2009. Március 5-én Olajos Péter MDF EP képviselő – az Európai Parlament Fenntartható Fejlődés Munkacsoportjának alelnöke – meghívására hazai illetve nemzetközi szakértők és politikusok vitatták meg az elektromos vezetékek által okozott madárbalesetek helyzetét, illetve bemutatásra került az Európai Unióban is egyedülállónak számító magyarországi Akadálymentes Égbolt megállapodás.

2009. Március 5-én Olajos Péter MDF EP képviselő – az Európai Parlament Fenntartható Fejlődés Munkacsoportjának alelnöke – meghívására hazai illetve nemzetközi szakértők és politikusok vitatták meg az elektromos vezetékek által okozott madárbalesetek helyzetét, illetve bemutatásra került az Európai Unióban is egyedülállónak számító magyarországi Akadálymentes Égbolt megállapodás.

 

  
    Mint ismert, több mint egy éve annak, hogy az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodájában Olajos Péter MDF EP képviselő kezdeményezésére Akadálymentes Égbolt elnevezéssel megállapodást írtak alá a hazai áramszolgáltatók (DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft., ELMŰ Hálózati Kft., ÉMÁSZ Hálózati Kft. és E.ON Hungária ZRt.), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetői, melynek értelmében 2020-ig minden – madárvédelmi szempontból veszélyes – vezetékszakaszt átalakítanak, mintegy 10 milliárd forintos költséggel.
    
A birds and electrical wires (madarak és elektromos vezetékek) címet viselő szeminárium célja a megállapodás uniós szintű továbbfejlesztési lehetőségeinek vizsgálata volt. Mint azt a szeminárium után a résztvevők megállapították, léteznek ugyan hasonló témájú projektek az Európai Unióban, de ezek közül egy sem közelíti meg a magyar projekt kidolgozottságát és már eddig elért eredményeit.

A szemináriumon valamennyi fontos döntéshozó és érintett képviseltette magát. Az első előadás során az unió soros Cseh elnökségét képviselő Vaclav Hlavac elmondta az unió egyes országaiban különböző technikai megoldást alkalmaznak, így az egységes standardok kidolgozása nem lehetséges, de az általános szemlélet hasonló kell, hogy legyen.

Az Európai Bizottság részéről felszólaló Paulo Paixao az unió jelenlegi jogi szabályozásáról tájékoztatta a szeminárium hallgatóságát valamint már létező LIFE projekteket mutatott be, köztük néhány magyart is. A pénzügyi eszközökre vonatkozóan a 2007-2013 időszakban felhasználható LIFE+ forrásokat emelte ki.

Schmidt András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Természet- és Környezetmegőrzési Szakállamtitkárságának vezető-tanácsosa az Akadálymentes Égbolt megállapodás eredeti elképzeléseiről, célkitűzésiről és azok gyakorlati végrehajtásáról tartott előadást. Mint elmondta az első prioritásként meghatározott feladatsorozat megvalósítása folyamatban van, amely során LIFE projekt keretében 11 km földkábel fektetése és 45 km-es vezetékszakaszon FireFly jelzővel való felszerelése történt meg. Két további projekt keretében pedig vezetékszakaszok szigetelése zajlik.

Halmos Gergő, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Természetvédelmi igazgatója a probléma súlyosságát számokkal is bemutatta. Mint elmondta madárvédelmi szempontból körülbelül 250.000 veszélyes villanyoszlop van Magyarországon, amelyek évente körülbelül 30.000 madár balesetet okoznak, amellyel 5,2 M euró eszmei kár keletkezik. Ha figyelembe vesszük, hogy a becslések szerint a vezetékszakaszok biztonságossá tétele körülbelül 62 M Euróba kerülne, látható, hogy a beruházás 12 év alatt megtérülhetne.

Jean-Paul Sainte-Marie, a DÉMÁSZ DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. ügyvezető igazgatója előadásában az áramszolgáltató által alkalmazott és tesztelt technológiákat mutatta be, amelyek segítségével jelentősen csökkenteni lehet a balesetek számát.

A Birdlife Germany képviseletében felszólaló Markus Nipkow Németországban elvégzett kutatások adatait ismertette, illetve különböző technikai megoldásokat mutatott be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük