A világszerte ismert REVA elektromos jármű mostantól két típussal van jelen Magyarországon. Mindez itthon is egyedülálló választ adhat két globális problémára: a közlekedésben is veszélyes mértéket öltő CO2 és más károsanyag kibocsátásra és a csökkenő üzemanyag-készlet okozta válságra.

 

A világszerte ismert REVA elektromos jármű mostantól két típussal van jelen Magyarországon. Mindez itthon is egyedülálló választ adhat két globális problémára: a közlekedésben is veszélyes mértéket öltő CO2 és más károsanyag kibocsátásra és a csökkenő üzemanyag-készlet okozta válságra.

Az Angliában – a dugó- és útdíj alól mentesülő, G-Wiz néven ismert – és Európa 10 másik országában is, valamint Indiában, az USA-ban, Japánban is népszerű REVA a kizárólagos forgalmazó COMTEX GREEN Elektromos Járműtechnikai Zrt. jóvoltából mostantól Magyarországon is kapható. Magyarország az első közép-európai ország, ahol elérhetővé vált a tisztán elektromos meghajtású városi jármű, Ausztriát és Németországot is megelőzve. A zéró emissziójú „villanyverda" hatótávolsága 80 km, végsebessége pedig 80 km/óra. A nagyvárosi forgalomban ideális, könnyen vezethető autó teljesen automatikus – vagyis kuplung és váltó nélkül vezethető. Az autó hivatalosan két felnőtt és két gyermek számára kényelmes férőhelyet biztosít. – A bemutatón kiderült: Egy, maximum két kistermetű ember számára megfelelő. A forgalmazók pontosan ugyanabba a hibába estek, mint az egykori SMART gépkocsi kitalálói, kicsit kicsire méretezték a járművet.

Kis fordulási sugara miatt (3,5 m) könnyen irányítható, egyszerű vele a parkolás, és még a nehéz városi közlekedési viszonyok közepette is remekül végrehajthatóak vele a különböző manőverek.

A nulla szén-dioxid kibocsátás a járművet meghajtó akkumulátornak köszönhető. Ennek teljes feltöltése jelenleg 389 forint, tehát fogyasztása nem egészen 5 Ft/km. A fedélzeti töltő bármilyen szabvány dugaljhoz csatlakoztatva könnyedén feltölti a járművet.

A REVA cég már régóta foglalkozik elektromos járművekkel; alapítójának, Chetan Kumar Maininek 15 év tapasztalata van elektromos, napenergiával működő és hibrid autók fejlesztésében. Szabó János, a REVA kisautót Magyarországon kizárólagosan forgalmazó, debreceni Comtex Green Zrt. vezérigazgatója az év vállalkozója díjat kapta 2008-ban.

Mivel mostantól már elérhető, kapható városi elektromos jármű, aktuálissá vált a kormányzat és az önkormányzatok környezetkímélő közlekedést támogató, ösztönző rendszereinek, jogszabályainak kidolgozása is.

Budapesten egy 2009. június 2-án, 10 órakor stílszerűen a Budapesti Közlekedési Múzeumban tartott sajtótájékoztató keretében mutatták be a fővárosi közönségnek az elektromos kisautót. Az eseményen ott volt Szabó János, a forgalmazó Comtex Green Zrt. COMTEX GREEN Elektromos Járműtechnikai Zrt. vezérigazgatója, Keith Johnston, a Reva európai elnöke, dr. Weinek Leonárd, Budapest XIV. kerület polgármestere és Dr. Bácskai János az önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja. Oláh Lajos Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára minisztériumi elfoglaltsága miatt írásban jutatta el üdvözlő beszédét.

A REVA első magyarországi értékesítési pontja az eseményt követően nyílik meg az Aréna Plázában, Egyed Krisztina az Aréna Pláza marketing menedzsere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mi adhattunk „otthont" az első városi elektromos autóknak Budapesten. Mi is elkötelezett hívei vagyunk a környezetvédelemnek és a saját eszközeinket számba véve úgy gondoljuk, hogy a legjobb döntés született: az elektromos autókat ingyen töltheti bárki a parkolóinkban. A töltőállomások kiépítésének idejéről tárgyalások folynak, de biztosak vagyunk benne, hogy az első vevők is részesülhetnek ebből."

Magyarországon először 2009. május 15-én mutatkozott be Debrecenben a COMTEX Green Zrt, már itt is nagy sikerrel debütált a REVA, amelynek próbavezetésére is lehetőség nyílt.

http://www.villanyverda.hu/

 

1.1.
2.2. 3.3. 4.4.
5.5. 6.6. 7.7.
8.8. 9.9. 10.10.

Az elektromos autót Kaliforniában fejlesztették ki.Gyártója az Indiai-Amerikai vegyesvállalat, a REVA Electric Car Company Ltd. Bangalore-ban 1994-óta fejlesztik, 2001 óta gyártják, 2005 óta forgalmazzák Európában

Magyarországi kizárólagos forgalmazója a COMTEX GREEN Elektromos Járműtechnikai Zrt. A jármű szén-dioxid és egyéb károsanyag kibocsátása nulla. Teljes feltöltése – jelenleg – 389 forint, tehát fogyasztása nem egészen 5 Ft/km. Az „alap REVA", azaz az ólom akkumulátoros REVAi teljes töltési ideje 8 óra, hatótávolsága 80 km A REVA L-ion teljes töltési ideje 6 óra, hatótávolsága 120 km

A benzines autókhoz képest „tankjának" feltöltése heted annyiba kerül, a biztosítási költség a hagyományos autó biztosításának hatoda, a gépjárműadó ötöde, és a szerviz költsége is jóval olcsóbb.  Egy 1.4 l-es benzines gépkocsit véve alapul annak éves összköltsége körülbelül 700 ezer forint, míg a REVAi-é kevesebb, mint 200ezer.

http://www.villanyverda.hu/elonyok.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük