2008 október 29-én este Leuvenben, a Stella Artois hazájában osztották ki a 12. Stella Artois Sörcsapoló Bajnokság győztesének és helyezettjeinek járó díjakat. A rangos megmérettetésre 30 ország képviseletében érkeztek a versenyzők, akik közül legjobbnak a belga Tommy Goukens bizonyult, míg a második helyen egy kínai hölgy, Claire Dong, a harmadikon pedig Volodymyr Vavryk végzett Ukrajnából.

 

2008 október 29-én este Leuvenben, a Stella Artois hazájában osztották ki a 12. Stella Artois Sörcsapoló Bajnokság győztesének és helyezettjeinek járó díjakat. A rangos megmérettetésre 30 ország képviseletében érkeztek a versenyzők, akik közül legjobbnak a belga Tommy Goukens bizonyult, míg a második helyen egy kínai hölgy, Claire Dong, a harmadikon pedig Volodymyr Vavryk végzett Ukrajnából.

Hazánkat Dömötör Tamás (32) képviselte, aki a győri Royal Belgian Beer Café munkatársa. Először 3 évvel ezelőtt indult a hazai versenyen, amikor bejutott az országos döntőbe, tavaly pedig éles versengésben szerezte meg a második helyezést. A nemzetközi megmérettetésen idén vett rész először. Tamás a mindennapokban is igyekszik követni a Stella Artois rituális sörcsapolási szabályait, amelyet vendégei is nagyra értékelnek.

Az elsőként 1997-ben megrendezett verseny óta, immár 12. alkalommal gyűltek össze az országukban legjobbnak számító sörcsapoló szakemberek, hogy összemérjék tudásukat a nemzetközi porondon. Az idén 30 versenyző érkezett, hogy a két fordulóban kiderüljön, ki a legjobb. Az első megmérettetésben 2 pohár, szakszerűen megcsapolt Stella Artois elkészítése volt a feladat.

Ezután került sor a második fordulóra, ahol a csapolt Stella Artois mellett a Leffe, és a csapolt Hoegaarden szervírozása is része volt a feladatnak, nem beszélve a vendéggel való kapcsolat kialakításáról, ápolásáról . A versenyt tovább nehezíti, hogy a résztvevők a feladatokat színpadi körülmények között teljesítették, egy nemzetközi szakmai zsűri ellenőrzése mellett.

A magyar versenyző, Dömötör Tamás felkészítésében a Borsodi Sörgyár Zrt. sörcsapoló mestere, Melegh György működött közre. A hosszú felkészülési folyamat mellett Tamás a mindennapi munkájában is igyekszik követni azt a rituális mozdulatsort, amelynek a végén egy pohár Stella Artois valóban a legmagasabb élvezeti értéket biztosítja a vendég számára. Rendszeresen kap pozitív visszajelzést vendégeitől, hogy a sör tökéletes íze mellett a csapolás és a szakszerűen csapolt pohár sör látványa is izgalmas, valódi mestermunka.

Az előző évek tapasztalata egyértelműen alátámasztja, hogy a győri sörözőbe betérő vendégek nem „csak" egy pohár sörre vágynak, hanem szeretik látni, kicsit részt venni a Stella Artois tökéletességében. „Látom, ha a vendégek azért ülnek a pulthoz, hogy megfigyeljenek minden apró mozdulatot, ahogyan elnyeri végső formáját és ízét egy pohár Stella Artois. Nekem nagyon fontosak ezek az érdeklődő vendégek, visszaigazolják, hogy érdemes sok munkát belefektetni egy ilyen versenyre való felkészülésbe." – nyilatkozta Tamás.

A Stella Artois sörcsapolási rituáléja 9 fő lépésből áll. A csapolás a pohár többlépcsős tisztítási folyamatával kezdődik. A tisztaságot egy, a poharat szem elé, magasba emelő mozdulattal ellenőrzi a csapos. Ez után kerül sor a csapoló fejében pangó, úgynevezett cseppsör elengedésére. Majd a csapolóból a 45 fokos szögben tartott pohárba folyik a sör. Nagyon fontos, hogy a pohár nem érhet a csapolóhoz, illetve a csapoló feje sem érhet bele a pohárban lévő sörbe.

Amikor a pohár megtelik, a csaptól elemelve meg kell várni, amíg a hab túlcsordul és kifolyik a pohár külső falára. Ezt követő lépés, amikor a speciális habvágó késsel a csapos levágja a sör habját, amely nagyon fontos mozzanat a sör tökéletes ízének elérésében. A poharat ezt követően vízbe kell mártani a külső falán lefolyt sörhab eltávolítására. A folyamat végén már csak a cseppfogó gallér kerül a pohár nyakára, amely után a vendég asztalára, a megfelelően elhelyezett alátétre szervírozza a pincér a pohár Stella Artois-t.

http://www.borsodi.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük