ZuglóZugló

Ez év tavaszáig 650 millió forintot fordított Zugló közterületi munkákra. Az elkészült száz új parkolót és a 16.000 négyzetméternyi, 2,5 km felújított út- és utcaszakaszt Weinek Leonárd polgármester csütörtökön adta át.

 ZuglóZugló

Ez év tavaszáig 650 millió forintot fordított Zugló közterületi munkákra. Az elkészült száz új parkolót és a 16.000 négyzetméternyi, 2,5 km felújított út- és utcaszakaszt Weinek Leonárd polgármester csütörtökön adta át. A kiemelt fasor-rekonstrukció keretében mintegy 250 fát ültetett ebben az évben a zöld kerület. A többi felújítási munka legkésőbb júniusban fejeződik be. Idén még további 1,2 milliárd forintot szán Zugló Önkormányzata köztéri fejlesztésekre, felújításokra.

    Útfelújításaink, fasor-rekonstrukcióink, játszótereink és köztereink szebbé és jobbá tétele a kerületben élők biztonságát és nyugalmát szolgálják – mondta a polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón. Weinek Leonárd fontos tartja, hogy amikor a gazdasági válságot szinte minden település megérzi, a kerület a lehetőségeihez mérten igyekezzen biztosítani a lakosság számára a megfelelő környezetet és körülményeket. A polgármester hozzátette, a kerületben idén még mintegy 1,2 milliárd forint értékben valósítanak meg köztéri fejlesztéseket, felújításokat.

    A 2009 tavaszáig elkészült zuglói köztéri beruházások

    Parkolók

    A megnövekedett lakossági igények miatt, valamint a környezetkímélő parkolás érdekében 100 új aszfaltburkolatú parkolót alakíttatott ki a Róna utcában a Gyarmat és a Lapály utca közötti szakaszon Zugló Önkormányzata. A parkolók mellett 1000 négyzetméter zöldfelület szépült meg, valamint 32 db fát ültettek. A munkálatok 23,4 millió forintba kerültek.

    Forgalomlassított övezetek

    Két 30 km/órás korlátozott sebességű övezetet is kialakítottak a Nagy Lajos király útja-Erzsébet királyné útja-Rákospatak utca-Telepes utca, valamint az Erzsébet királyné útja-Miskolci utca-Telepes utca-Rákospatak utca által határolt tömbökön belül. Az érintett övezetben élők biztonságát és nyugalmát szolgálja az a 41 darab forgalomlassító küszöb, amelyet 18,3 millió forintból valósított meg a kerület.

    Utak

    Zuglóban összesen mintegy 2,5 kilométer hosszan, több mint 16.000 négyzetméter aszfaltfelület újult meg, melynek során 8 utca kapott jó minőségű burkolatot. Ezek közül csak szőnyegezési munkákat az Újvilág, a Vadvirág, az Abonyi, a Gödöllői, valamint a Remény utcákban végeztek. Az akadálymentesítési előírásoknak megfelelően a keresztező utcák járdáinak csatlakozásainál a kiemelt szegélyeket 2 cm lelépőmagasságra süllyesztették, amely megkönnyíti a babakocsis szülők közlekedését is. Az öt utca munkálatai 96 millió forintba kerültek.

    Utak

    A Kövér Lajos utcában, a Kupa vezér útján és a Róna közben az utak teljes szerkezete megújult, mivel a régi burkolat nem rendelkezett megfelelő alappal, és a vízelvezetés miatt az útpályaszinteken is változtatni kellett. A három út 4000 négyzetméterének kicserélése csaknem 67,9 millió forintba került.

    Járdák

    Korábbi lakossági igények szerint 16 helyen építtetett új járdaszakaszokat az önkormányzat, további 2 helyszínen pedig a vízelvezetést javíttatták ki szintén a kerület lakóinak bejelentése alapján. Ezen beruházások összértéke 41,8 millió forint volt.

    Fasor-rekonstrukció

    A Vitézi Telkek és Tisztviselő Telep elöregedett, balesetveszélyes utcai fasorainak felújítása idén tavasszal lezajlott, a munka a következő öt utcát érintette: Kaffka Margit utca, Bátorkeszi utca, Bánki Donát utca a Nagy Lajos király útja és a Xantus János utca között, Boros Mátyás utca és Felsőbüki Nagy Pál utca.

    A fasor-rekonstrukciót egy külső kertészeti szakértő által készített állapotfelmérés előzte meg. A hivatal által megbízott szakértő a fasorok fáit egyenként megvizsgálta, és javaslatot adott a szakmailag indokolt faápolási (gallyazás, ifjítás, odúkezelés), valamint fakivágási és fapótlási munkák elvégzésére.

    A kiemelt fasor-rekonstrukció során a zöld kerületbe összesen 241 fát telepítettek: díszkörtefából a Kaffka Margit utcába 104 darabot, virágos kőrisből a Bátorkeszi utcába 88 darabot, a Bánki Donát utca érintett szakaszára 15 darabot, a Boros Mátyás utcába 21 darabot, míg a Felsőbüki Nagy Pál utcába 13 darabot.

    A pótlásra javasolt fafajok kiválasztásánál fontos szempont volt a jó szárazságtűrés, a megfelelő árnyékadás, valamint a magas díszítőérték. Figyelembe kellett venni azt is, hogy a légvezetékek közelsége miatt csak olyan fákat lehetett ültetni, melyek teljes kifejlődésükkor sem magasabbak 8 méternél. A faápolási munkák elvégzésével jelentősen csökkent a megmaradt idős fák által okozott balesetveszély lehetősége. A fasor-rekonstrukció teljes költsége csaknem 18,8 millió forint volt.

    A még folyamatban lévő, de júniusig befejeződő köztéri munkálatok

    Utak

    Három zuglói helyszínen több mint 5000 négyzetméter útfelület kap jobb minőségű borítást. A Benkő utcában, a Zabla utcában valamint a Pákozdi téren zajló és várhatóan május végén befejeződő munkák összesen 112,5 millió forintba kerülnek. A Pákozdi téren térkővel burkolt parkolókat is kialakítanak, hogy a korábban felújított tér még rendezettebb környezetben várhassa a pihenni vágyókat.

    A Deés utcában is lecserélik a régi borítást, itt mintegy 1000 m2 aszfalt útpálya készül helyenként járdával csaknem 17,4 millió forint értékben. A várható befejezés június vége.

    Forgalomtechnikai változtatások

    Két új gyalogos átkelőhely létesül a Gvadányi – Bonyhádi, valamint az Ungvár utca 24/a – Fűrész utca találkozásánál. A Mexikói út – Korong utcai és a Fogarasi út – Bagolyvár utcai kereszteződésnél pedig jelzőlámpákat telepítenek. A városháza Pétervárad utcai parkolóját a hivatal felől sorompóval zárják le, a Lovász utcát pedig egyirányúsítják, az Egressy út 18/a-b számú épületnél pedig forgalomirányító tükröt helyeznek ki. Az összes forgalomtechnikai beruházásra mintegy 60 millió forintot fordít a kerület.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük