2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál ( II. rész: visszanézve)

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5999"><img class="image thumbnail" src="/files/images/IMG_3515.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="67" /></a></span> <p>Két évtizede még a pálinka sokak szemében hordozott pejoratív értelmet, egyet jelentett az alkoholizmussal. Az elmúlt időben a valódi gyümölcsből készült rövidital méltó helyére került, elit rangra emelkedett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy csupán e sorok írója három hasonló rendezvényen vett részt 2007-ben. <a href="/node/5927">Másik kollégánk képriportját az első részt még akkoriban közöltük. Most visszanézünk...</a> és az ízek felrémlenek.</p><p>

 img 3515.thumbnail

Két évtizede még a pálinka sokak szemében hordozott pejoratív értelmet, egyet jelentett az alkoholizmussal. Az elmúlt időben a valódi gyümölcsből készült rövidital méltó helyére került, elit rangra emelkedett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy csupán e sorok írója három hasonló rendezvényen vett részt 2007-ben. Másik kollégánk képriportját az első részt még akkoriban közöltük. Most visszanézünk… és az ízek felrémlenek.

 img 3515.thumbnail

Két évtizede még a pálinka sokak szemében hordozott pejoratív értelmet, egyet jelentett az alkoholizmussal. Az elmúlt időben a valódi gyümölcsből készült rövidital méltó helyére került, elit rangra emelkedett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy csupán e sorok írója három hasonló rendezvényen vett részt 2007-ben. Másik kollégánk képriportját az első részt még akkoriban közöltük. Most visszanézünk… és az ízek felrémlenek.

2007. október 5-7 között második alkalommal találkozhatott az érdeklődő az igazi Hungarikummal, valóban a rendezvény szelleméhez illő helyen, a Budavári Palota Savoya teraszán. A világhírű magyar pálinkák kísérőjeként, az ízélményeket az egekbe emelve, egy másik igazi magyar különlegesség is megjelent a Fesztiválon. A legkiválóbb magyar kolbászkészítők igazi különlegességekkel várták az ínyenceket. Így a három napos gasztronómiai esemény idén az első magyar Pálinka- és Kolbászfesztivál címet viselhette.

prekop pálinkafőzdePrekop pálinkafőzdeA fesztivállal a Magyar Pálinka Marketing Kht. a hungarikumok igazi értékére szeretné felhívni a figyelmet, céljuk nemcsak a hagyományőrzés, hanem ezek megismertetése a magyar és a külföldi látogatókkal. A korábbi pálinkafesztiválokhoz hasonlóan idén is nagy volt az érdeklődés a gyártók között, a szervezők azonban a hely szűke miatt kénytelenek voltak limitálni a létszámot, így kizárólag a legjobb tizenöt pálinkafőzde és a legkülönlegesebb tíz kolbászkészítő mutathatja be portékáit.

img 3541.thumbnailA fesztivál kiváló alkalmat adott arra, hogy a közönség megismerje a magyar pálinkákat és kolbászokat, azok több évszázados hagyományát, különleges receptjeit. A speciális eljárás, a titkos összetétel teszi egyedivé a hazai termékeket, nem csoda, hogy világszerte a prémium márkák közé sorolják őket.

img 3550.thumbnailA korábbi fesztiválok alkalmával már megismerkedhettünk a magyarországi eredetvédett pálinkákkal, így például a Békési szilvapálinkával vagy a Kecskeméti barackpálinkával. Idén egy új kezdeményezésnek, a „Magyar Pálinka Védjegy" bevezetésének lehettünk tanúi. A kiállítók különös hangsúlyt fektetnek a pálinkák megkülönböztetésére a hasonló szeszesitaloktól, és szívesen látják el vásárlási és fogyasztási tanácsokkal a gasztronómia szerelmeseit.

 

img 3552.thumbnail img 3566.thumbnail
békési pálinkafözdeBékési Pálinkafözde img 3606.thumbnail

A rendezvény főszervezője arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy napjainkban nagyon sok megtévesztő elnevezéssel találkozhat a fogyasztó. Aki azonban ellátogatott erre a háromnapos rendezvényre, megtudhatta, miből készül az igazi kolbász, milyen fűszereket használnak a „csabai" és milyeneket a „gyulai" készítői, illetve arra is választ kaphatott, miként különböztetheti meg az eredeti jó minőségű húskészítményeket. Sokakat azonban „csupán" a kolbászok ízvilága csábított a rendezvényre.

A gasztronómiai élményeken túl több zenei rendezvény is biztosította a fesztiváli hangulatot. A programban az utcazenéé volt a főszerep, de koncertezett a Váczi Eszter és Palya Bea is. Mellettük a Cool Miners, a Vujicsics együttes, a Sündörgő zenekar és a Veszprémi Utcazenei Kavalkád legjobb fellépői, szakmai- és közönségdíjas zenekarai szórakoztatták a Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál résztvevőit.

És végül egy személyes, szubjektív megjegyzés. A Békési Pálinkafőzde ringló pálinkája minden korábbi ital-élmény revidiálására késztette ezen írás szerzőjét.

Steiner Gábor – Szernai Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.