent, következhetett valami andalítóbb egy emelettel feljebb. Elvégre az ember mégis csak táncolni megy egy bálba – nem igaz?

breznyán-tokai ágnes Azért úgy éjféltájban már jól jön egy kis szünet. Fõleg, ha közben Breznyán-Tokai Ágnes énekel szebbnél szebb operett dalokat. A mûvésznõ a ruhabemutatón is részt vett. Az este folyamán Erzsébet koronázási ruháját viselte, illett is hozzá a királylány dala a János Vitézbõl. A ?Vilja-dal", Lehár és Kálmán Imre népszerû melódiái elröpítették a hallgatóságot abba a korba, amibe e báli éjszaka során próbálta mindenki visszaálmodni magát.

lajsz andrás A gondolatok szárnyalásához a zenén kívül más segítségre is számíthattak a résztvevõk. Az ország legjobb bármixere, Lajsz András pultja elõtt pillanatokra sem fogytak el a sorban állók. Csak ránéz a vendégre, sokukról kérdés nélkül is azonnal kitalálja, mi ízlene neki leginkább? És már készül is… Röpködnek, forognak az üvegek a levegõben, loccsan a shakerben az egyedi, csakis erre az estére, csakis ennek a vendégnek szánt varázsital. Gyümölcsdarab, mentalevél díszíti a poharat, némelyikbe szívószál is kerül. Elég egy korty belõle és eltûnt a fáradtság, feltámad a táncos kedv, esetleg éppen ellenkezõleg: hajlamos lesz csendesen az ízek élvezetébe merülni, aki megkóstolta.

nyertesek Amikor a karórák naptárja már az új napra ugrik, olyankor szokták a bálokban a tombolát sorsolni és kihirdetni a versenyek eredményét. Erzsébetet gyakran ?a szegények királynõje" néven is emlegették, bõkezûen támogatta a rászorulókat. Nem lett volna tehát méltó hozzá a bál, ha hiányzik a jótékony szándék. A rendezõk a tombola bevételét a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikája javára ajánlották fel. A pénzbõl a klinikán két infúziós pumpát és egy hordozható EKG készüléket vesznek az intenzív osztályra.

Megszületett a zsûri döntése is. A bálkirálynõ Dömötör Dóra, a Sisi Violet" – aki az Anna bálokon megszokott ?örök Anna" mintájára nyeri rangját – Gombás Gyöngyi, a leginkább korhû ruha tulajdonosa pedig Magony Szilvia lett. Persze csak egy ideig, mert a legközelebbi választásra már 2008. január 12-én sor kerül. Ezentúl mindig a Vízkereszt utáni elsõ hétvégén rendezik majd a soron következõ Sisi bált!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.