2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Folytatódik az erőteljes árcsökkenés a casco-piacon – Kedvezményekkel és akciókkal zajlik a verseny az ügyfelekért

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13662"><img class="image thumbnail" src="/files/images/roncs2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>  <p>Ma átlagosan több mint harmadával kerül kevesebbe a casco, mint három évvel ezelőtt. A CLB Független Biztosítási Alkusz által működtetett biztositastipp.hu adatbázisából az is kiderül, hogy immár átlagosan is több mint tíz százalékkal kedvezőbb díjat érnek el azok, akik interneten keresztül kötik meg ezt a biztosítást.</p><p>

roncs2.thumbnail 

Ma átlagosan több mint harmadával kerül kevesebbe a casco, mint három évvel ezelőtt. A CLB Független Biztosítási Alkusz által működtetett biztositastipp.hu adatbázisából az is kiderül, hogy immár átlagosan is több mint tíz százalékkal kedvezőbb díjat érnek el azok, akik interneten keresztül kötik meg ezt a biztosítást.

roncs2.thumbnail 

Ma átlagosan több mint harmadával kerül kevesebbe a casco, mint három évvel ezelőtt. A CLB Független Biztosítási Alkusz által működtetett biztositastipp.hu adatbázisából az is kiderül, hogy immár átlagosan is több mint tíz százalékkal kedvezőbb díjat érnek el azok, akik interneten keresztül kötik meg ezt a biztosítást.

Év

Offline

Online

Online-eltérés

2005

135 539 Ft

140 719 Ft

3,8%

2006

118 389 Ft

108 971 Ft

-8,0%

2007

107 438 Ft

99 112 Ft

-7,7%

2008. május 20-ig

96 492 Ft

85 844 Ft

-11,0%

2008/2005

-29%

-39%

 

A Biztositastipp.hu adatai alapján

„A casco-piacon tapasztalható nagymértékű árcsökkenés alapvetően két okra vezethető vissza." – elemzi a fenti jelenséget Bravik Attila, a CLB ügyviteli igazgatója. „Egyrészt a casco díjainak összehasonlítását ugyanúgy megkönnyítették az Interneten megtalálható díjkalkulátorok, mint a kötelező biztosításokét, ami elkerülhetetlenül árversenyt gerjesztett. Másrészt tavaly a személygépkocsi-piac közel hat százalékkal csökkent, a szűkülő piac pedig a biztosítókat szintén árcsökkentésre, különféle kedvezmények adására ösztönözte."

A CLB 2007-ben közvetített casco-szerződéseinek átlagdíja mintegy 10 százalékkal csökkent 2006-hoz képest, és ez a tendencia az idei évben a jelek szerint tovább erősödik. Mindez azt jelenti, hogy folytatódik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás és a casco díjszínvonalának kiegyenlítődése. Tavaly a legnagyobb mértékben – több mint harmadával – az Uniqua Biztosító csökkentette díjait. A legnagyobb piaci szereplők közül a Generali díjai is 6 százalékkal lettek alacsonyabbak, miközben – az infláció ismételt felpörgése ellenére – nem emelt díjain sem az Allianz, sem pedig az Aegon. Az év folyamán várhatóan további átlagdíj-csökkentésekre kerül sor, az egyes biztosítók a számukra legkedvezőbb szegmensekben akár nagyobb mértékű díjmérséklésre is rászánhatják magukat. (Az általános díjszint-csökkenés persze nem csupán a biztosítók, hanem az alkuszok közötti versenyt is erősíti. A CLB esetében a kieső jutalékbevételt az ezt meghaladó mértékű szerződésszám-emelkedés kompenzálta.)

Kedvezmények, akciók, együttműködések

A biztosítók az árcsökkenés mellett különféle részszolgáltatásokkal és kedvezményekkel operálnak. A rész-casco biztosítások már korábban is divatosak voltak: a lopás- illetve törésbiztosításnak nevezett konstrukciók főként 40-60 százalékkal kedvezőbb díjszintjeiknek köszönhetik népszerűségüket.

Emellett soha nem látott mértékben elharapóztak a különféle kedvezmények is: mára már elmondhatjuk, hogy a piacon gyakorlatilag eltűntek az alapdíjas casco-biztosítások. A kedvezmények a díjakon kívül speciális szolgáltatásokra is vonatkoznak: ilyenek például az önrészfelezős, vagy a javíthatósági határértéket módosító konstrukciók.

Az akciókat a biztosítók gyakran a kereskedések által rendezett nyílt hétvégére, a kereskedésekkel együtt hirdetik meg. Ilyenkor a díjat a megállapodás szerinti időtartamra maga a kereskedő fizeti meg. Szintén a kereskedőkkel való együttműködés jele az egy-egy márkára kidolgozott speciális konstrukciók megjelenése is.

A kereskedőkön kívül egyre szélesebb körű a finanszírozókkal való együttműködés is: az úgynevezett integrált casco esetében az ügyfél a gépjárműhitel- vagy lízing törlesztőrészletébe építve fizeti a biztosítást. Ez a részt vevők jelentős részének biztosít kedvező megoldást: az ügyfelek nagy része a piacinál kedvezőbb feltételekkel jut casco-hoz, a biztosító ily módon is bővítheti ügyfélkörét, a finanszírozó pedig jelentősen csökkentheti a törlesztés káreseményt követő elmaradásának kockázatát (a finanszírozók portfoliójának már 15-20 százalékos az integrált casco-k aránya). Hátránya ugyanakkor, hogy mellőzi a részletes adatokat (ügyfél életkora, gépjármű típusa, stb.), így vannak olyan ügyfelek is, akik jobban járnának az egyedileg megkötött cascoval.

Kötelező és casco: egyre több az átfedés

Amellett, hogy egyre több biztosító ad ügyfeleinek együttkötési kedvezményt, a valamikor élesen elkülönülő szolgáltatásokkal rendelkező különböző gépjármű-biztosítások között is kezdenek elmosódni a határok. Ennek elsődlegesen az az oka, hogy megjelentek a piacon olyan kötelező biztosítási konstrukciók, amelyek mellé a biztosítók kiegészítő szolgáltatásokat, extra fedezeteket is nyújtanak. Ezen kívül korábban csak casco mellé köthető kiegészítő biztosításokat immár kgfb mellé is kínálnak. Erre jó példa a lopás- vagy töréskár esetén a gépkocsi beszerzési árát is megtérítő vételár-biztosítás, amelyet Magyarországon – éppen a CLB-nek köszönhetően – immár a kötelező biztosítás mellé is köthető. Ez a konstrukció a más hibájából bekövetkezett totálkár esetén már havi ezer forintos díjért lehetővé teszi, hogy a tulajdonos az így kiegészített kártérítés összegéből ismét új autót vásárolhasson.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.