2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elektronikus jegyek váltják le a Lufthansanál is a papír alapú dokumentumokat

3 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/13664"><img class="image thumbnail" src="/files/images/PM%20Foto%20100%20Prozent%20Etix.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Új időszámítás kezdődik a légiutasok számára: 2008. június 1-jétől a Lufthansa és valamennyi IATA-tag légitársaság már csak elektronikus formában állíthat ki repülőjegyeket. A légiközlekedési iparág már 2004-ben megállapodott erről, amikor az IATA kezdeményezésére létrehozták az „Egyszerűsítsük az üzletet" kezdeményezést. </p><p>

 

Új időszámítás kezdődik a légiutasok számára: 2008. június 1-jétől a Lufthansa és valamennyi IATA-tag légitársaság már csak elektronikus formában állíthat ki repülőjegyeket. A légiközlekedési iparág már 2004-ben megállapodott erről, amikor az IATA kezdeményezésére létrehozták az „Egyszerűsítsük az üzletet" kezdeményezést.

 

Új időszámítás kezdődik a légiutasok számára: 2008. június 1-jétől a Lufthansa és valamennyi IATA-tag légitársaság már csak elektronikus formában állíthat ki repülőjegyeket. A légiközlekedési iparág már 2004-ben megállapodott erről, amikor az IATA kezdeményezésére létrehozták az „Egyszerűsítsük az üzletet" kezdeményezést.

 

Az e-jegyek egyszerre kínálnak számos kényelmi előnyt az utasoknak és költségcsökkentési lehetőséget a légitársaságoknak, ráadásul a kevesebb papírfelhasználás jótékonyan hat a környezetre is. A papír alapú jegyek megszűntetése révén az IATA szerint évente mintegy 50.000 fával kevesebbet kell kivágni.

A jövőben az utasok a Lufthansanál a foglalás után már nem kapnak papír alapú jegyet, hanem a légitársaság elektronikus dokumentumot, rövidítve etix-et állít ki. Az etix segítségével az utasok kényelmesen online „becsekkolhatnak", a beszállókártyát otthon is kinyomtathatják, illetve a repülőtereken található több mint 350 check-in automatát is igénybe vehetik. Újabban pedig az utasok immár e-mailben, illetve SMS-ben is igényelhetik e-jegyüket, ehhez mindössze egy internet-kompatibilis mobiltelefonra van szükségük. Ezek a szolgáltatások nem jöhettek volna létre az elektronikus jegy nélkül.

A Lufthansa június 1-jétől már szinte az összes jegyét etix formájában állítja ki, ezzel pedig megszűnik az eddigi választási lehetőség a papír alapú és az e-jegy között. Természetesen a június 1-je előtt kiállított papír alapú jegyek sem veszítik el érvényességüket. A Lufthansa számításai szerint az általa kibocsátott jegyek több mint 98%-a lesz etix, s ezzel az értékkel meghaladja az IATA által előírt 96,5%-os értéket. Összehasonlításképpen 2004-ben, az IATA megállapodás időpontjában ez az arány még a 45%-ot sem érte el a német légitársaságnál.

Az elektronikus jegyek arányának növelése érdekében mintegy 80 partner-légitársaság kapcsolódott az e-jegy hálózathoz, s világszerte több mint 200 Lufthansa képviselet állt át az etixre, ami természetesen magával vonta a foglalási és jegykiállítási rendszerek átállítását. Valamennyi repülőjegy-értékesítésben dolgozó munkatárs intenzív oktatásban részesült, így magabiztosan használják az e-jegyfoglalást. A következő hónapokban még néhány belső partnert is rácsatlakoztatnak a rendszerre, illetve további IT-fejlesztéseket hajtanak végre az etix minél gördülékenyebb működése érdekében.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.